top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Cesty do Ameriky: sezona průlomů a úspěchů



Autor: Hráčka a studentka žurnalistiky na NDSU Michaela Gaislerová


Čím hůře, tím lépe. V americké univerzitní soutěži NCAA se sice trápí s koronavirem, české basketbalistky tu však prožívají nejlepší časy za hodně dlouhou dobu. Před blížícím se March Madness je tu několik dobrých zpráv.


Petra Holešínská: Ve stopách legendy



Jednu z nejvýraznějších stop v NCAA zanechává Petra Holešínská. Rodačka z moravského Vracova obléká dres prestižní University of North Carolina, kterou navštěvoval i Michael Jordan. Tar Heels mají na kontě 13 vítězství a devět porážek, což je ale podle Holešínské trochu zklamáním.


„Letos máme v podstatě nový tým, jen dvě hráčky tu byly i loni. Kvůli koronaviru se i hodně zápasů odložilo či zrušilo, což ovlivnilo naše výkony,“ rozebírá svůj pátý rok Petra.


Ta se do Severní Karolíny přesunula po čtyřletém působení na University of Illinois. „Individuálně se mi daří ještě více než loni, na rozdíl od Illinois hraji na křídle i na rozehře.“ Třiadvacetiletá hráčka je s 12,6 body na zápas druhou nejlepší střelkyní týmu a v mladém kádru Tar Heels patří mezi tahounky. K bodovému přísunu přidává i 2,3 asistence, navíc je suverénně nejlepší trojkařkou týmu.


Jejím sezónním maximem zůstává 26 bodů proti Louisville, která byla v době zápasu jedničkou v celé NCAA. North Carolina navíc nedávno na domácí palubovce přehrála rivala z North Carolina State, Petra se na výhře podílela 15 body a čtyřmi doskoky. „NC State patří mezi nejlepší týmy v celé Americe a pro nás to byla zatím nejdůležitější výhra v tomto roce. I když je naším největším rivalem Duke, zápas to byl vyhrocený a vyrovnaný až do konce,“ řekla Holešínská.


North Carolině nevyšlo play off v Atlantic Coast Conference, v prvním kole prohrála s Wake Forest 71:82. Holešínská minula za 30 minut všech osm střel z pole a zapsala 2 body plus 3 asistence.



Julie Pospíšilová: Září na obranné polovině


Ve vysoce ceněné konferenci Big Ten hraje v červenobílých barvách Wisconsinu Julie Pospíšilová. Pro bývalou mládežnickou reprezentantku se jedná o druhý rok v univerzitní soutěži, už teď ovšem patří mezi opory týmu. Ačkoliv se Badgers letos příliš nedaří a na kontě mají pouze pět výher, Pospíšilová si coby členka základní sestavy dělá v Americe dobré jméno.


Její herní čas činí přes 30 minut, během kterých zvládá devět bodů. Proti Minnesotě zapsala nové kariérní maximum v podobě 28 bodů. Jako křídlo navíc zapisuje i 4 asistence a přes jeden blok. Co se týče bloků, žádná z jejích spoluhráček do statistik nemá lepší číslo.



Patricia Gallasová: Sbírání zkušeností



Ve stejném státě na americkém Středozápadu působí i Patricia Gallasová. Bývalá hráčka pražské BA Sparta hájí barvy Green Bay Phoenix již třetím rokem, jako freshmanka ale do utkání nezasáhla, herně se tak jedná o její druhý ročník. Rozehrávačka se zkušenostmi z mládežnických mistrovství Evropy zatím zastává spíše rezervní roli, v této sezóně se objevila v 15 zápasech, ve kterých odehrála v průměru osm minut. Nejlepším výkonem se blýskla proti Detroit Mercy, když za 18 minut stihla sedm bodů a šest asistencí.


Ve vyrovnané konferenci Horizon se Green Bay udržely na třetím místě, ve čtvrtfinále play off však nestačily na Cleveland State (63:69). Gallasová se v zápase objevila na několik sekund, patrně s taktickým úkolem faulovat. Osobní chyby zaznamenala tři.


Lucie Hošková: Ze zimy do tepla


V Kalifornii v dresu University of San Francisco vyčnívá Lucie Hošková. Odchovankyně brněnských Žabin jako členka základní sestavy nejčastěji hraje na pozici číslo čtyři, kde pravidelně doručuje 14 bodů a 5,5 doskoku za zápas.


