top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Dunansův pravý hák aneb jak vyřešit krizi



Nebudeme se zdržovat dlouhým popisem toho, co se ve druhém čtvrtfinále Kolína proti Pardubicím stalo. Všichni jste to už viděli v televizi nebo po internetech. Tedy jen ve zkratce:


Necelé dvě minuty před koncem prvního poločasu měl Kolín míč, David Pekárek na levé straně stavěl clonu pro Novotného, při čemž zřejmě trefil ramenem pardubického Dunanse, který se poroučel k zemi. Akce pokračovala dál, Pekárek zvolil nesmyslně těžkou střelu ze střední vzdálenosti (za což by si možná lehký záhlavec zasloužil) a následoval pardubický faul po útočném doskoku Kolína. V tu chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že se schyluje k čemukoliv výjimečnému. Dunans se ale rozvážným krokem vydal k Pekárkovi a cosi mu vyčítal, Pekárek pouze mírně rozpažil ruce a nevykazoval jakékoliv známky agresivního chování. O to větší překvapení pro všechny bylo, když Dunans zcela bez varování vypálil tvrdý pravý hák, kterým naštěstí zřejmě Pekárkovu bradu nezasáhl tak, jak chtěl, jinak by její kousky hledali ještě teď až dole v šatnách.



Překvapivý okamžik spustil řetězec událostí, z nichž drtivá většina je ukázkovým příkladem toho, jak takovou krizi řešit.


V první řadě je potřeba ocenit, že potyčka nijak dál neeskalovala, přestože potenciál k tomu byl. Nikdo se na Dunanse nevrhl a nezatlouknul ho do parket. Naopak, i hráči Kolína zachovali chladnou hlavu (s drobnou výjimkou, ale o tom později), Dunanse sice chytli, ale jenom aby ho oddělili od Pekárka. Nikdo se nešel mstít. Nějaké "what-the-fucky" jsou v takové situaci pochopitelné, ale tím to také skončilo. Všichni hráči, kteří v tu chvíli byli na hřišti, zaslouží poplácání po ramenou.


Rozhodčí jednoznačně dobrá práce. Ruchové mikrofony nám zprostředkovaly krásné slovanské "Evrybády tů d oun benč, gou tů d benč, GOU TŮ D BENČ!". Oba tábory byly rychle odděleny a hlavy mohly vychladnout.


Bohužel pro Kolín jediný, kdo se trochu neudržel, byl jejich klíčový rozehrávač Adam Číž, který se zmaten tím, že se vzácně nacházel na střídačce, vydal pár kroků do hřiště, kde cosi (pravděpodobně nehezkého) pokřikoval směrem k pardubickému boxerovi.


Sudí vše pořešili u novodobé vymoženosti zvané IRS. U nás na maloměstě se tomu říká video. Každému v tu chvíli bylo jasné, že Dunans dohrál, tam nebylo co řešit. Překvapením ale bylo, že poroučet do šaten se musel i Číž, který paradoxně do potyčky vůbec nezasáhl. V tu chvíli to navíc vypadalo tak absurdně, že se zdálo, jako by víc postižen byl Kolín. Což klidně mohla být z hlediska důležitosti Dunanse a Číže pro své týmy pravda.


Jenže k těm hojným spekulacím o tom, jak rozhodčí Kolín poškodili, že to byla kompenzace, že měli postupovat s citem a kdesi cosi, se dá říct jen jedno - nejenže postupovali správně, oni ani JINAK POSTUPOVAT NEMOHLI.


V pravidlech totiž černé na bílém stojí: "Náhradníci, vyloučení hráči nebo osoby doprovázející, kteří opustí prostor lavičky družstva během šarvátky nebo během situace, která může vést k šarvátce, budou diskvalifikováni."


Nezáleží na tom, že Číž byl ve hřišti jen pár kroků, jen na pár vteřin a s nikým se nepopral. Prostě a jednoduše opustil prostor lavičky v situaci, která nepochybně odpovídá tomu, co se v pravidlech píše. Rozhodčím nepřísluší řešit kontext, pravidla mluví jasně. Číže vyloučit museli, jinak by se vystavili možnému postihu. Navíc by to dost možná dalo Pardubicím prostor k nějakému protestu, což by situaci dále komplikovalo. Nic takového se ale nestalo a nestane, protože to pánové v oranžovém vyřešili jako podle příručky.


Mám zároveň naprosté pochopení pro to, že se kolínský trenér Sodoma vyloučení Číže divil. Je to rána, zlým mužem byl v té chvíli někdo úplně jiný, je to play off a emoce pracují. Ale rozhodčí Baloun opět perfektně ale nekompromisně: "Bohužel pane Sodoma, taková jsou pravidla. Opuštění lavičky je diskvalifikace. Tečka". Pochvalme mikrofony České televize.


Zápas se potom už dohrál v klidu, což také v takových případech nebývá vždy pravidlem. Prostě perfektně zvládnutá vypjatá situace.


Ještě bych se zastavil u televizního přenosu. Zaznamenal jsem takové nějaké poznámky k tomu, že to moderátoři ve studiu nebo komentátoři "moc řešili". No doprdele, co jiného už mají řešit?! Tady právě v přímém přenosu došlo k ukázkovému zkratu hráče, dva klíčoví plejeři museli do šaten a celé to mělo potenciál výrazně ovlivnit průběh série. Kdyby se to stalo v NBA, okamžitě by explodoval Twitter a další sítě, televize by to hrály nonstop.


Dvě malé výtky. Jirka Šebek určitě nemusel v momentě, kdy rozhodčí oznámil vyloučení Číže, pronést poznámku "o kompenzaci". Ale ať dá ruku nahoru každý, kdo v tu chvíli znal přesné znění pravidel, jejich aplikaci a netrpěl pocitem, že to opravdu vůči Kolínu trochu nespravedlivé je? Bez mučení se přiznám, že jsem si to sám musel vygooglit. Jasně, v televizi by měl být člověk opatrnější na to, co říká. Dejme tomu.


