top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Jak (ne)naladit formu na playoff



Autor: Jan Russnák


Není listopad jako březen. Není bezstarostná základní část jako zápasy v playoff o všechno.


Kooperativa NBL už před nějakým časem skončila. Kdo převzal nejnevkusnější sportovní trofej široko daleko, víme. Popravdě řečeno, zrovna tohle jsme věděli už v tom listopadu.


Basketbalový svět se už dávno točí jiným směrem. Vrcholí sezona v NBA. Repre se sjela na soustředění a blíží se napjatě očekávané reprezentační léto. Doufejme, že bude mít dlouhého trvání.


Ale o tom až příště. Teď se pojďme ještě jednou naposledy vrátit na domácí palubovky a pohrabat se v jedné ligové statistice. Koneckonců se teď v Poděbradech soustředili a hýčkali svou reprezentační naději i hráči z palubovek NBL.


Na soupiskách čtyř nejlepších týmů nedávno skončené sezóny KNBL se protočilo 52 hráčů.


Jaká byla střelecká úspěšnost těchto hráčů v playoff a před playoff? Kdo umí naladit formu na playoff a koho zápasy o všechno spíše svazují? Komu to letos sedlo a kdo by se raději neviděl, protože střílel, jako kdyby neviděl?


Jistě, ne každý má za úkol nastřílet za zápas 20 bodů, každý má svou roli v týmu. Na druhou stranu basket není fotbal nebo hokej. Každý musí být více či méně nebezpečný, byť obránci odstupující od Viktora Půlpána by na to mohli mít jiný názor. Každý hráč by měl být schopný zakončit. Přecházení střeleckých pozic je hřích, v moderním basketbale trestaný dvojnásob.



Fantastická forma v listopadu zdaleka nezaručuje dobrou jarní sezónu. Celá řada týmů měla letos ambici proklouznout do první osmičky, aby si zahrály zápasy o všechno, kde kromě sportovní kvality rozhodují vůle, touha po vítězství, zkušenosti, týmovost. Každá střela, každý koš mohou být důležitější než kdy jindy. Komu svěřit klíčovou střelu, která může rozhodnout zápas, sérii, sezónu? Tréninkový super střelec? Talent bez nervů? Zkušený hráč, co už jich tam pár takových poslal?


Tabulka obsahuje 52 jmen ze soupisek Nymburka, Opavy, Kolína a Brno a porovnává jejích střeleckou úspěšnost v základní části + nadstavbě a v playoff. V úvahu byli bráni pouze hráči, kteří do playoff i v playoff vystřelili alespoň 10x. Jinak by byl bezkonkurenčním králem Rostislav Jirák z Nymburka se 100% úspěšností za 1/1, což by bylo zlepšení o neuvěřitelných 77,8 procentních bodů.


Ačkoliv většina hráčů se od své dlouhodobé úspěšnosti odchýlila v playoff pouze jednociferným procentním rozdílem ať na tu či onu stranu, byli mezi nimi i jiní šíbři.

Pojďme si některé zajímavé případy prosvištět.

- Nejspolehlivějším zakončovatelem celé vyřazovací části se stal nymburský pivot Zimmerman. Hráč, který po svém pozdním příchodu do středočeského celku budil nemalé rozpaky se s průběhem sezony rozehříval ke stále lepším výkonům a v českém playoff to potvrdil. Potopil bezmála tři čtvrtiny svých střel, což byla nejen nejlepší úspěšnost ze všech hráčů, ale také nejvýraznější zlepšení proti základní části. O téměř 15 procentních bodů!

- V medailovém Kolíně došlo v podkošovém prostoru k výměně rolí. Zatímco veterán David Machač v playoff ustoupil ze scény, bezezbytku ho zastoupil veterán mladšího data výroby Jiří Jelínek, který zřejmě má přístup k onomu pověstnému LeBronovu playoff módu. David Machač si na vyřazovací boje schoval bídnou úspěšnost 26,1 procenta. Proti základní části spadl o 26,7 procentního bodu a to je nejvýraznější zhoršení ze všech hráčů. Trenér Sodoma ale vytáhl z klobouku Jelínka, který měl mušku s nadpoloviční úspěšností, což představovalo zlepšení o téměř 11 procentních bodů. To ho zařadilo na třetí místo mezi semifinalovými protagonisty.


- Mezi Zimmermana a Jelínka se vklínil ještě brněnský kapitán a bojovník Honza Kozina, který své spoluhráče často strhne nadšeným nasazením, ale playoff mu sedlo i bodově. Po něm se rozhodl s aktivním kariérou vrcholového plejera sice skončit, ale na CrunchTimu o něm v brzké době ještě uslyšíme …

- Radek Farský reprezentoval v obou litevských eurobasketových bublinách. Nicméně

co se týká nadcházejícího reprezentačního léta, jakoby trenér Ginzburg viděl tuto tabulku ...

- Z brněnského mládí předvedl nejlepší čísla Richard Bálint. Co se týká nadcházejícího reprezentačního léta, jakoby trenér Ginzburg viděl tuto tabulku …

- Velká hvězda letošní sezony Adam Číž má za sebou těžké playoff. Střelecká úspěšnost 32,1 procent není nic, o čem by psal domů, navíc je to zhruba o osm procentních bodů horší než jeho dlouhodobý standard. Na jeho obhajobu je ale potřeba říct, že se potýkal s drobným zraněním a především těsnou obranou soupeřů. Adam si jistě radost ze životní sezony nenechá zkazit ani tímto pitváním statistik. Jeho klíčová zásluha na novém kolínském bronzovém pokladu je nezpochybnitelná.

- Ocenění pro nejlepšího mladého hráče možná trochu tížilo opavského Jana Švandrlíka, který se ze svých 42 procent propadl na 27,5 procenta, což ho sestřelilo ke dnu níže přiložené tabulky. Naopak jeho velezkušený kolega Luděk Jurečka, který patří mezi elitní snajpry, si pro playoff přichystal vylepšení ze 40 na 49 procent.


- Druhým nejpřesnějším zakončovatelem playoff byl kolínský pivot klasického střihu Jakub Petráš. Jeho 65 procent je ve srovnání s konkurencí úctyhodných, ale on byl nad 60 procenty i v dlouhodobé části. Je věrný heslu „Petráši, drž se svého kopyta“ a proto zakončuje prakticky jen z bezprostřední vzdálenosti od koše.

- Také někteří další kolínští hráči opanovali čelo tabulky a nabízí tak možnou odpověď na otázku „Proč má Kolín medaili?“. Wallace se zlepšil o více než deset procent, což bylo bez debaty potřeba. Jan Křivánek údajně při odchodu ze Svitav zvažoval i konec kariéry. V Kolíně byli za jeho příchod pravděpodobně rádi.


TABULKA:



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page