top of page

Deset zásadních otázek před startem Kooperativa NBL



Už se jen jednou vyspíme a je to zase tady. Kooperativa NBL o nadcházejícím víkendu odstartuje kompletní sadou šesti zápasů a my se hned budeme moci moudře přít o to, kdy je na tom dobře a kdo to přes léto moc netrefil. Máme před sebou potenciálně skvělou sezonu, v níž bude titul obhajovat nečekaný mistr, myslet si na něj bude (alespoň na začátku) minimálně polovina týmů, sedm mančaftů si zahraje nějakou evropskou soutěž a celé to osvěží sympaticky působící nováček.


Otázek je jako vždy na začátku spoustu. Na jejich definitivní zodpovězení si budeme muset pár týdnů až pár měsíců počkat. Ale ty nejzásadnější si můžeme položit už teď.


BUDE LIGA VYROVNANÁ JAKO LONI?


Předem nevíš.


Velmi povedené a velmi trefné heslo dobře charakterizovalo průběh loňské sezony, která se naprosto vymykala všemu, co jsme v předchozích dlouhých letech zažili. Děly se věci, prožívala se euforie, kousala se zklamání, zhasínaly a znovu se k životu probouzely naděje, na basket chodily tisíce lidí, basket bavil, o basketu se mluvilo, nic nebylo dopředu jisté. Ani první místo.


Loňská sezona nastavila laťku do takové výšky, že by byla výzvou i pro Monda Duplantise.


Před tou další jsou tedy očekávání logicky velká. Jenže může být vůbec tak dobrá jako ta minulá?


Přiznejme si jednu nepopulární pravdu: Loňská sezona nebyla primárně tak dobrá proto, že mnoho týmů udělalo výrazný krok dopředu. Loňská sezona byla primárně tak dobrá proto, že Nymburk udělal krok dozadu. Nepovedli se mu hráči, nesedlo si to s trenérem, tým se dostal do situací, které ze své předchozí hrůzovlády ani vzdáleně neznal, dal ostatním čuchnout a ti – což jim slouží k velké cti – začali cítit šanci a tvrdě po ní šli.


Jak to dopadlo, ví dnes už každý. Titul zaslouženě slavila Opava a s ní více či méně nahlas i prakticky celá další basketbalová veřejnost s výjimkou malého patnáctitisícového městečka v Polabí a možná jeho velmi blízkého okolí.


A tady přichází druhá nepopulární pravda: Nymburk se s koncem loňské sezony nepropadl do země. Není to tak, že by Opava jeho vyřazením hodila prsten do Hory osudu a tím explodovalo Sauronovo oko. Ne. Nymburk pořád stojí, pořád je v něm Sportovní centrum, pořád se v něm chystá hrát basketbal tamní klub a rozhodně má jediný cíl – vzít si zpátky to, co před tím 18 let vlastnil.


Přes léto na tom usilovně makal. Přišel nový trenér, jeden z nejlepších českých hráčů, novopečený českoamerický reprezentant, nejužitečnější hráč loňského ročníku KNBL a k tomu dva Američané. Na papíře má Nymburk opět nejsilnější tým v lize, lepší než loni. V řídké přípravě ani jednou neprohrál.


Bude to stačit? Aura nepřemožitelnosti je momentálně pryč a ostatní týmy nechtějí zpět staré pořádky.


Tak že by zase boj?


Předem nevíš. Tak se těš.


JAK SE BUDE DAŘIT NOVÁČKOVI Z PÍSKU?


Jsem fanoušek Písku. Líbí se mi, co dělají.


Už předloňskou sezonu klepali na dveře KNBL, ale v krásném barážovém zápase jim je ještě přibouchla pražská Slavie. Na konci té loňské už nenechali nikoho na pochybách, že si postoupit mezi smetánku zaslouží. Ostudně hrající Hradec pro ně prakticky nebyl soupeř a sršní roj tak mohl slavit s pořádným kotlem věrných fanoušků, kteří budou ozdobou KNBL. O tom nepochybujte.


Přes léto se Písek stal na sociálních sítích hned jedním z nejviditelnějších klubů nejvyšší soutěže. Přišel s novým cool logem, představil nové dresy, nový merch, komunikuje s fanoušky, zvelebil halu, dává najevo, že je tady a bere to vážně. Na první sobotní zápas na Slavii vypraví hned několik autobusů s fans, což – přiznejme si – takhle zkraje sezony nebývá běžné. Bude mít na venkovním zápase domácí prostředí. Písek ligu osvěží.



