top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Měsíční ceny CrunchTime: Leden

Aktualizováno: 3. 2. 2021



Pokud fandíte basketbalu, máte připojení k internetu a zvládnete do vyhledávače napsat TVcom, pak musíte být spokojení. Leden byl na domácí scéně měsícem plným basketbalu. Do hledišť se bohužel sice pořád nesmí, ale z pohodlí domova se dá sledovat vše. Liga se nezadržitelně přiblížila k nadstavbě a v poháru se oddělilo zdravé zrno od plev. Některé týmy v prvním měsíci roku zvládly nebývalé množství zápasů a jeden takový celému lednu dominoval. A to jak výsledkově, tak předvedenou hrou. Jméno MVP měsíce tak není žádným překvapením.


HRÁČ MĚSÍCE: LEE EDWARD SKINNER (BC GEOSAN KOLÍN)



Kolín v lednu prohrál nejprve v Pardubicích, aby pak vyhrál šest zápasů za sebou v KNBL a jako bonus taky oba osmifinálové duely v poháru. To je poměrně úctyhodná bilance 8-1 na tým, který měl podle předsezonních předpokladů brousit spodek tabulky. Tahle velká jízda ale vytáhla Středočechy už na třetí místo v lize a tým, který totálně všechno vsadil na vysokou kadenci trojkové palby, tak má úplně jiné starosti.


Hlavní opory mají v Kolíně k dispozici luxusní jistotu velkých minut, protože kádr není z nejširších. Všichni toho také patřičně využívají a v lednu v tom nebyl nikdo lepší než Lee Skinner.


Americké křídlo hraje tak trochu mimo kolínský systém, narozdíl od svých kolegů typu Číže, Novotného nebo Wallace není jeho preferovaným zakončením trojka, ale je to svým způsobem oldschooler vyznávající staré dobré (a moderní analytikou nenáviděné) zakončení za dva. Což ale neznamená, že by se Skinner trojkám vyhýbal. To teda ani prd, v sedmi lednových zápasech KNBL měl průměr pět trojek na zápas. Ale zároveň zapsal dohromady 75 dvojek, tedy téměř 11 na zápas.


Což je v týmu, který nezřídka jako celek vysmaží víc trojek než dvojek, prostě anomálie.


Z dvojek byl navíc extrémně efektivní. Například tahle série je výjimečná jak vysokou frekvencí střelby, tak velkou úspěšností - 17/12, 11/8, 13/8 a 15/12. Slušná čísla na čtyři po sobě jdoucí zápasy. Teď si vemte, že třeba doma proti Opavě k tomu měl trojky 5/5, přidal taky 14 doskoků a rating 42. Doskakování je vůbec jeho druhá silná stránka, jeho nejhorší lednový ligový zápis byl osm doskočených míčů, čtyřikrát se pak v této statistice dostal do dvojciferných čísel. A v ratingu nešel šest zápasů za sebou pod 30!


A možná zdaleka nejlepší věc - celou tuhle ohromnou zátěž zvládl s průměrem pouhého jednoho ztraceného míče na zápas.


Skinner začal prostě nový rok ve velkém stylu, stejně jako jeho tým.


VÝKON MĚSÍCE: LEE EDWARD SKINNER PROTI OPAVĚ



Tady už to vezmeme jenom zkrátka. Pravděpodobně nejcennější vítězství Kolína přišlo proti druhé Opavě v zápase, který odehráli prakticky v sedmi lidech. Což na druhou stranu není u nich nic tak divného.


Klíčem bylo jak to, že udrželi Šiřinu na pěti bodech, tak to, že Skinner si dělal co chtěl. Za dva 13/8, za tři 5/5, k tomu 14 doskoků, 4 asistence, 1 zisk a NULA ztrát za čistých 40 minut na palubovce. Zápas se navíc zlomil ve třetí čtvrtině, kdy dal Skinner 13 z 20 kolínských bodů.


Prakticky bezchybné představení.


ZKLAMÁNÍ MĚSÍCE: TELEVIZNÍ PREZENTACE KNBL



V lednu se česká liga dostala do televize v jednom jediném případě. Byl to zápas Nymburk - Děčín, jehož volba vygenerovala určité otazníky ještě dříve, než se vůbec začalo hrát. Inu, co vám mám povídat, nebyla to dvakrát dramatická podívaná.


Bylo sice hezké sledovat, jak v poslední čtvrtině děčínská drobotina drží sympaticky krok s týmem evropského formátu, ale otázka je, jestli to stačí?


Když už se za měsíc dostane do celostátní televize v přímém přenosu jeden jediný zápas (což je sám o sobě průser), pak by možná bylo dobré zvolit takový, ve kterém jednomu z týmů nejde pouze o to, aby nedostal o 50, a druhému zase jen o to, aby náhodou někdo z jeho hráčů nehrál víc než 20 minut.


Tímto způsobem zkrátka běžného sportovního diváka k domácí nejvyšší soutěži přitáhneme jen těžko.


PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: GLIGORIE RAKOČEVIČ (nebo spíš Dominik Štěpán)


Pravděpodobně málokdo byl v lednu čímkoliv překvapen víc, než pivot Ústí, který se pokusil zastavit zdánlivě nevinně vypadající nájezd Dominika Štěpána ...



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page