top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Kolínská procházka neexistující hradeckou obranou

Aktualizováno: 24. 10. 2018



Před uplynulým víkendem byly v české lize ještě tři týmy, které jsem v letošní sezoně neviděl v kompletním celém zápase - Kolín, Hradec a Ústí. Volba tedy byla jasná. Původně jsem se do "Spojů" chtěl podívat osobně, ale člověk míní, život mění. Nakonec mi zůstal opět jen tvcom a to ještě s dvoudenním zpožděním.


Na Kolín jsem letos hodně zvědavý, protože ten tým na papíře nevypadá vůbec špatně. Podle všeho je minimálně Walton opravdu mezi špičkou ligy, další cizinci se zdají přinejmenším použitelní, doplňují je kvalitní čeští hráči typu Číže, Šafarčíka nebo Vocetky (toho času nehrajícího), nezničitelná chodící zkušenost ztělesněná v Davidu Machačovi a pár mladých příslíbů (kam s přimhouřením oka počítám i Šoulu). Do toho dle mého názoru velmi dobrý trenér, který by měl jakožto svého času úspěšný hráč mít potřebnou autoritu, navíc je schopným motivátorem. A jako bonus specifická hala, kde se ne každému soupeři hraje dobře.


Takhle z voleje bych Kolín řadil někam na 5. až 6. místo v lize, a to celkem bez výčitek.


Bohužel zápas samotný toho moc neukázal, zejména proto, že toho moc neukázal Hradec Králové. Příslib vyrovnaného mače (který jsem tedy, pravda, vlastně neočekával) vydržel zhruba do druhé poloviny první desetiminutovky. Potom domácí několika zisky a následnými rychlými protiútoky, kdy si při jednom "doběhl" pro snadné dva body i Machač, získali náskok, který nepustili. Naopak postupně ho navyšovali. A nedalo jim to ani moc práce.


Nováčkovi z Hradce příliš nefunguje obrana. To koneckonců prozradí už samotný pohled do statistik. Obdržených 509 bodů za 5 zápasů dává úctyhodný průměr téměř 102 bodů na zápas! Na to člověk nemusí být zrovna odborník, aby si řekl, že tady je prostor pro zlepšení opravdu velký.


Kolín se podle zápasu samotného i podle předchozích Benyho vyjádření snaží hrát rychle dopředu, na což má docela dobré typy hráčů. Walton je rychlík, navíc poměrně šikovný s míčem a neměl nejmenší problém překonat při hře 1-na-1 svého obránce. Hradci samozřejmě taková hra nesvědčila a neměl na ni žádnou odpověď. Otázka je, jestli ten kádr vůbec nabízí naději do bodoucna nějakou odpověď najít ...


Walton toho, co mu hradecká obrana nabízela, využil maximálně, skončil s užitečností 43. Víc než 24 bodů, 8 doskoků, 5 asistencí a 6 získaných faulů bych ocenil zejména dvě statistiky. Střelba 12/10 je na rozehrávače superefektivní, ale je to především důsledek té jeho rychlosti a z toho plynoucí dominance nad hradeckou obranou - prostě svým "strážcům" buď utekl nebo je přehrál a zakončoval ze snadných pozic víceméně nebráněn. Vlastně ani nevím, jestli za celý zápas vystřelil z dálky.


A druhým statistickým bonbonkem je jeho devět získaných míčů, přičemž to byly opravdu aktivní zisky, které většinou vedly k okamžitému přečíslení a snadnému koši z fast breaku. Mám za to, že snad třikrát to zakončoval sám Walton smečí z jedné nohy pravou rukou (je to přece jen prcek, takže na nějaké 360 windmilly to asi nebude). Devět získaných míčů v jednom zápase je podle mě stejně cenný zápis jako třeba 35 bodů, 15 asistencí nebo 20 doskoků. Prostě to nevidíte každý den. Walton navíc měl sedm zisků v předchozím zápase (užitečnost 44!) a vypadá jako po čertech dobrý nákup.



Vidět byli i Thompson (11 doskoků), Purifoy (atletické křidélko s dobrou obranou) a Pajovič. Pajovič je takový typ klasického pivota, který rád hraje zády do koše tím způsobem, že se naprdelí až pod síťku a tam chce zakončit. Zdálo se mi, že to občas dělá hodně na sílu a trochu víc u toho používá loket, takže šikovný obránce by to mohl být schopen prodat jako útočný faul. Jednou se přesně to povedlo Sedmákovi, v jiném případě byl ale při stejném pokusu neúspěšný nebohý Hampl, kterému navíc pískli obranný faul, ačkoliv jeho samotného museli spoluhráči posbírat ze země.


