top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Captain Canada v českém nároďáku?



V českých luzích, hájích nebo sportovních halách není častým zvykem nakupování cizinců a následná distribuce českých pasů. Řekněme si na rovinu, průměrný český fanoušek by to asi navíc ne zcela schvaloval. Lyžař Stanley Hayer se narodil emigrantům Hujerovým v Edmontonu. Fotbalista Theodor Gebre Selassie a jeho sestra Anna, házenkářská reprezentantka, se narodili v Třebíči. Lyžaři Janu Hudcovi bylo 10 měsíců, když jeho rodiče emigrovali ze Šumperka do Kanady. Naopak tenisový talent Sebastian Korda reprezentuje USA a i jeho sestra Nelly přivezla olympijské zlato z Tokia americkému národu. Blake Schilb - jak známo - český pas vyženil. Snad jen ty zásluhy Kii Vaughn jsou při vší úctě poněkud diskutabilní…


„Obecně jen můžu říct, že naší snahou je zapojovat hráče s českými kořeny, kteří mají odpovídající kvality. Jednáme o více jménech a je dost možné, že jeden takový hráč se v přípravném období objeví.” To jsou slova generálního manažera národního týmu Michala Šoba z 1. srpna.


Pokud by děti Blakea Schilba hrály basket, mohly by nás taky někdy reprezentovat. Předpoklad k tomu mají stejný jako James Karnik.


Před pár desítkami let z tehdejšího komunisty ovládaného Československa uprchli jistí Kárníkovi. Pan Kárník měl oděvní firmu. Jak se tehdy říkalo, byl továrníkem. Manufakturu mu komunisti zabavili, a tak se rozhodl pro odchod z Československa a najít si lepší místo k životu. S manželkou i šestiletým synem. Aby nebyla rodina podezřelá, opouštěli zemi samostatně. Sraz byl v Německu a cílem byla Kanada.


Podobný příběh psaly po 2. světové válce i další československé rodiny, jenomže Kárnikovi mají vnuka Jamese. Jeho otcem je onen šestiletý chlapec, který s rodiči zažil strastiplnou cestu z Československa.


James se narodil v roce 1998, měří 210 cm, váží 113 kg a hraje basket. Respekt na hřišti si získává nejen urostlou postavou. Hraje dobře a má český pas!


Ačkoliv se James narodil v Kanadě, v rozhovorech často zmiňuje i vliv země svých prarodičů. Jak jej motivuje příběh dědy. Skromnost, pokora, odhodlání a tvrdá práce, která se vyplatí. Nehledět na ostatní a jít si za svým. Častá slova ve sportovních kruzích, ale klukovi s touto „rodinnou anamnézou“ je člověk možná věří o trochu více.



James vzpomíná, že jej rodiče podporovali, vozili na tréninky a turnaje, ale určitě jej nijak zásadně do basketbalu netlačili. Našinci to může znít jako samozřejmý příběh. Malý kluk v Kanadě se rozhodne hrát basket, řekne rodičům, začne párkrát v týdnu házet na koš a po pár letech podepíše v Evropě profesionální smlouvu. Ne však, když se narodíte v oblasti, kde basket není zrovna tradičním sportem. Sám si ho zvolil jako životní cestu.


Z vlastní iniciativy a vnitřní motivace opustil rodinu a vyrazil na přípravnou školu do San Diega do daleké Kalifornie. Chytit šanci za pačesy a dosáhnout svých cílů. Jako děda. Sice vyrazil za basketem, ale jak rodiče vzpomínají, spíše jej tam hostitelská rodina zformovala jako nového člověka. Vrátil se dospělejší, zodpovědnější, cílevědomější.


Po návratu do Kanady nastoupil na přípravnou školu v Britské Kolumbii. Dlouhodobým cílem bylo hrát basketbal na co nejvyšší úrovni a upoutat pozornost basketbalových týmů NCAA divize I. Kanada nedodává příliš často hráče do divize I. Možná i odtud pramení přezdívka Captain Canada. Jak James vzpomíná, když prohlásil, že chce stipendium do divize I, nevěřil mu ani vlastní otec. Jamesovi se ale práce vyplácí. Zlom nastal, když dostal nabídku stipendia na prestižní přípravnou školu Orangeville v Torontu. To byla příležitost k výkonnostnímu skoku. Tam si jej všimli trenéři prvodivizního týmu Mountain Hawks z univerzity Lehigh, odkud později přešel na Boston College do týmu Eagles.



Po ukončení vysokoškolských studií v Bostonu se ocitl v hledáčku nejednoho evropského trenéra. V tuzemských basketbalových kuloárech se proslýchá, že nechybělo mnoho a mohl brázdit české palubovky v ostravském dresu.


První profesionální smlouvu ale podepsal s kanadským týmem Fraser Valley Bandits hrající letní kanadskou ligu CEBL - Canadian Elite Basketball League. To je ta liga, kam s čerstvým ligovým bronzem spěchal z Brna Danilo Djuricic, kde tráví léto David Pekárek, nebo hraje i zpěvák J. Cole. Ta skutečně první profesionální sezóna jej ale čeká ve Švýcarsku v barvách ženevských lvů. Jako držitel evropského pasu navíc ušetří na evropských soupiskách místo pro neevropské hráče.



V mládeži se James Karnik účastnil v dresu Kanady v Evropě turnaje U17. Pokud projeví zájem reprezentovat vlast svých předků, mohl by být velmi platný při absencích našich pivotů hrajících v Eurolize nebo Japonsku.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page