top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

5000 bodů pro Česko

Aktualizováno: 18. 6. 2021



První květnový den roku 2021 dosáhl český basketbal jednoho hezkého milníku. V zápase proti Atlantě Hawks udělal Tomáš Satoranský eurostep kolem Gallinariho a dal dva body. Malý krok pro Tomáše, ještě menší pro Chicago, ale relativně velký krok pro českou basketbalovou školu. Byl to totiž bod číslo 5000 pro české hráče v nejlepší lize světa.


Trvalo 9311 dní než bylo této mety dosaženo. Od 3. listopadu 1995, kdy tam Jirka Zídek zalomil vůbec první české body. Bylo to v jeho první zápase v NBA. Nastoupil v základní sestavě Charlotte Hornets proti Chicagu Bulls s Michaelem Jordanem. O nějakých 26 let později pak Tomáš Satoranský v dresu Bulls bojoval o naději na play off. Ale nebudeme psát, že se kruh uzavřel. To snad ne.


Doufejme, že těch bodů bude přibývat. A pokud možno rychlejším tempem. K tomu by bylo fajn, kdyby těch českých hráčů běhalo po palubovkách v zámoří víc než jen jeden. Ale co vy VÍTe, co se bude dít třeba už příští sezonu.



Počty bodů českých hráčů v NBA (k 12. květnu 2021):


Jiří Zídek - 453

Jiří Welsch - 1519

Jan Veselý - 590

Tomáš Satoranský - 2472 (and counting ...)


BODOVĚ NEJPLODNĚJŠÍ ZÁPASY ČESKÝCH HRÁČŮ


JIŘÍ ZÍDEK

4. listopadu 1995, Charlotte

Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers


Odehraný čas 29:00

21 bodů, střelba 7/16, šestky 7/7, 4 doskoky, 1 asistence, 1 blok, fouled out



Jiří Zídek měl raketový start do své zámořské štace. Hned v prvním zápase nastoupil v základní sestavě Charlotte Hornets proti Jordanovu Chicagu Bulls. Zaznamenal prvních 13 českých bodů v nejlepší soutěži světa a k tomu přidal 5 doskoků. O den později sice začínal z lavičky, ale k vítězství nad Sixers přispěl 21 body, 4 doskoky a kdyby se nevyfauloval, možná to mohlo být ještě o chloupek lepší.



Při pohledu na jeho další působení v NBA se nabízí myšlenka, že jeho první dva zápasy v lize byly zároveň jeho dvěma nejlepšími. V každém případě - jakkoliv je to možná kuriozní - více bodů už Big George nikdy nedal.


A nakonec o tom píše i Jiří sám (rukou Petra Hamtáka) v knize Basketbalový světoběžník. Podkapitolku nazval příznačně "Nejlepší zápase v lize".


Pojďme si dát jeden úryvek ze strany 154:


"Na pivotu zahajoval Geiger, ale za chvíli nabral tři fauly a Bristow ukázal na mě. Matt se nakonec vyfauloval už za 16 minut na hřišti a v novinách si z něj dělali srandu, že první faul mívá už na parkovišti před halou. Já tak odehrál 29 minut a prosadil se i proti Shawnu Bradleymu, vyššímu o 15 centimetrů. Tehdy byl ještě dost pohyblivý a když natáhl ruce, potrápil mě i při střelbě přes hlavu. Přesto jsem i díky naší nesobecké hře nastřádal 21 bodů při střelbě 16/7. Proměnil jsem všech sedm šestek, přidal čtyři doskoky, jediný blok týmu a neztratil žádný míč. Na konci mě zvolili Hráčem utkání a pět minut jsem před fanoušky odpovídal na otázky moderátora. Povedl se mi začátek snů. Už ve druhém zápase 21 bodů. Že to bude jednou provždy můj rekordní zápis a nejlepší výkon v NBA, jsem však tehdy nemohl tušit."


Pokud jste někdo Basketbalového světoběžníka nečetl, doporučuji napravit, je to pěkný detailní průvodce jednou pestrou kariérou.


Bohužel v NBA tato kariéra neměla delšího trvání než tři roky. Jiří Zídek během ní po raketovém začátku už pouze devětkrát dosáhl na dvouciferný počet bodů.


Jeho výkony ze začátku první sezony ale stačily na to, aby se Jirka objevil v utkání nejlepších nováčků při All star víkendu:



JIŘÍ WELSCH

6. prosince 2004, Oakland

Golden State Warriors - Boston Celtics 110 : 106


Odehraný čas 33:46

24 bodů, střelba 9/14 (trojky 2/3), šestky 4/9, 1 doskok, 3 asistence, 2 zisky, 2 ztráty



Jirka ve své třetí sezoně v NBA hájil zelené barvy Boston Celtics. Ve 32 zápasech nastoupil v základní sestavě a tenhle rekordní byl zrovna jedním z nich. Bohužel ale nebyl pro Boston vítězný.


