top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Obranný a útočný rating v KNBL



V posledním díle podcastu Pod košem se Jirka Kalemba a trenér Ústí Honza Šotnar přeli, jestli klubový analytik Slunety Honza Moucha je spíš basketbalový nerd nebo geek. Kdo neznáte Youtube kanál Basket 101, tak mrkněte. Tak dlouho dělal Honza skvělá videa pro basketbalovou veřejnost, až dostal analytické angažmá ve Slunetě.


Basketbal nejsou jen highlighty, ale i statistiky, analýzy, žebříčky, srovnání. Nyní se pojďte podívat, jak to vypadá, když se spojí přední český basketbalový analytik a nejlepší (you know, bro :-D) tuzemský basketový blog.


Obranný a útočný rating


Kdo sleduje amerického analytika Kirka Goldsberryho, mohl už něco podobného vidět. Ostatně to není poprvé a jistě ani naposledy, kdy vám přinášíme něco, co za velkou louží už dávno frčí.



Kdo zná, ten zná, ostatním to Honza rád vysvětlí.


Čím výše se tým v grafu nachází, tím lepší má obranu. Čím více je tým vpravo, tím lépe je na tom v útoku. Nejlepší týmy tedy hledejme vpravo nahoře. Výjimkou je letos Děčín, jehož obrana je tak dobrá, že maskuje i ne příliš produktivní útok.


Jak ale správně měřit obranu a útok?


Klasické "body/zápas" k objektivnímu změření nestačí. Každý tým hraje v jiném tempu a za zápas stihne jiný počet útoků (a tím pádem také obran). Pomalé Pardubice sice inkasují nejméně bodů za zápas, ale neznamená to, že mají nejlepší obranu - pouze se se svými soupeři nevystřídají tolikrát na míči, a tudíž si v zápasech nedají tolik šancí skórovat a inkasovat body.


Nejlepší obranu má tým, který v průměru inkasuje nejméně bodů za jeden útok. Tomu říkáme obranný rating - body za útok (points per possession), případně body za 100 útoků (points per 100 possessions). Útočný rating funguje stejně. Vlastně to není až tak sofistikovaná analýza, jako spíše jednoduchá aritmetika.



Jak správě tušíte, týmy podle aktuální formy pak „plují“ grafem. Ten je tedy vždy aktuální k určitému datu po odehrání určitého množství zápasů. Bohužel NBL rozdělující se na A1 a A2 nám dává ke srovnání každý s každým jen 22 kol. Nelze porovnávat týmy, které spolu nehrají.


Kdo máte rádi statistiky a analýzy, můžete se těšit na pravidelně aktualizovaný graf.

------------

Text: JR

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page