top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

KNBL: Power Rankings před startem ligy


Zdroj: FB Kooperativa NBL

Rána začínají být chladná, haranti chodí už nějakou dobu do školy a strejcové u silnic prodávají burčák pochybné kvality. To všechno jsou neklamné projevy babího léta, které tradičně znamená také start nejvyšší basketbalové soutěže.


Kooperativa NBL začíná už v pátek. Dá-li Bůh a hlavy pomazané, bude to po dvou letech konečně ročník, jehož průběh nebude narušen žádným virem. To je tak nějak to nejdůležitější. Nadcházející sezona bude totiž předehrou největší domácí basketbalové akce za dlouhé roky.


Ale než se otevřou brány O2 Arény při ME v Praze, ještě to nějakou chvíli potrvá. V té době už budeme znát nového mistra KNBL. Tedy nového ... prostě budeme vědět, koho Nymburk porazil tentokrát a jakým rozdílem. Nicméně v lize je dalších 11 týmů a všechny mají nějaké ambice a nějakou kvalitu.


Na CrunchTimu si je proto občas hodíme do takzvaného Power Rankings. Tento žebříček není předpovědí toho, jak by měla liga skončit. Měl by ale pokud možno věrně odrážet aktuální rozložení sil. Za měsíc proto může vypadat dost jinak. Odejde forma, někdo se zraní, dojdou prachy, dojdou prachy na účet, přijde virus ... kuš!


Zkrátka a jednoduše popřejme letošní KNBL, aby byla bez komplikací, aby byla co nejvíce zajímavá, vyrovnaná, kvalitní a aby si jí všimlo co nejvíc lidí.


A bez dalšího slovního strečinku pojďme rovnou do akce. Tady jsou první předsezonní Power Rankings pro KNBL:


1) ERA BASKETBALL NYMBURK

Pochopitelně. Nymburk sice výrazně obměnil zejména zahraniční legii, má nový trenérský tým, Martin Kříž doléčuje zranění a příprava nevypadala úplně suverénně, ale tohle všechno se projeví - pokud vůbec - bohužel spíše v Lize mistrů. V KNBL je Nymburk stále v bezpečí. Minimálně do té doby, dokud se dramaticky nezmění hrací systém finále na superfinále. Což se nestane. A sem to stejně nepatří.


2) BK OPAVA

Vlastně bych teď asi důrazně odmítal jakékoliv debaty o tom, že by na druhém místě měl být někdo jiný, než právě Czudkova sehraná armáda. Opava jede podle osvědčeného receptu, který funguje už dlouhé roky. Proti loňské stříbrné sezoně navíc doznala minimálních změn, a to většinou k lepšímu.


Slezané prolomili jedno velké tabu, když sáhli do zahraničí a přivedli 221 centimetrů vysokého Markussona, který se jeví velmi velmi kvalitně. Uzdravil se Klečka, vrátil se Dragoun, rotace je kvalitní a především široká. Příprava byla korunovaná vítězství ve Federálním poháru. Průlom do Ligy mistrů sice nevyšel, ale to rychle přebolí, zvlášť když Opava nakonec v Evropě hrát bude, byť v nižším poschodí.


Podle vzorce z předchozích let mívá Opava silné začátky soutěží, útlum přichází až s obdobím Vánoc.


3) BASKET BRNO

Brno má za sebou výsledkově trochu "houpačkovou" ale náročnou přípravu. Ten tým ale především vypadá jako ideální kombinace veteránů, hvězd, mladých českých talentů a cizinců. Když to zmixujeme se zkušeným a ambiciozním trenérským týmem a zkušenostmi z loňské bramborové sezony, tak tu máme jasnou formuli na úspěch. Cokoliv pod semifinále v tomhle případě vypadá jako zklamání.


4) BK JIP PARDUBICE

Stalo se už takovým folklorem, že se každý rok na začátku sezony píše, jak by Pardubice měly patřit mezi hlavní adepty medaile. Konečný výsledek bývá často věcí druhou.


Letos jdou reprezentanti města perníku do ligy s osmi novými hráči, širokým kádrem, (o)ceněným trenérem Repešou a kvalitní přípravou v zádech (v Nymburce vypadali velmi dobře).


Pardubice by měly patřit mezi hlavní adepty medaile.


