top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Curryho nejlepší představení



Představení je, myslím, dobrý pojem ve spojitosti se Stephenem Currym. Kouč Spurs Gregg Popovich před třemi roky řekl, že trojky nesnáší. Připadají mu prý jako cirkus. Konkrétně to řekl takhle: "I still hate it. I´ll never embrace it. I don´t think it´s basketball. I think it´s kind of like a circus sort of thing." Můžete si říkat, že mluví jako mrzutý stařík, který se bojí nových věcí, ale svým způsobem má pravdu. Ne snad v tom, že by to nebyl basketbal. Ale rozhodně v tom, že je to trochu cirkus. Minimálně tedy v podání Warriors. A rozhodně v podání Stephena Curryho. Cirkusové představení, za které musíte hodně platit, jestli ho chce vidět zblízka.


Curry je pravděpodobně nejlepší střelec, kterého historie basketbalu, kdy viděla. Jeho range je limitovaná na obvodové zdi haly, jinak ho musíte bránit pořád, zvlášť, když je "on fire". Navíc má ten malej hajzlík proklatě dobrou a rychlou kontrolu míče, takže je svému obránci schopen zlámat oba kotníky a připravit ho o důstojnost ještě před tím, než mu do ksichtu vystřelí nějakou trojku tři metry zpoza oblouku. V historii ligy tady nikdo takový nikdy nebyl, to je prostě fakt.


Pokud ho nezastaví zranění, Curry nepochybně překoná Raye Allena v počtu vstřelených trojek. Ray Ray jich za 1300 odehraných zápasů dal 2973. Curry je po 633 zápasech na 2177. Navíc s lepší procentuální úspěšností. Aktuálně má Curry další rekord - je prvním hráčem, který dal alespoň pět trojek v sedmi zápasech po sobě. A až do pondělí držel rekord i v počtu trojek v jednom zápase (13), než se proti neexistující obraně Bulls zbláznil Thompson a dal jich 14. Minulý týden byl navíc Steph znovu hodně vidět po tom, co dal Wizards 51 bodů za tři čtvrtiny při 11 trojkách.


Kdybyste měli nominovat jednoho hráče, který by za vás měl vystřelit jednu střelu o cokoliv (dosaďte si - život, prachy, manželka), koho si vyberete? Pokud to bude zpoza trojky, je dost pravděpodobné, že z aktuální NBA to bude číslo 30 z Warriors a nikdo by vám to nemohl vyčítat.


Pokud byste ale měli k dispozici stroj času a měli kteréhokoliv hráče historie na jeho vrcholu, už by to bylo zajímavější. Kdyby ta střela totiž nebyla trojka, musíte šáhnout po Jordanovi. Ten, když cítil krev, tak to byl zabiják. Nejlepší clutch hráč v historii basketbalu. Takže tak bych volil já. Pokud by to měla být střela ze střední vzdálenosti, řeknu ať ji za mě vystřelí Michael Jordan, verze z poloviny 90. let.


Pokud by to ale musela být trojka, pak je to zajímavější. Tady Michael vypadává ze hry. Kdybych šel slepě jen po tabulce nastřílených trojek, pak bych se musel rozhodnout mezi pěticí Allen, Miller, Terry, Korver a Curry. S tím, že Curry bude pochopitelně za pár let bezpečně první.


A když se podívám na procentuální úspěšnost, tak lepší než Curry jsou jen dva hráči. A ani jeden z nich před ním není v celkovém počtu nastřílených trojek. Jsou to konkrétně Steve Kerr a Hubert Davis. Pokud tohle všechno sečteme, pak nám i statisticky vychází, že Steph Curry je nejlepší střelec z dálky v historii basketbalu. A jako takový by měl tu čest střílet za mě střelu za tři o všechno (Mimochodem, druhá moje volba by byl Larry Bird, protože to byl člověk bez nervů, který range měl. Jen odehrál podstatnou část kariéry v době, kdy se trojka teprve rodila)


Teď mě napadá - jak by to bylo mezi Čechy z české ligy? Koho za sebe nechat střílet "hop nebo trop" střelu? Berme to tak, že je to střela za tři, sice bez obrany, ale pochopitelně pod tlakem toho, že je to o všechno.


