top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

KNBL: Vítězové a poražení prvních dvou týdnů



Dva týdny, pět odehraných kol a spousta zajímavých zápasů. Je zřejmé, že máme za sebou dostatečný vzorek letošní sezony KNBL, ze kterého můžeme vyvodit první unáhlené závěry, které se v průběhu času samozřejmě ukážou jako zcela chybné. Pojďme se tedy podívat na vítěze prvních 14 dnů (a taky některé poražené).


VÍTĚZ: SKAUTING BK OPAVA


Zdroj: FB KNBL

Dlouhé roky měla Opava k sestavování kádru takřka xenobní přístup, jak by se někomu mohlo zdát. Hlavně žádné cizáky! Všechna ta medailová umístění zvládla odehrát jen s českým materiálem, pouze nepatrně líznutým slovenským kořením. Na jednu stranu si i tím získala četné sympatie, na stranu druhou jí to v útoku na nejvyšší mety přece jen trochu limitovalo.


Ale časy se mění a tak si i Slezané letos řekli, že se zkusí rozhlédnout za humny. Ať už tohle rozhlížení dělal kdokoliv, zdá se, že měl oči v pořádku.


Opava přivedla severský maják jménem Mattias Markusson. Tento 220 centimetrů vysoký produkt univerzitního basketbalu z Loyoly se zatím ukazuje jako trefený jackpot. Nejprve se podívejme na některá čísla.


Čtyři zápasy, čtyřikrát double-double. Markusson zvládl dosud nastřádat 64 doskoků, z toho v prvních dvou utkáních to vzal dvakrát po 19, což se dosud nikomu v české lize nepodařilo a už vůbec ne ve dvou premiérových zápasech. V doskocích jednoznačně vede ligu a pokud se nestane nic, co by mu nikdo nepřál, pak ji taky s velkým náskokem vyhraje. V užitečnosti je druhý, prakticky neztrácí míče a na takhle vysokého hráče není úplně dřevěný ze šestek, ačkoliv tam je samozřejmě spousta prostoru ke zlepšení.


Markusson ale především dává Opavě novou basketbalovou dimenzi, kterou před tím neměla a nemohla mít. Takhle typický pivot s tělesnými proporcemi Markussona tam prostě v předchozích letech nebyl. Ten kluk se navíc jeví jako velmi sympatický a skromný, schopný se obětovat pro tým. Proti Hradci, což byl zápas, který se po poločase prakticky nemusel dohrávat, nevypustil Markusson v poslední čtvrtině žádný closeout, furt se rval za útočným doskokem a dokonce se v boji o míč válel i po zemi.


Samozřejmě že chytrý trenér soupeře a šikovní protihráči dovedou využít jeho slabin. Jeho pohyblivost má logicky svoje limity, z trojky a delší vzdálenosti není nebezpečný, dostává se pravidelně do problémů s fauly. Ale v tom má Opava zase tu výhodu, že má několik jiných vysokých hráčů, kteří naopak pohybliví jsou a z trojky jsou nebezpeční až na půdu. Markusson se do toho týmu zkrátka perfektně hodí a doplňuje ho.


Opava to zatím má 3-1 a prohrála jen v prodloužení v Nymburce. Tak si to asi sedlo.


VÍTĚZ: USK PRAHA


Zdroj: FB USK Praha

Odešel Sehnal. Odešel kapitán Mareš. Odešel Repeša.


Mladý tým s novým trenérem by po takové proměně teoreticky neměl být na děleném druhém místě. Ale je. Zdá se, že trefili oba cizince, oživili Kyzlinka (o čemž se šuškalo už dlouho před oficiálním oznámením), prakticky všichni mladí hráči z loňska udělali další krok dopředu. Ten tým dobře střílí z pole, je důsledný na útočném doskoku a ví, co chce hrát.


Bilance 3-1 ale může trochu klamat, protože měli jeden z nejlepších losů. Teď je čeká televizní zápas v Brně, pak venku Opava a venku Děčín. Za deset dní tedy budeme ohledně sovích ambicí zase trochu moudřejší.