5) SLUNETA ÚSTÍ NAD LABEM

Pandy se snaží jít pokud možno koncepční cestou, což znamená, že se tam ty figury nemění jak na splašeném orloji, ale páteř týmu zůstává pohromadě. To je jistě plus, zejména do začátku soutěže, poněvadž se tím výrazně usnadní rozjezd a sehrávání týmu. Jádro opřené o Pecku, Autreyho nebo Svejcara je kvalitní a přípravě výsledkově docela vyšla.


Ústí je už takovým tradičním černým koněm soutěže a i letos to může skončit kdekoliv mezi medailí a těsným nepostupem do playoff (což by upřímně bylo velké zklamání).


6) GEOSAN KOLÍN

Překvapivě bronzový tým loňské sezony má před sebou velkou výzvu - zopakovat celou tu velkolepou a zábavnou jízdu. Nebude to nic jednoduchého. Odešli cizinci, nezůstal Pekárek. Středočeši šli ale štěstíčku naproti a z USK ukořistili Mareše, přivedli Lošonského či Rožánka.


Příprava byla poněkud rozpačitá - prohry s prvoligovými týmy Slavie, Písku a slovenským Lučencem nevypadají hezky.


Pro začátek soutěže proto budeme opět Kolín mírně podceňovat a uvidíme, jestli se nám to znovu vrátí i s úroky.


7) USK PRAHA

Pro Sovy začíná éra bez Sehnala, ale tahle nekonečná líheň talentů si vždycky dokáže najít způsob, jak zamíchat pořadím. Kádr je plný talentovaných mladíků, k tomu přihoďte dva cizince a již tradičně zahraničního trenéra a garantuju vám, že na Folimanku nebude nikdo jezdit rád. Teda jako kdyby tam někdy někdo rád jezdil ...


8) NH OSTRAVA

Enháčko notně upravilo facelift. Na sesli hlavního trenéra se posunul Adam Choleva, odešel Radek Pumprla a J. Alleyn, z českých posil zmiňme Jiřího Dedka a uzdraveného Martina Nábělka. Čtyři noví cizinci jsou vždycky taháním králíků z klobouku, i když Ubilla už si českou ligu vyzkoušel a šlo mu to docela dobře. Právě zahraniční akvizice se ale musejí ukázat jako povedené, chce-li Ostrava pomýšlet relativně vysoko. Pokud je v Ostravě trefili, pak má trenér Choleva k dispozici docela obstojný materiál, který může v klidu hrát na úrovni spodních pater playoff.


Příprava nedopadla špatně, NH zaznamenalo bilanci 6:3 a žádná z porážek nebyla o více než šest bodů. Cítím mírný optimismus.


9) KRÁLOVŠTÍ SOKOLI

Loňská sezona byla historická postupem do playoff, ale sami Sokoli na svém webu upozorňují, že odešli tři hráči základní sestavy a místo nich přišli noví cizinci. To je už samo o sobě hodně otazníků. Trenér Peterka přiznává mezery v obraně, které jsou koneckonců jasně patrné již ze samotných výsledků přípravných zápasů. Hradec jich hrál devět, vyhrál tři.


Sokoly čeká pořádný kus práce.


10) BK ARMEX DĚČÍN

Velká komplikace zasáhla Děčín těsně před startem ligy. Opora Tomáš Pomikálek bude kvůli nepříjemnému zranění z autonehody minimálně dva měsíce mimo hru. Klub se sice rychle poohlédne po náhradě, ale uhasit tenhle požár chvíli potrvá. Po odchodu Šimona Ježka už tak ten kádr není z nejširších a najednou je v něm další díra.


Převelká zodpovědnost tak teď bude na Ondrovi Šiškovi a Matějovi Svobodovi, ke kterým se bezpodmínečně musejí přidat třeba Kroutil. Kotásek, Dodd nebo Žikla, aby udrželi Děčín co nejvíc na dostřel postupových pozic. Loni Válečníci v playoff chyběli, letos to zatím na velké zlepšení nevypadá.


11) BK REDSTONE OLOMOUCKO

Nové prostředí, nový trenér a v české lize dosud neznámí cizinci. V podstatě platí to samé, co pro následující tým. Olomoucko ale o příčku výše posouvá na papíře kvalitnější "český" kádr.


12) GBA FIO BANKA JINDŘICHŮV HRADEC

Nováček z jihu Čech sází na početnou zahraniční enklávu, což znamená jediné - dokud ty hráče neuvidíme v přímé konkurenci ostrého zápasu, nebudeme předstírat, že o nich něco zásadního víme.


Co ale víme jsou výsledky přípravy, která navíc byla pouze čtyřzápasová a tři z těch utkání Hradec prohrál.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page