Současnost: Mám podle mě jen tři možnosti - Bohačík, Mareš nebo Palyza. Vyřadím Kroutila a Farského, kteří jsou v procentuální úspěšnosti v lize druhý, respektive třetí. Prostě proto, že v obou případech nejsou dostatečně zkušení na to, abych jim takový zodpovědný úkol svěřil. Další Češi vysoko v pořadí neobstojí z různých důvodů (Kohout není typický trojkař, stejně jako v případě Vyorala je vzorek 16/8 moc malý).


Takže Bohačík, Mareš nebo Palyza? Bohačík aktuálně střílí s úspěšností 51,5 procenta, ale než přišel do Nymburka, tak nikdy neměl víc než 36,5 procenta. Loni v Nymbáči se dostal na 43,5 procenta. Česká liga sice nemá statistiku toho, kolik z těch střel bylo "contested", tedy přes obránce, ale můžeme, myslím, s úspěchem předpokládat, že v ofenzivě Nymburka měl Boči víc otevřených střel než v USK. Růst úspěšnosti tak můžeme částečně připsat na vrub právě tomu.


Mareš je aktuálně na 48,8 procentech při velmi pěkném vzorku 43 odstřílených pokusů (Boči 27). Pokud by to udržel, je to jeho premiérová sezona přes 40 procent. Navíc se zdá, že mu svědčí hlavně Folimanka (letos 8/4, 8/6 a 7/4). Venku to s výjimkou Hradce žádný zázrak není (7/4, 5/1 a 8/2). A kde je napsáno, že střela o všechno bude zrovna na Folimance?


Palyza je z téhle trojice letos procentuálně nejhorší, ale 46,8 procenta (47/22) není rozhodně žádná ostuda. Ne venkovních hřištích se mu daří o něco více než doma. Navíc se přes 40 procent už dvakrát za celou sezonu v české lize dostal, jednou tuhle hranici těsně minul. A co víc - podle mě je to ze tří výše zmíněných nejtypičtější střelec s nejhezčím a nejpřirozenějším stylem. Takže ano, kdyby to tak dopadlo, nechal bych za sebe střílet Lukáše Palyzu.


Stroj času: Tady to trochu zrychlím. Pavla Miloše nechci. Nepochybně to byl vynikajicí střelec, koneckonců, je to trojkový rekordman české ligy. Ale byl to typický "volume shooter". Prostě střílel opravdu hodně. Například v sezoně 04/05 vysmažil 250 pokusů. To je 7,8 střely za tři na zápas!!! V domácím zápase proti Ústí například skončil s bilancí 20/13. Jeho nejlepším procentem za sezonu bylo 45 procent. Když už mám vybírat z celé historie, chtěl bych tam nějaký "WOW" rok. Ten tady nevidím.


Vybral bych si ze dvou lidí - Standy Votroubka a Ládi Sokolovského. Láďa se jako střelec úplně nenarodil, musel se v něj postupně vypracovat, ale konstantně se lepšil a v sezoně 04/05 byl vůbec nejlepší v lize s úspěšností 48,2 procenta. O dva roky později byl znovu na slušných 46,8 procenta. V sezoně 09/10 pak opět na 46,9 procenta. Dolů šel až potom. Ale v podstatě celá nultá léta, a zvlášť v jejich druhé polovině, jste nechtěli nechat Láďu na trojce volného.


Pokud jde o Standu Votroubka, ten předběhl dobu. Dneska střílí trojky každej dlouhej, protože jinak si v moderním basketu nezahraje, ale Standa nutil obrany k netradičním řešením už na začátku tisíciletí. Napočítáme celkem šest sezon, kdy šla jeho úspěšnost přes 45 procent. Jeho problém tedy byl, že nebyl moc úspěšný v těch věcech, které by jako pivot s 212 centimetry taky dělat měl. Například doskakování ... ale to nás zrovna tady nemusí moc zajímat.


Vybrat jakoukoliv Standovu verzi v sezonách 04/05 až 08/09 neuděláte chybu. A popravdě řečeno, přesně to bych udělal já. Standa byl od přírody střelec, věřil si (někdy možná až moc) a já bych mu dal těsně před Sokolem přednost. Ale je to v podstatě hod korunou.


Edit: Po upozornění na facebooku sem musím přidat tento odstavec. Když udělám chybu, je potřeba to přiznat. Zapomněl, já hlava děravá, na Luďka Jurečku. Larry střílel ve třech sezonách po sobě nad 50 procent a to je úctyhodné. Pokud by Standa Votroubek nedal, Luděk by se mi mohl právem vysmát.