Ale Jakub Bažant si rozhodně mohl odpustit pozápasovou informaci ve znění: "Je škoda, že jak Dunanse, tak Číže, pravděpodobně v dalších zápasech neuvidíme". Protože tam už bylo jasné, že předjímá rozhodnutí vyššího orgánu a že jakkoliv má v případě Dunanse zcela určitě pravdu, tak u Číže by to naopak bylo trochu šokující. Což se později potvrdilo.


Nemám naopak za zlé, že se televizáci snažili po zápase vytáhnout co nejvíc informací o konfliktu z aktérů utkání, ačkoliv bylo zřejmé, že z toho žádné pikatní informace nevypadnou. Oni si musí dávat pozor na pusu.


Svou hvězdnou chvíli naopak podtrhl rozhodčí Baloun, který si před kameru stoupl, jasně vysvětlil, co, proč a jak. A taky odmítl spekulovat o dalších trestech, jen obecně řekl, že za prohřešky Čížova typu "většinou další postižení nehrozí" a naopak u Dunanse bude rozhodovat disciplinární komise. Abych pravdu řekl, pro mě je Baloun MVP zápasu. To jen tak na okraj.


Skvělou PR lekci předvedl sportovní ředitel Pardubic Radek Nečas. Tohle je jeho pozápasové vyjádření: "Neviděl jsem začátek, kdy došlo ke kontaktu ze strany Davida Pekárka, poté jsem viděl až konec a k tomuhle se tím pádem nemůžu vyjadřovat. Nevíme, co za verdikt bude následovat, ale s verdiktem, který komise vyřkne, musíme souhlasit. Vyhrocené souboje k play-off patří.". Nehodil svého hráče přes palubu, zároveň se nevztekal, nespekuloval a dopředu neodmítal trest.


Nic víc od něj v tu chvíli ani nikdo nemohl čekat. Jak víme z poslední doby a z jiných oblastí života, ve vážných případech je možné se vyjádřit až s nějakým odstupem, nevím, řekněme klidně i za týden. Prostě zchladit hlavu, vše podrobně prostudovat, dát si puding, zjistit, zda třeba neexistují dvě vyšetřovací verze a pak promluvit.


Což Pardubice učinily o den později a opět by na ně autoři učebnic o krizové komunikaci byli hrdí: "Klub BK JIP Pardubice se vymezuje vůči nesportovnímu chování hráče Thomase Dunanse během pondělního utkání čtvrtfinále play-off v Kolíně. Thomasova reakce byla naprosto nepřijatelná a zcela v rozporu se všemi zásadami fair play, které klub vyznává a jichž se chce za všech okolností držet. Za celý incident se omlouváme hráči Davidovi Pekárkovi, celému kolínskému klubu i všem basketbalovým příznivcům. Klub bude nastalou situaci interně řešit dle našeho disciplinárního řádu, nad rámec rozhodnutí Disciplinární komise, jejíž verdikt bude klubem i hráčem plně akceptován."


Od prvního písmena do závěrečné tečky perfektní prohlášení.


Ve stejný den rozhodla také Disciplinární komise. Dunans má stopku na čtyři zápasy a pokutu 9500 korun, Číž je bez zápasového trestu a platí 5000 korun.


Ano, spustilo to lavinu reakcí typu, že je to málo a není to spravedlivé. Jenže! On je to trest na horní hranici možného, víc než čtyři zápasy za to Dunans při té kvalifikaci dostat nemohl. Vadí-li to někomu, musí snažit o změnu řádů, nikoliv o změnu tohoto konkrétního rozhodnutí.


Čtyři zápasy ale minimálně garantují, že Dunans už nenastoupí do téhle série, což je pochopitelně žádoucí.


Pardubice na verdikt reagovaly na svém facebooku následovně: "Jak klub BK JIP Pardubice již předem avizoval, hráč nebude proti tomuto rozhodnutí podávat odvolání, nad rámec rozhodnutí Disciplinářní komise NBL je celá situace rovněž řešena interně dle klubového disciplinárního řádu."


A přidaly prohlášení Dunanse (nebo někoho, kdo ho za něj napsal): "Chtěl bych se upřímně omluvit soupeři, svým spoluhráčům, celému klubu, fanouškům a celé lize za můj pondělní exces. Plně si uvědomuji, že to bylo naprosto nepřijatelné, bohužel jsem neovládl své emoce. Ještě večer v den utkání jsem se několikrát díval na záznam toho, co se stalo a vím, že jsem celou situaci měl zvládnout mnohem lépe. Lituji toho, co se stalo a ještě jednou se všem omlouvám."


Znovu oceňuju, že Pardubice se nijak necukají. Pokud jde o Dunanse, jeho prohlášení je fajn, ale abych pravdu řekl, moc mě nedojímá. Zvlášť, když si vzpomenu na toto:



Chybu v tomhle příběhu zkrátka udělal Dunans (a v neporovnatelně menší míře Adam Číž, potažmo někdo, kdo mu měl zamezit ve vstupu do hřiště). Většina ostatních plnila a plní svou roli skvěle.


Vlastně ne. Ovšem o lidech, co spamují Dunansovi sociální sítě mi nestojí za to psát. Dokonce bych se obešel i bez rádobyvtipných poznámek typu "co by se stalo, kdyby to bylo naopak". Protože jsem přesvědčen o tom, že by se stalo přesně to samé, co se stalo teď. Tedy že by se to řešilo přesně tak, jak se to řešit má.


Pojďme si užít play off.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page