Tady trochu odbočím, abych si posteskl, že se nám tady rozmohl jeden takový nešvar. A to je kvalita technického zápisu. Protože jsem měl problém identifikovat z tvcom na první dobrou některé hradecké hráče, tak jsem si k tomu otevřel "čébéfácký" play-by-play záznam. A narážel jsem na chyby. Pár příkladů:


- v 1. čtvrtině v čase 4:48 v zápise (4:56 na tvcom) vystřelil Peterka, doskočil Thompson a podal míč Waltonovi. V zápise má ale doskok napsaný přímo Walton.

- v 1. čtvrtině v čase 2:39 (2:37 na tvcom) pro změnu Walton nefauloval Candu, jak uvádí zápis, ale Sedmáka.

- ve 3. čtvrtině v čase 00:25 (00:12 na tvcom) nenahrával Candovi na snadný koš Mahler, nýbrž Jiříček.

- ve 4. čtvrtině v čase 08:03 (07:50 na tvcom) není Mahlerův koš jumpshot, ale layup.


Já vím, já vím. Jsou to marginality. Na druhou stranu nemám důvod se domnívat, že jich napříč celou ligou není víc, na každé kolo možná desítky. Tady bych rád upozornil, že to absolutně nekladu za vinu lidem u stolků, snad až na výjimky. Když se podívam na stolek v Kolíně, tak napočítám sedm lidí. Jenže to je komentátor, komisař, klasický zapisovatel, mačkač času, zřejmě taky mačkač 24 vteřin, takže na technický zápis zbývají možná dva lidé. To se prostě nedá bez chybičky usledovat. V NBA je na to celý tým lidí, navíc mají k dispozici videozáznamy a technické zápisy se potom upravují ještě zpětně po zápasech. (což ví každý, kdo hraje nějakou fantasy ligu) V české lize si ale můžeme být stoprocentně jistí pravděpodobně jenom body a spáchanými fauly, což si ve vlastním zájmu hlídají přímo týmy samotné. Ostatní je na postřehu zapisovatelů, kteří jsou taky jenom lidé a tudíž chybující. A to vůbec nemluvím o tom, jak rozdílná mohou být kritéria pro posouzení asistence, doskoku nebo typu střely ...


Abych se vrátil zpět k zápasu. Kolín ho v pohodě dovedl do vítězného konce a k výsledku 104:78. Předpokládám, že jestli mají Medvědi nějaký pokutovník, tak to bude mít drahé Pajovič. Protože nejdřív při skóre 98:něco nedal dvě šestky, což je nepochybně úmyslné vyhýbání se stovce. Jenže pak mu Walton podal míč do takové pozice, že ji stejně musel dát. Takže to je vstřelená stovka. V týmech, kde jsem hrával já, míval pokladník takové situace vždy rád :-)



Chtěl bych něco napsat i k Hradci, ale vlastně toho moc nemám. Ten tým ničím nevyniká, když pominu špatnou obranu, na což jistě není pyšný. Z cizinců bych měl po takovém utkání chuť odepsat Candu, ale koukám, že to byl jeho nejhorší letošní zápas, takže ho zatím ještě zdrcující kritiky ušetřím. Význam Rikala taky moc nechápu, rozehrávač s průměrem 3,4 asistence na zápas a úspěšností střelby 30 procent není zrovna typem hráče, jehož plakát bych chtěl mít nad postelí.


Do toho veteráni Sedmák s Pandulou, vlastně už taky třicátníci Mahler s Hamplem (kdybych nebyl založením dobrák, tak bych napsal, že druhý jmenovaný na ligu stejně nemá), do toho o něco mladší Peterka s Jiříčkem, jejichž kvalita a především spolehlivost je taky minimálně diskutabilní. Nehrál Andres.


Pro mě je ale podstatné, že nikdo z výše jmenovaných není jakýmkoliv příslibem pro budoucnost českého basketbalu. Rozumějte - pokud je tým v soutěži bez výhry, navíc bez existující obrany, pak by se to dalo omluvit tím, že například dává příležitost mladým nadějným hráčům, kteří prostě budou sbírat zkušenosti. To ale v Hradci plní jen Martin Kolář, za což jsem na druhou stranu moc rád, protože ten minuty potřebuje a v Nymburce by je pravděpodobně v takové míře nedostal. Takže aspoň tak. Ale pokud je tohle jediné pozitivum, moc příznivé to pro Hradec není. Na druhou stranu, koho zajímá můj názor, že?


