top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

KNBL: Měsíční ceny a Power Rankings - říjen



Vzhledem k tomu, že týmy v KNBL mají už většinou odehráno více než deset zápasů, je nejvyšší čas do toho trochu říznout a podívat se, kdo zatím překvapuje pozitivně, kdo negativně a kdo to šolichá zhruba tak, jak by se od něj čekalo. Je pravda, že žádné velké šoky se zatím neodehrály, ale určitá dílčí překvapeníčka při pohledu do tabulky uvidíme. Jsou spíše zvířecího charakteru, máme tu nečekaně mocné sovy a poněkud kulhající pandy, takže musíme trochu přeorganizovat předsezonní Power Rankings.


Ale ještě před tím se v rychlosti mrkneme na individuální ocenění. Tady ta individua jsou:


HRÁČ MĚSÍCE ŘÍJNA: KYLE MANGAS (USK PRAHA)


Zdroj: FB USK Praha

Opavský Markusson ovládl září, ale v říjnu trochu zpomalil. Opava navíc tolik nepotřebuje, aby odváděl hrdinské výkony každý zápas. U Mangase je to jiné. Jeho produkce je do velké míry přímo úměrná šancím USK na výhru. No a jak je vidno při pohledu na hru, tabulku i statistiky, tak Sovy vsadily na správného koně.


Když velkoryse přehlédneme špatný výkon v Děčíně (USK ale stejně vyhrálo) a v Nymburce (čert to vem), tak vidíme zejména skvělé výkony v Brně, Pardubicích (37 bodů, 10/12, užitečnost 39) a Olomouci. Všechny tyhle utkání USK vyhrálo. To jsou tři cenné výhry z venku a třetí místo v tabulce. Sám Mangas je navíc druhý v tabulce mezi střelci.


Tenhle Američan dělá přesně to, proč ho USK přivedlo, a dělá to skvěle.


VÝKON MĚSÍCE ŘÍJNA: LAMB AUTREY VE 2. POLOČASE PROTI KOLÍNU



Když máte v poločase na kontě NULA bodů a váš tým, jehož máte být lídrem, hraje vyrovnaně, je jasné, že byste měli trochu kopnout do vrtule.


Lamb Autrey kopnul mocně a předvedl v Kolíně druhý poločas snů - 23 bodů, do triple doublu mu chyběla jedna asistence a k tomu měl i tři ukradené míče. Hlavně díky tomuhle představení to žádné drama nebylo, Sluneta vyhrála o 20 a i zpětně se to ukazuje jako velmi důležité, protože aktuální bilance 4:6 sice není krásná, ale pořád vypadá o mnoho lépe než 3:7.

POWER RANKINGS


1) ERA BASKETBALL NYMBURK (posun od minula: -)

Bilance 12:0

Posledních 5 zápasů - 5:0


Nalijme si čistého krabičáku. Tohle je úplně zbytečný odstavec. Mohl bych tady napsat třeba chemické složení modré skalice nebo text Tří citrónků od Maxim Turbulenc a bylo by to podobně užitečné.


Nymburk je první. A bude první dál. Tečka.


2) BK OPAVA (-)

Bilance 9:2

Posledních 5 zápasů - 4:1


Bez porážky v Kolíně by se Slezané zřejmě obešli. Ale musíme si uvědomit, že kolínská hala je pro Opavany něco jako skladiště kryptonitu pro Supermana. Cestou po schodech dolů k šatnám pravděpodobně parta kolem Šiřiny kolektivně poztrácí všechny své schopnosti, což jim posléze zabraňuje ve "Spojích" vyhrát. V letošním kalendářním roce to tam mají 0-5.


Jinak Opava zvládla všechny překážky, v některých zápasech se ani moc nezapotila. Pokud bereme v potaz jejich devět vítězných zápasů, pak vyhrává v průměru o více než 20 bodů. A to se narozdíl od řady svých soupeřů potýkají s programem zhuštěným účastí v evropském poháru.


3) BASKET BRNO (-)

Bilance 7:4

Posledních 5 zápasů - 3:2


Proč Brno před USK, když v tabulce je to naopak? Jednoduché. Protože nepočítáme-li zápas s Nymburkem (a to nepočítáme vlastně u nikoho), pak Brno za celý říjen prohrálo jen doma s USK .... moment, takže proč Brno před USK? Protože v tom prvním vzájemném zápase bylo bez Maddena a Puršla a v listopadové odvetě na Folimance už s uzdraveným kádrem si tuhle domácí porážku Brno vzalo zpátky.


Psal jsem to už před měsícem a napíšu to znova - brněnský tým vypadá jako ideální kombinace veteránů, hvězd, mladých českých talentů a cizinců, k čemuž je potřeba připočíst zkušený a ambiciozní trenérský tým. Po měsíci a půl se tenhle tým stále bez diskuse jeví - v kompletním složení - jako medailový kandidát.


4) USK PRAHA (+3)

Bilance 8:4

Posledních 5 zápasů - 3:2


Zas a znovu je potřeba se sklonit před tím, jak citlivě na USK pracují s kádrem. Ve srovnání s loňským rokem je to výrazně jiný tým, ale proti všem předpokladům se zdá, že je to lepší tým. Pražanům se ukázkově "povedli" cizinci na hřišti - West i Mangas jsou tahouny - i cizinec na lavičce.


