top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Měsíční ceny: Březen



Březnové basketbalové dění v Česku přineslo fanouškům první vrchol letošní sezony v podobě Final 4 Českého poháru. A protože jsme před mnohými lety při udělování prvních měsíčních vavřínů upozornili, že budou zohledňovat právě i pohárovou soutěž, tak je jasné, že jsme byli souboji na Královce velmi ovlivnění.


HRÁČ MĚSÍCE: TY NICHOLS (BK ARMEX DĚČÍN)



Přiznáváme, že jsme měli dost výrazné tendence přivítat v české nejvyšší soutěži udělením této ceny Rasharda Odomese, který právě v březnu do tuzemského basketbalového kolotoče naskočil a hrál skvěle. Jenže co naplat, při srovnání s Nicholsem bychom si to nedokázali obhájit.


Odomes nepochybně předvádí vyrovnané výkony a vysoký standard, jenže to Nichols taky. Statisticky jsou velmi vyrovnaní:


Odomes v březnu dával v KNBL průměrně 19,57 bodu s užitečností 22,57. Nichols měl průměr 18,28 bodu s užitečností 21,28.


Kolínská posila má v tomto velmi mírně navrch. ALE.


Kolín měl v březnu bilanci 4:4 (porážky proti Ústí se Odomes neúčastnil, takže on „sám“ to měl 4:3). Děčín uzavřel březen s bilancí 5:2. Výhoda Nichols.


Pak je tady vzájemný zápas, který doma Děčín vyhrál. Odomes byl statisticky opět nepatrně lepší, ovšem Nichols dal ze svých 12 bodů hned 10 v poslední čtvrtině, která rozhodla o výsledku. Výhoda Nichols.


No a jsme u poháru. Toho poháru, který Děčín vyhrál. A kde mimochodem v semifinále Děčín vyřadil právě Kolín. Nichols k tomu přispěl 19 body a užitečností 28 (nejvyšší ze všech hráčů). Odomes nebyl špatný, ale 16 bodů s ratingem 20 prostě nestačilo. Výhoda Nichols.


Mimochodem, Nichols byl vyhlášený MVP celého Final 4.


Výhoda on. Dobře on.


Březen patřil jemu.


PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: PRVNÍ VELKÁ TROFEJ PRO DĚČÍN



Nebudeme se v tom už zbytečně patlat. Před sezonou by nikdo s Děčínem takhle vysoko nepočítal.


Před Final 4 už bylo sice jasné, že se v tomhle týmu všichni spletli, ale favoritem rozhodně nebyl. To, že nakonec trofej získal, a ještě více pak jednoznačný způsob jakým to dokázal, basketbalovou veřejnost překvapil.


VÝKON MĚSÍCE: JAKUB PETRÁŠ (GEOSAN KOLÍN) PROTI BRNU



Tento zápas měl pochopitelně ještě jednoho kandidáta – mohl to být výkon Ondry Šišky v prodloužení, v němž potopil čtyři trojky a tím možná i naději Brna na první místo po základní části. Jenže za předchozích 40 minut nedal ani bod a příliš toho nezapsal, zatímco Petráš byl nebývale pilný po celé utkání.


Považte:


- 21 doskoků (z toho 12 útočných). Rekord letošní sezony, TOP 10 výkon za poslední čtvrtstoletí.

- rating 40. TOP 5 letošní sezony.

- 4 bloky. Dělené druhé místo v letošní sezoně.


V samotném prodloužení dal Šiška první trojku právě po Petrášově útočném doskoku a asistenci. Jako zlatý hřeb nastaveného času si pak Petráš přichystal svoji vlastní trojku (třetí v sezoně) a jeho závěrečný dunk za rozhodnutého stavu už byl jenom razítkem na to, že tento zápas patřil jemu.


----------

Foto: JR

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page