Ve West Coast Conference pomohla k nasazení číslo tři. Do play off její tým vstoupil vítězstvím 69:63 nad Saint Mary's. Hošková byla s 18 body nejlepší střelkyní, přidala 4 doskoky a 3 asistence.


„Kalifornie je jedním z center pandemie, což se odrazilo i na místních opatřeních na naší škole i v celé konferenci. Na testy chodíme šestkrát týdně, nepotkáváme se s žádnými jinými sportovci a zápasy se hrají bez diváků,“ popisuje zvláštní rok Hošková. „Sezóna ale naštěstí probíhá bez problémů, zrušili nám jen dvě utkání.“


Hošková na hřišti tráví okolo 29 minut, od trenérky má důvěru a se svou rolí je spokojená. „Myslím, že náš tým je letos dobrý. Na začátku konference jsme se trochu hledaly, ale poté jsme se chytly a začalo se nám dařit. Na turnaj pojedeme s vysokými ambicemi,“ uzavírá. I Hošková patří mezi týmové veteránky, dres San Franciska obléká druhým rokem poté, co strávila úvodní dva roky na junior college ve Wyomingu.



Kristýna Ješkeová: Dobývání Města andělů


O zhruba 650 kilometrů jižněji se nachází rodačka z Jablonce Kristýna Ješkeová, která v okolí Los Angeles nastupuje za Long Beach State University. Ješkeová se po prvním ročníku, ve kterém dostávala limitované příležitosti, propracovala do základní sestavy a pravidelné rotace. Long Beach State se pyšní pozitivní bilancí 11-7, ovšem aktuálně prohrála šestkrát za sebou. Ješkeová za 25 minut zvládá 4,4 bodu a působivých 7,4 doskoku. Zatím dvakrát dosáhla i na double-double.


Do play off vstoupí Long Beach State duelem s Cal Poly.



Eliška Štěbetáková: Změna pravidel k vzteku



Po dvou úspěšných letech na Northeastern Oklahoma A&M junior college se do první divize NCAA podívala i Eliška Štěbetáková. 187 centimetrů vysoká pivotka se loni v létě na své závěrečné dva roky upsala Nevadě. Jak sama přiznává, přechod z junior college do první divize byl výrazný. „Na junior college není ani zdaleka takový servis jako na univerzitě. Tady máme vše, na co si vzpomeneme,“ líčí.


Wolf Pack hrají v konferenci Mountain West, kde se nacházejí ve spodní polovině tabulky, pěti vítězstvími v závěru základní části si však zvedly náladu. Eliška dostávala prostor v úvodu sezóny, ve svém druhém zápase v dresu Nevady zazářila 20 body a šesti doskoky. „Osobně jsem byla na začátku roku spokojená, v jednom zápase jsem dovedla svůj tým k výhře, poté ale NCAA změnila pravidla a dovolila okamžitě nastoupit všem hráčkám, které změnily školu. Poté už mi trenérka nedává moc šancí hrát,“ popisuje nečekaný vývoj ročníku Štěbetáková. „Tudíž teď moc spokojená nejsem, jelikož mě trápí pocit bezmoci. Ale i když nedostávám tolik prostoru, spoluhráčky mě berou jako jednoho z lídrů, protože všem dávám spoustu energie, se kterou vyhráváme zápasy,“ hledá pozitiva bývalá hráčka Trutnova.


Play off Wolf Pack začínají proti favoritkám z Fresno State.


Kristýna Brabencová a Tereza Vitulová: V elitním týmu


Kristýna Brabencová

Nové pravidlo, které v polovině prosince umožnilo všem hráčkám nastoupit bez ohledu na to, zda změnily před sezónou působiště, naopak pomohlo Tereze Vitulové, která z Wyomingu zamířila na Univeristy of South Florida, kde se přidala ke Kristýně Brabencové. Bývalé hráčky Žabin se tak znovu sešly ve stejném týmu a navazují na předešlou spolupráci.


USF je momentálně na 15. místě v žebříčku top basketbalových týmů v celé Americe; nedávná pozice 12 byla pro Bulls nejvyšším rankingem v historii. Svěřenkyně trenéra Josého Fernándeze se pyšní bilancí 15-3, v American Athletic Conference prohrály jen dvě utkání a ovládly její dlouhodobou část - poprvé ve školních dějinách.