Když navíc koukám na tu bilanci 0-5, kladu si otázku, kolik toho reálně může Hradec vyhrát. Vyrovnaně hrál zatím akorát s USK, což je například mač, který musí považovat za vyhratelný, pokud nechce skončit s nulou. Porážky v Děčíně, v Opavě, v Pardubicích i v Kolíně se nepochybně čekaly, ale jak už jsem psal výše, byly docela výrazné. Zejména v kolonce obdržených bodů


Tak mě napadá, kam bych takhle předčasně Hradec historicky zařadil. Tady je přehled posledních týmů po základní části od roku 2000:


00/01 - BC Slavia Kroměříž 3-18 (Nymburk předposlední)

01/02 - Sokol Vyšehrad 2-20

02/03 - BC Slavia Kroměříž 5-17

03/04 - BK Chomutov 3-19

04/05 - BK Opava 2-20

05/06 - BK Sadská 3-19

06/07 - BK Sadská 7-37

07/08 - BK Ústí nad Labem 3-41

08/09 - Basket Poděbrady 13-27

09/10 - Sokol Vyšehrad 3-41

10/11 - Basketbal Qanto Svitavy 2-18

11/12 - BK Breda & Weinstein Opava 5-21

12/13 - Sluneta Ústí nad Labem 6-18

13/14 - MMcité Brno 11-31

14/15 - MMcité Brno 10-32

15/16 - BK Lions Jindřichův Hradec 10-31

16/17 - MMcité Brno 6-16

17/18 - Basket Fio Banka Jindřichův Hradec 1-21


Co z toho můžeme vykoukat? Tak bez jakékoliv souvislosti s Hradcem především to, že systém české ligy se mění zhruba stejně často, jako trenéři fotbalové Sparty. Já nevím, jestli si to někdo uvědomuje, ale to je 18 sezon a devět různých počtů zápasů!!! To jest každá druhá sezona jinak. Jak si v tomhle mají lidi udržet přehled a orientovat se, to fakt netuším. A to vůbec nereflektujeme ty různé nadstavby, playoffy, playouty, baráže a systémy finále, z nichž jedno se dokonce nedohrálo kvůli nějakým breberkám nebo co to bylo ... Ale tohle je na samostný článek, možná několik, možná dokonce útlou knížku. (A přitom nikdy nikoho nenapadlo udělat něco tak atraktivního, jako je například superfinále na jeden zápas, jak to má třeba ... ehhm ... flo ... ehmm ... rbal ...eeehm. Fuck.)


Snad se to tedy teď na ty čtyři roky stabilizuje ...


Vzhledem k počtu zápasů můžeme vidět, že nejhorším týmem základní části od začátku tisíciletí byl loni Jindřichův Hradec, následován Opavou 04/05 a Vyšehradem 01/02.


Já si myslím, že letošní Hradec Králové vyhraje nakonec vyhraje zhruba tři zápasy. Bude mít doma Ostravu, Brno, Ústí nad Labem, příliš jistě zatím nevypadá třeba Olomoucko. K tomu vždycky existuje nějaký potenciál na překvapení. Ale o tom, že skončí poslední, jsem přesvědčený.


První čtyřka Nymburk, Pardubice, Opava a Svitavy je bez debat. Následují Kolín, Ústí, Olomoucko a Děčín (o Děčínu jsem měl a stále mám pochyby, ale uznávám, že pondělní výhra v Pardubicích vypadá hezky - neviděl jsem, možná se ale podívám). Zbývá tak USK, které má ale bez diskuse lepší kádr než Hradec, větší zkušenosti, lepší koučing a taky takový detail, kterým jsou už dvě výhry. Brno odepsat nemůžu, protože vyhrálo dokonce už třikrát (a málem čtyřikrát) a navíc, jak už jsem psal v některém z předchozích blogů, se zdá jako dobře organizovaný tým. Zbývá tak Ostrava. Podle mě jedině její selhání může zachránit Hradec od posledního místa.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedna poznámka na závěr


Celou dobu, co jsem přenos z Kolína sledoval, mi to vrtalo hlavou. Takže mi dovolte jeden vzkaz do Kolína:


Takhle vypadá medvěd, který aktuálně řádí na Valašsku:



Takhle vypadá vydra říční, když panáčkuje:



A takhle vypadá to, co by vzniklo, kdyby tato dvě zvířata měla mládě:



V Nymburce už lva utratili. Tady bych to taky neprodlužoval.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Až zase něco vyplodím, neunikne vám to tady, takže poníženě prosím o případný like:

https://www.facebook.com/CrunchTimeCZ

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page