Základní sestava Celtics byla Payton, Welsch, Pierce, LaFrentz a Mark Blount. Jirka byl nakonec druhým nejlepším střelcem Bostonu, lídrem se stala s 26 body ikona Celtics Paul Pierce. Na druhé straně dominoval s 30 body Troy Murphy.


Utkání bylo velmi vyrovnané, necelých sedm vteřin do konce prohrával Boston o bod a Pierce měl na ruce vedení. Jeho dlouhá dvojka ale nepadla a výhru Warriors pak pečetil dvěma šestkami Derek Fisher.


Právě šestky bylo jedinou bolístkou Jirky Welsche v zápase, protože 44 procent opravdu není mnoho. Co hůř, tři nedané trestné hody si schoval i na poslední čtvrtinu, kdy se lámal chleba.


Byla to ale jen drobná vada na kráse jeho výkonu, po němž ho Celticsblog.com vyhlásil hráčem zápasu. Autor článku navíc upozornil, že Jirka velmi dobře nahrával a hrál s vysokým nasazením po celém hřišti.


"Hodně bodů jsem nastřílel z rychlých protiútoků, když mi soupeři nevěnovali moc pozornosti," řekl po zápase Jirka.


Zajímavostí je, že Jiří Welsch svou kariéru v NBA zahájil právě jako hráč Golden State, kde ale nedostal moc příležitostí. Svůj kariérní večer tak mohl označit za drobnou pomstu (vzhledem k výsledku zápasu ale opravdu jen za drobnou).


Nebylo to navíc poprvé, kdy Jirka hrál dobře na palubovce svého bývalého týmu. V předchozí sezoně Boston v Golden State vyhrál. Také tehdy byl Jirka členem základní sestavy a zaznamenal 15 bodů, 8 doskoků a 3 asistence.



JAN VESELÝ

23. dubna 2012, Washington

Washington Wizards - Charlotte Bobcats 101 : 73


Odehraný čas 23:52

16 bodů, střelba 8/8, 6 doskoků, 1 asistence, 4 zisky, 1 ztráty



Byl to souboj dvou nejslabších týmů NBA. Charlotte byli úplní zoufalci, o čemž svědčí jejich 7 výher a 57 proher.


Washington ale šel do utkání se šňůrou tří vítězství. Pro Veselku to byla první sezona v NBA. Proti Bobcats pak nastoupil potřinácté za sebou jako hráč základní pětky. Zápas byl rozhodnutý prakticky už v poločase, kdy domácí vedli o 24 bodů.


Pokud jde o Honzův výkon, upoutá jeho stoprocentní střelba z pole. No a jak jsme u Veselky zvyklí, šest košů z jeho osmi byly smeče. A mezi nimi i tato spolupráce s Johnem Wallem, která se stala druhou nejlepší akcí v TOP 10 dne:



Honza Veselý se tímto výkonem stal druhým nováčkem Wizards, který měl v zápase střelbu 8/8. Prvním byl Mitchell Butler v lednu 1994.


Blog Wizofwaves.com vyhlásil českého hráče hvězdou zápasu.


TOMÁŠ SATORANSKÝ

6. listopadu 2019, Atlanta

Atlanta Hawks - Chicago Bulls 93 : 113


Odehraný čas 30:00

27 bodů, střelba 10/13, trojky 4/5, 7 doskoků, 8 asistencí



Byl to Tomášův devátý zápas v dresu Bulls a byl zajímavý hned z několika pohledů. Poprvé dal Saty za Chicago dvouciferný počet bodů a hned z toho byl jeho střelecký rekord. Velmi dobrý byl i v dalších dvou kategoriích a nenápadně tak koketoval se svým druhým triple doublem v NBA. A navíc se podílel na ubránění rozehrávače Hawks Trae Younga na devíti bodech, což byl ve světle jeho dalších výkonů v dresu Atlanty nebývalý počin. K tomu výhra o dvacet, takže kolem a kolem poměrně povedený zápas.


Nad tím, jak Bulls pokryli Younga, se pozastavovala i média. "Snažili jsme se mu to co nejvíc zkomplikovat, tak aby neměl otevřené střely. Naši dlouzí v tomto případě odvedli také skvělou práci, když nezůstávali pod clonou. Nenechali jsme ho se pořádně rozjet," řekl k tomu Saty.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page