Bulls se pokoušejí navázat na své úspěchy i po vynucené měsíční pauze kvůli pozitivním testům na koronavirus. Nemoc prodělala také Brabencová. „Na začátku bylo všechno super, neměly jsme kvůli covidu žádné problémy. Každý den nás testují, musíme nosit roušky a na cestování i respirátory. Zhruba před měsícem se ale nákaza projevila u našeho asistenta a od něho se nakazilo několik hráček včetně mě,“ popisuje křídelnice. „Všichni museli do karantény a měsíc jsme nehráli zápasy. Já jsem neměla jednoduchý průběh, měla jsem horečku, kašel, bolely mě svaly. Byla to taková horší chřipka. Poté jsem ztratila i chuť a čich. Nebylo to jednoduché.“


Jedenadvacetiletá členka slavné sportovní rodiny se už rok vyrovnává s ještě horší zprávou: loni v únoru jí byla diagnostikována roztroušená skleróza. Zatím se nemoc naštěstí neprojevuje.


South Florida se snaží dohnat odložené zápasy, hráčky tak čeká po zbytek roku náročný program. Individuálně jsou ovšem Češky spokojené. „Sezóna je zatím týmově super, daří se nám. I pro mě je tu vše super. Jelikož jsem tu s Vity, tolik se mi nestýská po domově,“ uzavírá Brabencová. Ta už se po nucené koronavirové pauze vrátila do hry. Letos za necelých 17 minut zvládá 5,4 bodu a 3,3 doskoku.


Vitulová se po změně pravidel a možnosti okamžitě nastoupit propracovává do pravidelné rotace. Zatím na hřišti tráví zhruba pět minut a zapisuje bod.


Jako nasazené jedničky zahájí hráčky USF play off proti lepšímu ze souboje Tulsa - Wichita State.



Barbora Tomancová: Po přestupu nehraje


Brněnská rodačka Barbora Tomancová po dvou letech v Minnesotě pod trenérkou Lindsay Whalen zvolila přestup. I ona zamířila na jih, do týmu Florida International University, na soupisce však schází.


Adéla Smutná: Přichází čas rozhodování


Jedinou českou zástupkyní na junior college je letos Adéla Smutná. Ostravská odchovankyně již druhým rokem obléká dres Northwest College ve Wyomingu. Trappers začali sezónu kvůli koronaviru až na konci ledna a zatím odehrály 12 utkání. Smutná jako hráčka z lavičky dostává prostor 21 minut na utkání, během kterých stíhá necelých 5,3 bodu, 3,3 doskoku a 1,5 asistence. Levoruká střelkyně se na konci sezóny bude muset rozhodnout o svém dalším kroku. Po dvouletém působení v NJCAA jí ještě zbývají dva roky univerzitního basketbalu, které může uplatnit v jakékoliv divizi.



Editor iDNES.cz Petr Koten o Michaele Gaislerové:



V seniorském ročníku je i autorka předchozích vět - Michaela Gaislerová. V NCAA nastupuje v dresu North Dakota State Univerzity. Ve 23 letech patří mezi nejzkušenější hráčky v týmu, který je dvanáctým nejmladším napříč celou soutěží.


„Po druhém ročníku se nám vyměnili trenéři. Odešlo i několik hráček, nový trenér naopak hodně holek přivedl. První rok jsme se učily nové systémy, letos už si to ale sedlo a vyhráváme zápasy,“ popisuje Gaislerová. NDSU se pyšní bilancí 14-8 a v konferenci Summit League obsadila třetí místo. Pravidelně dostává do žebříčku pětadvaceti nejlepších mid-major univerzit v Americe.


Gaislerová žije týmovým úspěchem: „Letos se moje role trochu změnila, ale rozhodně si nemám na co stěžovat. Je super sledovat progres, který jsme jako tým udělali. První dva roky jsme moc nevyhrávali, teď je tomu naopak.“


Nejlepší čísla měla ve své druhé sezoně (14,4 bodu a tři doskoky na zápas), v tomto ročníku je na 6,7 bodech a 1,6 doskocích. Na hřiště se dostává v průměru na 21 minut - a to je trestuhodné nevyužívání střeleckého potenciálu.


Během necelých čtyř let nastřílela bývalá mládežnická reprezentantka přes 200 trojek a její kariérní úspěšnost trestných hodů vystoupala přes 90 procent.


Letos si Gaislerová otevřela vlastní klub 50-40-90. Trestné hody: 93,8 procenta, střelba celkem 46,4 procenta, z toho ovšem trojky 50 procent.



Ve čtvrtfinále konference Summit League si hráčky NDSU poradily s Denverem 79:67, když v průběhu vedly až o 28 bodů. V dalším kole je čeká South Dakota. Gaislerová pomohla k postupu 5 body při stoprocentní střelbě, odehrála 22 minut.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page