top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Měsíční ceny: Leden



Je to oficiální. Poprvé od doby, co je Česko členem Evropské unie, poprvé v éře smartphonů, poprvé od vzniku Facebooku, Twitteru nebo Netflixu, poprvé od doby, co do NBA přišel LeBron James, prostě poprvé za pořádně dlouhou dobu, vyhraje letos základní část KNBL někdo jiný než Nymburk. To už je hotovo, uděláno. Ale je to překvapení? Před rokem by to pro nás byl asi šok. Teď? Už spíš ne. A co nebo kdo nás tedy v prvním měsíci roku 2023 překvapil? Kdo byl nejlepší? Kdo prožil velký večer?


Jsou tu ceny CrunchTime za měsíc leden.


HRÁČ MĚSÍCE: TONY HICKS (SLUNETA ÚSTÍ NAD LABEM)



Když jeden tým vyhraje za měsíc šest zápasů (sedm, pokud počítáme pohár na Sokole Pražském) a žádný neprohraje, mělo by to upoutat pozornost každého. Sluneta je ve fantastické fazonce a vůbec jí nevadí, že většinu zápasů hraje v poměrně úzké rotaci. Všichni hráči totiž odvádějí svoji roli perfektně.


Svejcar, Martin, Hicks, Johnson, Pecka. Už si stačí mezi nimi jenom vybrat.


My vybrali Tonyho Hickse, který do kádru Pand zapadl ideálně. Když přimhouříme oči nad problémy s fauly poznamenaným zápasem s Opavou, tak Hicks neměl v lednu slabší chvíli. Jeho rating se vyšplhal na 22,5 (což by v lize aktuálně stačilo na druhé místo), jeho procento zakončení za dva body bylo ďábelských 66,6 procenta (to by bylo čtvrté místo), přidal k tomu téměř šest asistencí na zápas (páté místo) a v průměru pět doskoků.


Statistiky ale nejsou všechno. Hicks byl pro Ústí extrémně důležitý ve vyrovnaných koncovkách. Na USK (výhra o čtyři body) nejprve 100 vteřin do konce posunul hosty do jednobodového vedení, na což ještě zvládnul odpovědět Okauru, na další koš Hickse v poslední minutě ale Sovy už odpověď neměly.


V napínavém zápase s vedoucím Brnem (výhra o dva body) pak Hicks v poslední čtvrtině zapsal 12 bodů a na dalších 6 nahrál.


Hicks zkrátka patří mezi X-faktory toho, proč je Slunetě leden tolik sednul.


PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: VIKTOR „RODMAN“ PŮLPÁN



Všimli jste si, kde je letos nejlepší český rozehrávač v lize? Ještě jinak – všimli jste si, kdo je letos nejlepší český hráč v lize?


Tak trochu „pod radarem“ je to Viktor Půlpán, dirigent vedoucího Brna.


Kdyby Brno v lednu nedostalo doma nářez od Opavy a neprohrálo s Ústím, byl by hráčem měsíce. Přesto ale jeho lednové výkony přehlédnout nemůžeme, a rozhodně to není proto, že nám nedávno dal rozhovor.


Vedle bodů, asistencí, herního IQ a špičkové obrany Viktor v lednu naprosto dominoval na doskoku. Celá jeho letošní sezona je v této činnosti rekordní, ale leden byl vyloženě extrém. Sledujte – 9, 13, 8, 7, 15, 9. To jsou čísla, za která by se nemusel stydět žádný pivot. Je to průměr přes deset doskoků na zápas, což by bylo první místo v celé lize.


Viktorův celosezonní průměr je 6,8 doskoku. Celokariérní pak 3,6 doskoku.


To, že je Viktor skvělým univerzálním hráčem překvapení není. To, že si umí míč na doskoku najít, také ne. Ale to, že v této činnosti převálcuje celou ligu, to tedy překvapení je. Příjemné. Hlavně pro Brno.


VÝKON MĚSÍCE: TY NICHOLS PROTI USK PRAHA



Velkými výkony nás v lednu Válečníci z Děčína zásobovali bohatě. Stačí jen vzpomenout čerstvý triple-double AJ Waltona nebo historickou čtyřicítku Matěje Svobody. Nám ale přišel ještě o chloupek důležitější výkon Ty Nicholse v televizním zápase proti USK.


V této sezoně už jednou úřadoval na Folimance, ale zdá se, že tohoto soupeře má rád, a tak si další představení schoval i na Maroldovku. A Děčín to náramně potřeboval, protože hrál bez Tomáše Pomikálka a AJ Walton kvůli problémům s fauly odehrál jen necelých 21 minut, přičemž v koncovce už chyběl úplně.


Pro Nicholse žádný problém. Z 26 bodů svého týmu v poslední čtvrtině jich dal 16! Celkem pak 34. USK na něj neměl odpověď a dá se celkem s jistotou tvrdit, že nebýt jeho, radovali by se před televizními kamerami hosté.


Matěj Svoboda, AJ Walton i Filip Novotný se svými deseti trojkami prominou. Nicholsova poslední čtvrtina byla největší lednový majstrštyk.

---------

Foto: Jan Russnák a Daniel Fadrný

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page