Až sem dobrý.


A pak je tady ta sportovní stránka.


Přístup „ať si ligu zahrají ti, co si ji vybojovali“ je samozřejmě úctyhodný. A u týmu, který s mládeží pracuje opravdu elitně, se dá i čekat. Jenže sportovně tohle moc nefunguje. Mezi 1. ligou a KNBL je pořád velký výkonnostní skok. Očekávání má Písek střízlivá, jako cíl vyhlásil v prvním roce především záchranu. Ale je možné, že i pro její dosažení bude muset současný přístup v průběhu roku změnit, trochu do toho sáhnout a třeba tu sestavu jazykově malinko rozředit.


Jak řekl trenér Čech v rozhovoru pro Idnes: „Cizinců je na trhu dost, jejich případné přivedení nechceme uspěchat“.


Tak uvidíme, jak dlouho takhle filozofie vydrží. Upřímně držím palce, aby to bylo co nejdéle. Ale přiznávám, že tomu moc nevěřím.


KDO BUDE LETOŠNÍM PŘEKVAPENÍM?


Víme vůbec, kdo byl překvapením loňským?


Byla to Opava, která nečekaně vyhrála titul? Byl to Děčín, který zažil nejlepší sezonu v historii klubu? Byla to Ostrava, která se protlačila do A1? Nebo třeba USK, který ani jednou neprohrál v A2 a pak si to na férovku rozdal ve skvělé sérii s Nymburkem?


A to úplně pomíjíme překvapení negativní …


Překvapení je těžké tipovat. Koneckonců, tipovat překvapení je proti samotnému konceptu překvapení. Když překvapení tipneš, je to pak ještě překvapení, když ti to překvapení vyjde, nebo je to naopak překvapení, když ti to překvapení nevyjde? Ha!


ZAZÁŘÍ NADĚJNÍ MLADÍ HRÁČI?


To by teda sakra měli!


Máme tady borce, co se přes léto nedloubali v nose, ale vyhráli třeba Univerziádu nebo postoupili do A divize v kategorii U20.


Psal jsem to už v minulosti a napíšu to znovu – očekávám, že Ondřej Švec bude jedním z nejlepších hráčů ligy. V sérii proti Nymburku předvedl, že na to má, na béčkovém ME „údvacítek“ byl MVP. Hraje v USK, kde mají mladí pré.


Chci vidět progres Fandy Rylicha, protože oceněním pro hráče s největším zlepšením to v žádném případě nekončí. Naopak, měla by to být výzva pro další zlepšení. Doufám, že se Brno po loňské sezoně opravdu poučilo a začne svým mladým diamantům věřit a pořádně je obrušovat, má jich tam požehnaně. Anebo se mrkněte na soupisku Ostravy a najděte si tam jméno Mikuláš Čank.


Mladí hráči jsou osvěžením soutěže, měli by dostávat co nejvíc šancí a hlavně by je měli co nejlépe využít.


UVIDÍME TENTOKRÁT ZÁPASY V ČESKÉ TELEVIZI CELÉ?


Náš ústav se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politování hodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně dvakrát za deset let“


Všichni si pamatujeme dva loňské televizní fuckupy. Neviděli jsme začátek pohárového finále a neviděli jsme kulervoucí konec jednoho finálového zápasu mezi Opavou a Děčínem. Letos se samozřejmě nic takového už opakovat nebude. Snad.


Na předsezonní tiskové konferenci NBL byl přítomen mimo jiné výkonný ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský, což by teoreticky mělo symbolizovat, že Česká televize bere českou basketbalovou ligu vážně a v programu s ní počítá.


Koneckonců Ponikelský slíbil na ČT Sport „zhruba 25 zápasů“. Nespecifikoval, jestli se do toho počítá i play-off, ale to se v průběhu sezony jistě ukáže. Každopádně by si basketbaloví fanoušci měli na svých televizních ovladačích dobře osahat ta různá červená tlačítka, protože skrz ně na platformě ČT Sport Plus uvidí z každého kola v televizní kvalitě jeden zápas. Což se jistě hodí.


