top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Chyby v technických zápisech: otázky a odpovědi



Písecký Vojtěch Sýkora má čtvrtý triple-double v sezoně.


Kooperativa NBL udělala, co bylo třeba, a doplnila Vojtovi statistiky ze sobotního utkání proti Olomoucku tak, aby odrážely realitu. Vojta tak má už oficiálně čtvrtý triple-double v sezoně. V původním zápisu měl asistencí 9, my jsme v sobotu na našich sociálních sítích upozornili na dvě chybějící, v novém zápisu jich ale má hned 13, takže někdo povolanější našel ještě další dvě.


Tento příspěvek ale bude delší. Od předminulého týdne, kdy jsme lobbovali za úpravu statistik v zápase proti Děčínu, se na nás řada z vás obrací - někteří s dotazem, někteří s připomínkami, někteří s tipy na špatně zapsané situace a u některých těžko říct :-)


Každopádně jsem se rozhodl sepsat nejčastější připomínky a otázky, vysvětlit je a odpovědět na ně.


1) NADRŽUJETE PÍSKU!


Jsme si jistí, že nenadržujeme. Je jen shodou okolností, že se oba sporné technické zápisy z posledních dní týkaly Písku, konkrétně právě Sýkory. Všechny "kontroverzní" situace se navíc po zhlédnutí jevily naprosto jasně (což se potvrdilo) a jejich špatné posouzení bylo příčinou toho, že hráč přišel o vysoce ceněný a velmi vzácný statistický zápis. Proto jsme na to upozornili.


Pokud by byl podobně poškozen kdokoliv z jiného týmu a někdo nás na to upozornil nebo bychom si toho sami všimli, půjdeme s tím ven úplně stejně. Taková situace nenastala.


2) PÍSKU JE UŽ VŠUDE MOC!


Tento dojem chápu a vyvracet ho nebudu. Zkusím ho spíš vysvětlit.


Dle mého názoru je Písek pro basketbalová média atraktivní hlavně z pěti důvodů:

- tým složený výhradně z českých hráčů, z velké části mladých - neortodoxní a velmi divácky velmi zábavný styl basketu - nečekaně úspěšné výsledky - rekordní statistické zápisy Sýkory a Svobody - sympatické vystupování


Ze zkušenosti našeho blogu můžeme říct, že příspěvky týkající se Písku mají rekordní dosah.


3) UPRAVOVAT STATISTIKY JEN JEDNOMU HRÁČI JE NEFÉR!


Je to nefér vůči ostatním, kterým ve statistikách něco chybí. Ale neupravit je by bylo nefér vůči Sýkorovi. Nejde zavírat oči nad tím, že ty asistence měl. Bylo by přece nelogické předstírat, že se nestaly.


Všichni hráči jsou v tomhle úplně nevinně, není jejich chybou, že v těch technických zápisech chyby jsou.


4) JE SUPER, ŽE KNBL PO VAŠEM UPOZORNĚNÍ TY STATISTIKY UPRAVILA


Je super, že je KNBL upravila, ale není to v přímé reakci na nás. Liga nemůže upravovat statistiky jen kvůli tomu, že po tom volá nějaký blogýsek na internetu.

Všechny úpravy dělá po podnětech z klubu. Pokud tedy někde uvidíte nějakou statistickou nespravedlnost, která vám nedá spát, upozorněte klub, kterého se to týká. On musí zjednat pořádek.


Samozřejmě tím, že na ty situace upozorní nějaká internetová stránka, se jim dostane určité pozornosti, ale samo o sobě to v žádném případě nestačí.


5) PCHE, DYŤ O NIC NEJDE, VY TOHO NADĚLÁTE KVŮLI DVĚMA ASISTENCÍM


Russell Westbrook měl čtyři roky, ve kterých dosáhl celosezonního triple-doublu. Kdybychom mu v každém zápase umazali dvě asistence, nepodařilo by se mu to ani jednou.


Pokud jsou dvě asistence tím klíčem, který hráče dělí od triple-doublu, pak jsou sakra důležité. Znovu opakuji - v evropském basketbalu je TD zcela výjimečný úkaz. Pokud někdo má hned čtyři v devíti zápasech, pak je to v podstatě malý zázrak. Rozhlédněte se po evropských soutěžích a hledejte ...


6) ČAU KLUCI, HRÁČ X MÁ MÍT MÍSTO TŘÍ ASISTENCÍ ČTYŘI, HRÁČ Y MÁ MÍT MÍSTO ŠESTI DOSKOKŮ SEDM A HRÁČI XY PŘIPSALI JEDEN ZISK


My víme, že máte pravdu. Taky víme, že není správně, když v těch zápisech tyhle chyby jsou. Problém je v tom, že zřejmě v každém technickém zápise nějaké takové chyby jsou. A tahle stránka se nemůže stát nekonečným reportem chybějících a přebývajících asistencí, doskoků či bloků. Budeme to dělat jen ve výjimečných případech, kdy půjde o překonání nějakého rekordu nebo statistického milníku.


A především - tohle vůbec není systémové řešení. To musí vypadat úplně jinak, musí přijít úplně odjinud a musí se týkat každého technického zápisu, každého týmu a každého hráče bez rozdílu.


7) TAKŽE UŽ NEMÁME TYHLE CHYBY POSÍLAT?


Posílejte. Problematice technických zápisů se chceme věnovat komplexněji a každý takový tip se může hodit.


Ale jednotlivé situace budeme zveřejňovat opravdu jen ojediněle.


----------

Text: OM

Foto: FB Sršni Photomate Písek

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page