Sovy navíc netěží jen ze specifického prostředí svojí haly, ale honosí se i bilancí 5:2 z venkovních zápasů. Fun team to watch.


5) GEOSAN KOLÍN (+1)

Bilance 6:5

Posledních 5 zápasů - 3:2


Dobrý, pochopili jsme to už všichni, loňský rok nebyla náhoda, Kolín je oficiálně znovu kandidátem na vysoké umístění. Na páté místo tohohle žebříčku ho definitivně dostala forma z posledních zápasů, kdy má výhry nad Opavou, Děčínem a Ostravou a k tomu velmi důstojnou partii v Nymburce, kde ještě v poločase vedli.


Mimochodem, Adam Číž je nejlepším Čechem v žebříčku užitečnosti, kraluje mezi českými střelci a celé lize vévodí v asistencích. Ne, ani tohle udělení titulu MVP nebyla náhoda.


6) BK JIP PARDUBICE (-2)

Bilance 5:4

Posledních 5 zápasů - 2:3


Poslední tři zápasy - porážka doma s USK (a obdržená stovka), prohra s do té doby bezvítězným Jindřicháčem a škola v Opavě o 27 bodů.


Bohužel, horší aktuální formu vykazuje pouze Olomoucko (a stejně špatnou fazonku má taky Ústí). Beksa má ale spoustu předpokladů tenhle trend otočit a vyskákat zase někam nahoru. Aktuálně ale budí mírné rozpaky a to se musí promítnout.


7) KRÁLOVŠTÍ SOKOLI (+2)

Bilance 5:5

Posledních 5 zápasů - 2:3


Chtěl jsem o Hradci napsat něco strašně zajímavého, ale mám bohužel rezervovaný prostor jen pro 11 týmů.


8) SLUNETA ÚSTÍ NAD LABEM (-3)

Bilance 4:6

Posledních 5 zápasů - 2:3


Tři porážky v posledních třech zápasech opravdu povzbudivé nejsou, na druhou stranu je potřeba říct, že byly všechny venku. To nic nemění na tom, že prohrát Severočeské derby se současným Děčínem takovým jednoznačným rozdílem a nedopřát nám aspoň jedno prodloužení je trestuhodné. Tradice se mají dodržovat, sakra práce!


Sluneta se sice pyšní celkem slušnou obranou, na druhou stranu to ale kompenzuje stále nízkým procentem úspěšnosti z pole. Podobně jako u Pardubic tam ale jednoznačně je potenciál k posunu výš. Teď budou hrát v Pardubicích a Ostravě a pak pět zápasů doma.


Současná pozice by po téhle sérii byla zklamáním.


9) NH OSTRAVA (-1)

Bilance 5:8

Posledních 5 zápasů - 2:3


NHáčko tak nějak dělá to, co by tým jeho kalibru měl dělat - poráží doma ty týmy, které by papírově porážet měl. Tedy Hradec, Jindřicháč, Olomoucko a Děčín. K tomu bonusová výhra v Děčíně a je z toho celkem komfortní pozice vysoko nad dnem ligy a na hranici play off. Tipoval bych, že s tím budou v Ostravě spokojení.


10) BK ARMEX DĚČÍN (-)

Bilance 3:9

Posledních 5 zápasů - 2:3


U Děčína jsem trochu ztratil přehled, kdo za ně zrovna hraje, což nikdy není dobré znamení. Válečníci ale zvládli krizový management alespoň do té míry, že kádr je konkurenceschopný a zvládl urvat ultradůležité mače s Jindřicháčem, Olomouckem a již zmiňované prestižní derby s Ústím.


11) GBA FIO BANKA JINDŘICHŮV HRADEC (+1)

Bilance 2:10

Posledních 5 zápasů - 2:3


Stačil týden, aby to, co vypadalo velmi tristně, získalo příznivější obrysy. Dvě výhry z posledních tří zápasů musí Jindřicháč těšit. Překvapivá výhra proti Pardubicím byla spíše bonusem, ale triumf nad přímým konkurentem z Olomoucka byl z kategorie "must-win". Jindřichův Hradec to zvládl a teď ho čekají domácí zápasy s Brnem a USK plus venkovní střet s Královskými Sokoly, do kterých může jít mladý tým psychicky v pohodě a bude jistě nebezpečný.


Nicméně dost by pomohlo, kdyby se podařilo aspoň nepatrně vyztužit obranu a srazit počty obdržených bodů pod devadesátku (ačkoliv je otázka, jestli by pak jejich zápasy byly tak zábavné).


12) BK REDSTONE OLOMOUCKO (-1)

Bilance 1:10

Posledních 5 zápasů - 0:5


Olomoucko na úvod ligy porazilo Jindřicháč a od té doby to jde od desíti k pěti. Nešťastná byla zejména domácí prohra s Děčínem v poslední vteřině. Následovaly některé nepěkné výsledky typu 55:79 s Pardubicemi, třicetibodová šikana v Ústí, podobné týrání v Hradci Králové nebo dvacetibodová vykrádačka domácí haly od USK.


Výhled navíc není dobrý, Olomoucko teď hraje v Kolíně, pak má doma Opavu a jede do Děčína. Právě v Maroldovce bude muset rozhodně cílit na výhru, pokud nechce, aby mu tyhle týmy příliš odskočily.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page