top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Měsíční ceny: Únor



Mohlo by se zdát, že když je únor nejkratší měsíc, letos navíc výrazně zkrácený reprezentační pauzou, tak nebylo z čeho vybírat. Chyba vážení. Bylo.


HRÁČ MĚSÍCE: SHAWN PIPES JR. (USK PRAHA)



Možná by se hodilo ocenit tým, který v únoru stihl odehrát šest zápasů a všech šest jich vyhrál. A možná by se hodilo ocenit individualitu, která je v tomhle týmu jedním ze dvou lídrů a zároveň je nejlepším střelcem soutěže.


Shawn Pipes odehrál všech šest vítězných zápasů s průměrem téměř 20 bodů na zápas (ono se to třeba nemusí zdát moc, ale letos v lize nikdo nestřílí průměrně přes 20 bodů na utkání – nechám na vašem posouzení, co to znamená) a ratingem 22,3.


Já vím, já vím, řeknete, že je to A2, konkurence není taková. Jenže USK bylo dominantní, už v únoru si prakticky zajistilo účast v předkole a nejsem si jistý, že se někdo ze spodku A1 na souboj s nimi nějak zvlášť těší.


No a pak na únor ještě připadá i jeden zápas s Kolínem, který USK vyhrálo o šest bodů, když o svém vítězství rozhodlo v poslední čtvrtině. V momentě, kdy do konce zbývalo 330 vteřin byl stav vyrovnaný. V poslední pětiminutovce pak dal Pipes deset bodů a byl klíčem k tomu, že i tohle cenné vítězství Sovy urvaly.


PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: PRVNÍ ŠESTKA PRO NH OSTRAVA



Jestli je přítomnost nějakého týmu v horní polovině tabulky opravdovým překvapením, pak je to určitě Nová Huť. Nejprve si skupinu A1 zajistila bezpečným vítězství nad Královskými Sokoly a oprávněnost svého postupu pak už v nadstavbové části potvrdila výhrami nad Opavou i Děčínem. S takovou bilancí se snadněji polyká i výprask v Brně.


Ostrava to bude mít ještě hodně těžké, aby se předkolu ubránila, ale začátek nadstavby zvládla velmi dobře.


VÝKON MĚSÍCE: OSTROSTŘELBA SLAVIE PROTI HRADCI



Velkých individuálních výkonů bylo v únoru habaděj. Culpepperových 39 bodů v Nymburce. Půlpánových 16+20+7 ze stejného utkání. Čížových 34 bodů v Brně. Šířových 31+8+5 v utkání s Nymburkem. Nebo snad Waltonových 31+12 získaných faulů v Severočeském derby.


Víte, co mají všechny tyto výkony společné? Všechny přišly v prohraných zápasech. To je dost podstatná vada na kráse. K čemu ti je velké individuální představení, když nakonec nevede k výhře?


Basketbal je nakonec pořád ještě týmový sport. Tak proč v únoru neocenit týmový výkon.


Slavia ve vyhraném utkání proti Královským sokolům střílela trojky 29/18. To je 62,1 procenta. Je to výjimečnější, než si možná myslíte. Za celou sezonu se zatím pouze desetkrát stalo, že by se některý z týmů dostal v zápase v trojkách alespoň na 50 procent. A když už, tak se to většinou těsně kolem té padesátky pohybuje. Úspěšnost NAD 60 PROCENT je naprosto výjimečná. Například sama Slavia střílí za celou sezonu jen s úspěšností těsně nad 32 procent, tedy téměř o polovinu horší.


Celkem nastřílených 18 trojek je druhý nejlepší výkon sezony. Lépe na tom je Opava, která proti Hradci (náhoda?) dala trojek 20. Ale bylo to s úspěšností necelých 42 procent.


Slavia měla prostě proti Hradci svůj den.


----------

Foto: Jan Russnák a Slavia Praha

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page