PORAŽENÍ: STŘELECKÁ FAZONA SLUNETY


Zdroj: FB Sluneta UNL

Nejhorší ve dvoubodové střelbě, druzí nejhorší v šestkách a čtvrtí od konce ve trojkové střelbě. To můžeš sice mít druhou nejlepší obranu v lize, ale s touhle útočnou impotencí to do velké míry přichází vniveč. Epesní byl zejména zápas na USK s dvoubodovou střelbou 50/22 (44%), trojkama 19/1 (5,3%) a šestkama 33/18 (54,5%). Jedna trojka!!!


Na druhou stranu je potřeba říct, že Pandy to mají 2-2, což je vzhledem k okolnostem ještě dobré (ale měly extrémně příznivý los). Hodně se chytly zejména v posledním utkání proti Jindřichově Hradci, což je tým s nejhorší obranou v soutěži a jako takový se jeví býti ideálním soupeřem na prolomení střelecké nemohoucnosti. Teď Ústí čekají zápasy v Nymburce a v Kolíně, takže by se hodilo si ta mířidla zase nerozštelovat.


PORAŽENÍ: OBRANA OLOMOUCKA V ZÁVĚRU ZÁPASU PROTI DĚČÍNU



PORAŽENÍ: TELEVIZNÍ DIVÁCI



Já samozřejmě rozumím tomu, že televizní čas není nafukovací a sportovní konkurence je velká.


Ale pokud tady v posledních měsících neustále básníme o tom, jak je super, že je český basket úspěšný mistrovství světa, dostal se na olympiádu, bude mít v Praze mistrovství Evropy, má dva hráče v NBA, hvězdu Euroligy a jak je toho všeho potřeba využít, pak by bylo fajn ukázat ho občas taky v televizi. KNBL sice není olympiáda a - upřímně - u některých zápasů může být spíše ku prospěchu, že je uvidí co nejméně lidí, ale nemít za prvních pět kol ani jeden přenos, to je prostě špatně.


Nejvyšší soutěž olympioniků se do telky poprvé podívá až v kole šestém, kdy budou mít tu čest týmy Brna a USK. Tak snad to bude reklama na basket.


VÍTĚZ: ODPŮRCI TROJKOVÉHO BOOMU



Vezmeme-li v potaz, že basketbalové zápasy se v posledních letech stále víc a víc přesouvají za trojkový oblouk, letošní začátek KNBL jde zatím překvapivě spíše proti tomuto trendu.


Dosud jsme viděli jen jednou vystřelených alespoň 40 trojek (Opava v prodloužení proti Nymburku) a jen třikrát vystřelil nějaký tým víc trojek než dvojek (Kolín proti Nymburku. Opava proti Olomoucku a Hradec proti Opavě).


Ke konci sezony by podíl takových zápasů měl být vyšší.


VÍTĚZ: ADAM ČÍŽ


Zdroj: FB KNBL

Když už jsme u těch trojek ....


... pokud máte takovou pozici v týmu a tolik sebevědomí, abyste v zápase vystřelili 21 trojek, pak jste vítěz bez ohledu na okolnosti nebo výsledek zápasu.


PORAŽENÍ: GARDEROBIÉR DĚČÍNSKÝCH VÁLEČNÍKŮ



Množí se nám tady takový nešvar.


Loni hrál několik zápasů za Brno Georgiev se jmenovkou Auda na zádech. Letos se na palubovku dostal děčínský Gregg v dresu Tomáše Pomikálka včetně jeho jmenovky. Já chápu, že s Pomiho zraněním nikdo nepočítal, Gregg přišel na poslední chvíli a výroba dresu nějakou dobu trvá, ale copak se to nedá udělat nějak provizorně, aby to nevypadalo tak blbě? Nemohl by nějaký válečník třeba v nějakém obchodě nebo doma v šupleti vyválčit bílou kobercovku a lihovkou na ní napsat: G R E G G?

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page