Zpátky k tomu, proč jsme tady. Curry. Bez dalších odkladů, tady je jeho šest nejlepších zápasů:


1) Knicks - Warriors (27. února 2013)


Sezona 12/13 je ročník, který s Curryho udělal hvězdu. Poprvé se v průměru dostal přes 20 bodů na zápas. A v zápase proti Knicks v New Yorku si ho rozhodně nezkazil. Už v předchozím utkání v Indianě zazářil, když dal 38 bodů se 70procentní úspěšností střelby a trojkami 7/10. Ale o den později v Madison Square Garden to byla ještě větší show. Curry v nejposvátnější aréně basketbalového světa nastřílel 54 bodů (stále jeho střelecký rekord), trojky 13/11, odehrál 48 minut, měl šest doskoků, sedm asistencí a tři zisky.


Paradoxem je, že jak v Indianě, tak v New Yorku Warriors prohráli. Škoda, že jim to nevydrželo ...



2) Warriors - Pelicans (27. října 2015)


Ring Night. Warriors dostali prstýnky za titul z předchozí sezony a začali nejlepší základní část jakéhokoliv týmu v historii. Curry navíc odstartoval sezonu, na jejímž konci byl jako první hráč v historii jednohlasně zvolen MVP. Proč by taky ne, když jeho tým skončil s bilancí 73-9 a on sám dával víc než 30 bodů na zápas a pět trojek na zápas.


Samozřejmě, je to ta slavná sezona, kdy Warriors ve finále jako první tým v historii ztratili vedení 3-1 a prohráli v rozhodujícím zápase doma s Clevelandem. Škoda, že jim to nevydrželo ...


V každém případě Steph zahájil sezonu 40 body (24 v první čtvrtině), 6 doskoky, 7 asistencemi, 5 trojkami při úspěšnosti 54 procent.



3) Thunder - Warriors (27. února 2016)


Zase 27. února, tenhle datum Chefovi zřejmě svědčí. Curry v nejlepší MVP formě. Thunder (ještě s Durantem) na domácím hřišti vedli ve čtvrté čtvrtině už o 12 bodů. Jenže pak začal Steph řádit. Dovedl zápas do prodloužení a v něm dal v samém závěru rozhodující trojku, při které byl blíž půlce než trojkovému oblouku. Jako dnes si pamatuju tehdejší titulky "Shot heard around the world".


Výhra Warriors, Curry 46 bodů a 12 trojek, takže mu chyběla jedna na absolutní rekord.



4) Warriors - Pelicans (7. listopadu 2016)


Na trojkový rekord nemusel Curry čekat dlouho. A že to bylo bizarní. V předchozím zápase proti Lakers totiž nedal ani jednu trojku z deseti pokusů a skončil se 13 body. Tak špatně zpoza oblouku nikdy nestřílel. A z tohohle svrabu se dostal tak, že hned v dalším mači překonal absolutní trojkový rekord NBA.


46 bodů, trojky 17/13



5) Warriors - Wizards (24. listopadu 2018)


Zápas v čerstvé paměti. Currymu pochopitelně pomohlo, že hrál proti neexistující obraně rozháraného Washingtonu, ale jeho historie dokazuje, že by to byl schopen udělat komukoliv jinému. Steph dal 51 bodů, z toho 11 trojek. Za tři čtvrtiny!!! A některé ty střely vypadaly, jak kdyby hrál s nějakým cheatem na playstationu.


Neuvěřitelné.



6) Blazers - Warriors (9. května 2016)


Playoff proti Blazers. Curry šel na hřiště jako střídající hráč. Opravdu, začal zápas na lavičce! Vracel se totiž po čtyřzápasové pauze. Ale rozhodně to nebylo znát. V prodloužení nastřílel rekordních 17 bodů, když proměnil sedm střel v řadě. A že to byly nějaké střely ...


Skončil se 40 body, 9 doskoky a 8 asistencemi, Dubs vyhráli a odskočili v sérii na 3-1.




Když nad tím tak přemýšlím, nemám pochyb. Kdyby na Zemi přistáli mimozemšťani a chtěli si o osud Země zastřílet trojky, lidstvo by měl reprezentovat Stephen Curry.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page