Mimochodem, prvním televizním přenosem na ČT Sport bude už v sobotu derby mezi Ostravou a Opavou. Akorát z něj teda v televizi kvůli vodnímu slalomu bude až druhý poločas …


JAK TŘASKAVÉ BUDE SEVEROČESKÉ DERBY?


Snad dost, v rámci sportovních mantinelů samozřejmě.


Mezi Děčínem a Ústím se uskutečnil přestup léta, když od Válečníků odešel Ty Nichols s tím, že chce hrát evropské poháry v zahraničí, aby se nakonec ukázalo, že bude hrát o pár kilometrů vedle v Ústí.


Vzápětí ještě v rozhovoru řekl, že chtěl už loni hrát pod trenérem Šotnarem a považuje ho za nejlepšího kouče v lize. Což jistě potěšilo trenéra Grepla. GM Ústí Tomáš Hrubý pak na twitteru prohlásil, že přesně takové přestupy atraktivity soutěže pomáhají a derby bude díky tomu ještě více třaskavé, pokud to tedy ještě jde. Ty Nichols na Instagramu zveřejnil kompilaci liebesbriefů, které mu od některých děčínských fanoušků přišly.



První derby se v Ústí hraje už 1. října. Ještě zajímavější by mohla být odveta v Děčíně 2. prosince.


Pokud by náhodou Ty Nichols nemohl sehnat špunty do uší, možná ještě nějaké zbyly Tomáši Vyoralovi.


POVEDOU SE STOLETÉ OSLAVY?


Nápad výborný, snad bude podobně nápadité i provedení.


Protože začátek byl přinejlepším rozpačitý. Zahájení společných československých oslav na Kohútce se na sociálních sítích setkalo s částečným nepochopením, zejména proto, že bylo poměrně dobře utajené a konalo se ve čtvrtek přes poledne. To není nejlepší čas na to vyrazit si na čundr do hor na východní hranici. Federace argumentovala tím, že to nebyla primárně akce určená pro veřejnost a že dostala dvouhodinový blok v televizi. Ale ruku na srdce – copak se to nedalo využít lépe. To místo je jistě symbolické, nápad je to zajímavý, to se tam opravdu nějaký víkend nemohl hrát třeba speciální turnaj 3x3?



Nezbývá než doufat, že dál už budou ty akce dávat všem větší smysl. Zejména pohárový turnaj ve formátu FINAL 8 s účastí čtyř českých týmů a čtyř slovenských by mohl být zajímavým osvěžením.


KDO SI VEZME UVOLNĚNÝ TITUL TRENÉRA ROKU?


Aktuální držitel trénuje v Maďarsku, takže tahle trofej je k mání.


Kdo jí vyhraje, to netuším, koneckonců ani loni se mi nepodařilo hlasovat pro vítěze. Ale chtěl jsem položením této otázky především upozornit na to, že letos máme na trenérských seslích ve 12 týmech hned sedm různých národností.


POROSTE ZNOVU DIVÁCKÁ NÁVŠTĚVNOST?


Loni na KNBL přišlo 210.571 fanoušků, což byl průměr 810 na zápas (předloni to bylo 560). V play-off už průměr vyskočil na 1375 (předloni 1165). Zejména v Opavě a Děčíně byly některé legendární kotle. Všechno to samozřejmě souvisí s první otázkou – tedy s vyrovnaností ligy.


Což bude bezezbytku platit i pro nadcházející ročník. Čím víc týmů bude hrát dobře a bude mít šanci to někam dotáhnout, tím víc lidí to bude zajímat. Opava, Děčín, nově třeba Písek, to jsou všechno jistoty. Skoro vyprodáno má na první zápas Ostrava. Ale kam růst pořád je. Rezervy jsou například v Brně, což přiznává i vedení klubu. Nymburk taky už dlouho nezažil tak bouřlivou atmosféru, jako při pátém a sedmém zápase proti Opavě.


Prostě a jednoduše, ať je diváků co nejvíc. Jejich zájem bude znamenat jediné – liga zase baví. Kéž by to tak bylo. Loni to bylo skvělé.


Držme všem palce a užijme si další epickou sezonu.


Teď už zbývá odpovědět jen na poslední zásadní otázku.


NAKOUPILY VŠECHNY TÝMY PŘES PRÁZDNINY STOPKY?


Doufejme, že ano.


----------


Text: OM

Foto: FB klubů a CZ.BASKETBALL

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page