top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Měsíční ceny: Říjen



Letošní první měsíční ceny CrunchTime byly jedním velkým dilematem. Při pohledu na tabulku by totiž nejeden člověk řekl, že alespoň nějaké ocenění musí získat BK Děčín, který naprosto proti všem očekáváním trůní na čele soutěže, porazil Nymburk a kdyby nezvojtil koncovku v Kolíně, tak dokonce neprohrál ani jednou. No … a přesto v žádné kategorii neuspěl, i když jsem se fakt hodně snažil to v jeho prospěch zmanipulovat. Nepovedlo se. Nicméně se domnívám, že to Děčínu může být a také je ukradené. Tamní borci se soustředí na basketbal a jak je vidno, dělají ho dobře. A já osobně jsem se rozhodl ulevit svému svědomí tím, že v každé kategorii Válečníky aspoň zmíním.


HRÁČ MĚSÍCE: JAKUB MOKRÁŇ (BK OPAVA)



Kritéria pro tohle ocenění jsou dlouhodobě známá – ideálně jde o kombinaci stabilně nadprůměrných individuálních výkonů a týmového sukcesu. Proto se nemůžu přemluvit pro statisticky velmi silné cizince typu Radukiče, Šturanoviče, Švejcara nebo Morgana. Jsou pro své týmy klíčovými postavami, ale bavíme se o týmech, které mají negativní bilanci. Velmi dobře našlápnuto mohl mít kolínský Slavinskas, ale z 25 nejužitečnějších hráčů soutěže má on jediný odehrané pouhé čtyři zápasy.


Mokráň je spolehlivý, za celý říjen neměl jediný vyloženě špatný zápas. Střídá jen dobré výkony s těmi ještě lepšími (odpustím mu šestky 6/2 proti Nymburku, protože to byl jeho premiérový zápas, a navíc tam stříleli slepými všichni Opavané), pro Opavu je extrémně důležitý a z čistě statistického pohledu je jedním ze šesti hráčů, kteří mají rating vyšší než 20. Ti ostatní jsou Radukič, Šturanovič, Slavinskas, Morgan a Švejcar, což jsou všechno jména zmíněná výše.


Opava porazila USK a v televizním zápase i Brno, tudíž je pro mě těžké dát před Mokráně například Pipese nebo Chatmana. Druhý opavský extrémně důležitý cizinec Bassett pak odehrál méně zápasů.


A co Walton a Nichols? Tohle děčínské zabijácké duo bylo největším oříškem na rozlousknutí. Problém ale je, že bych upřímně nevěděl, kterého z nich vybrat. Navíc v první třicítce nejužitečnějších hráčů má Děčín ještě na 14. místě Pomikálka a na 27. Svobodu. A všichni odehráli všech sedm zápasů! Děčín nutně potřebuje každého z této čtveřice. No a když si opět zbaběle pomůžu čistou statistikou, tak Mokráň je před každým z nich.


Třeba tuhle hádanku rozlouskne vzájemný duel na začátku prosince. Za říjen je pro mě ale jedničkou Jakub Mokráň.


PŘEKVAPENÍ MĚSÍCE: SK SLAVIA PRAHA



Překvapuje vás, že Děčín vede ligu a porazil Nymburk? Jistě, že vás to překvapuje.


Nicméně neříkejte mi, že nejste šokováni z toho, že nováček ze Slavie ten Nymburk porazil taky. Že má Slavia stejně výher jako Brno, USK, Pardubice a Ústí. A že doma neprohrála ještě ani jednou.


Mimochodem víte, kdy naposledy Nymburk v lize prohrál s nováčkem? NIKDY. Až přišla Slavie.


VÝKON MĚSÍCE: VIKTOR PŮLPÁN



Viktor Půlpán je tuto sezonu tak trochu nenápadně skvělý. Je jediným Čechem mezi desítkou nejužitečnějších hráčů soutěže, je klíčovým rozehrávačem jednoho z pěti týmů s pozitivní bilancí a je také autorem dosud jediného triple-doublu sezony. V evropském basketu je tento statistický zápis pořád spíše vzácnou výjimkou než běžnou záležitostí. Nic na tom nemění fakt, že Půlpánův triple-double byl ten nejtěsnější, jehož je možné dosáhnout – 10/10/10. Ale zase na něj potřeboval jen ušmudlaných 23 minut. Za tuhle dobu je to opravdu vzácnost.


Že jsem v této kategorii nezmínil Děčín? Za to ale může domácí stolek v Děčíně. Kdyby tam proti Ostravě Waltonovi někde vyškrábli jeden doskok navíc, měl by mnohem impesivnější triple-double než Půlpán. Ale taky byl na hřišti 36 minut. Na tom nejlépe vidíte, jak je Půlpánův zápis výjimečný.

-----------------

Text: OM

Grafika: JR

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page