top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Glosička: Na jaké informace o zdraví hráčů mají fanoušci nárok?



Ne, tohle není téma, které jsme teď měli řešit. Nikdo si to nepřál, snad si to ani nikdo nepřipouštěl, přesto se to stalo. Život je holt takový. A zranění k životu sportovce patří. Zranit se může kdokoliv, kdykoliv. Nezáleží na tom, jestli si jdete pinknout jen tak na žízeň, nebo se chystáte na jeden z vrcholů vaší kariéry. Tohle není Survivor. Tady nemůžete vyhrát imunitu.


Tomáš Satoranský se v přípravném zápase proti Německu zranil.


Hvězda české reprezentace si ke zděšení všech přivodila výron kotníku. Nemusíte mít zrovna složenou Hippokratovu přísahu, abyste přímo z televizního přenosu poznali, co se vlastně stalo. Že to odnesl kotník bylo jasné. Jak moc to kotník odnesl, to už tak jasné nebylo.


A jelikož tady jde o TOHO Satyho a Eurobasket je za pár dní, tak basketbalová veřejnost informace chtěla. Pořád je chce. Bude hrát, nebude hrát, řekněte nám to! Nejlíp teď hned, nejlíp tak, aby to bylo na beton.


Internetem létají otázky typu „je fér tajit českým fanouškům stav největší hvězdy?“. No je to fér? A děje se to vůbec? A na jaké informace mají fanoušci vlastně nárok?


Tak v první řadě – pokud by reprezentace tajila zdravotní stav Tomáše Satoranského, nebylo by to fér. Tomáš je lídr, jeho obličej je na billboardech po celé zemi, je hlavním tahákem. Nebylo by správné tajit jeho zdravotní stav. Jenže nic takového se neděje. Už po zápase s Německem jsme věděli, že Saty o den později hrát nebude, že podstoupí vyšetření, před zápasem s Itálií jsme se dozvěděli, že kotník není zlomený, proč zůstává s týmem a necestuje sólo do Prahy a kdy podstoupí magnetickou rezonanci.


V pondělí – tedy den po vyšetření – řekl manažer Michal Šob doslova: „Včera Tomáš absolvoval magnetickou rezonanci a spoustu dalších nezbytných vyšetření. Zůstává v Praze a bude intenzivně rehabilitovat minimálně po dobu jednoho týdne. Zhruba po něm proběhne další magnetická rezonance a na základě výsledků se rozhodneme dál. Tomáš a celý zdravotnický tým se snaží udělat maximum, aby stihl Eurobasket.“ A taky přidal tohle: „Rozhodli jsme se s Tomášem a týmem, že detaily nebudeme komentovat. Můžeme jen říct, že Eurobasket vyloučen není a teď intenzivně pracujeme na tom, aby se vše stihlo.“


Jinde se dala zachytit vyjádření, že existuje varianta, aby Tomáš nastoupil až v průběhu ME, takže by reprezentace šla do turnaje jen s 11 hráči. A taky příběh o tom, jak je to právě Tomáš Satoranský, kdo pro tým udělá cokoliv a nikdy nic do poslední chvíle nevzdává.


Dráždí někoho z vás ta věta, že „detaily se nebudou komentovat“? Máte smůlu. A máte smůlu správně, protože všechno, co potřebujete vědět, v tom vyjádření je. ME vyloučeno není, je potřeba intenzivně rehabilitovat, hrát kvaldu proti Francii a Maďarsku samozřejmě nemůže, za týden se uvidí, jak dál.


Chcete, aby někdo střílel od boku hausnumera, jak je pravděpodobné, že Tomáš nastoupí proti Polákům? Na 60 %? Na 50 %, ale proti Holandsku už na 70 % a proti Finsku dokonce na 80 %? Aby někdo odhadoval, v jaké kondici bude? Aby někdo zveřejňoval detaily z lékařské zprávy? Aby někdo svolával lékařské koncilium, které by odpovídalo na novinářské dotazy? Potřebujete někdo vědět, která kůstka a jaký vaz byl poškozen, jaké cviky Tomáš denně praktikuje, jestli správně jí, nepropadá trudomyslnosti, jestli mu žena správně podkládá nohu a co já vím, co dalšího?


Nepotřebujete.


Nic z toho vědět nepotřebujete. Protože všechno, co potřebujete vědět, víte.


Zranil se, není to legrace, ale všichni dělají všechno pro to, aby hrát mohl. Počkejte týden. Jakékoliv prognózy nejsou jisté, proto se nezveřejňují, jelikož by zítra už zase nemusely platit.


Nezodpovědné by byly dvě věci. Zaprvé, pokud by už teď bylo stoprocentně jisté, že Tomáš nebude moci hrát, ale tato informace by se před veřejností tajila. Fanoušci si nezaslouží, aby je někdo vodil za nos. A zadruhé, pokud by reprezentace doufala, že hrát bude, ale nebyla připravená na variantu, že nakonec to nepůjde. Tedy že by třeba měli málo hráčů, takže by se zase narychlo musel volat reprezentanční escort service Tomáše Vyorala.


Nemám pocit, že by se něco z toho dělo. Nemám pocit, že by někdo někoho vodil za nos. A Vyo už je s týmem.


Ano, jasně, internet je širý svět a objeví se v něm spoustu informací. Dneska například přišel jistý izraelský server s informací, že Satoranský určitě nebude na ME hrát. Snad mohu sdělit, že mám celkem čerstvé informace o tom, že tato zpráva je čistá spekulace. Nic takového jistého není.


Při zpracování informací to zkrátka chce trochu toho kritického myšlení. To platí o politice, virových pandemiích a platí to i o sportu.


Jistě, nakonec se může stát, že to tak bude. Že Saty nebude hrát. Tomáš se zranil vážně, ME je za rohem, jasně, že je reálné, že nakonec hrát nebude. Na to nemusí být nikdo žádný lumen, aby na tohle přišel. Jenže v tuhle chvíli je to jen střílení do prázdna. Hádání. Honba za senzací. Nic není jisté. Jak říkal nesmrtelný Bohouš v Chalupářích: „Je to jako předpověď počasí. Až se to stane, pak to teprve bude pravda“.


Tomáš určitě chce hrát. Tým chce, aby hrál. Všichni pro to dělají maximum. A fanoušky o tom informují.


Jakýkoliv zbytečný tlak škodí týmu, škodí Tomášovi, je prostě zbytečný.


Můžeme sice začít spekulovat o tom, jak by měl tým hrát bez Tomáše. O tom, jaké by měl bez něj šance. O tom, jak by měla vypadat finální soupiska bez Tomáše. O tom, jaký průser by to bez Tomáše mohl být.


Můžeme, ale nebudeme. Místo toho držíme palce, aby byl Tomáš zdravý. Jestli bude, to se dozvíme za týden. Mějme trpělivost.



Text: OM

Foto: JR

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page