top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Ostře sledovaný trejd

Aktualizováno: 15. 1. 2021



Nenamlouvejme si, že to přišlo z ničehož nic. K událostem poslední noci se v NBA schylovalo dlouho. Pokud někomu nestačily podzimní neoficiální náznaky Jamese Hardena stran jeho nespokojenosti v dresu Raket, jeho pozdní nástup do tréninkového kempu, očividná nadváha nebo do očí bijící nezájem v posledním zápase proti Lakers, pak snad všechny jeho pochyby rozptýlila několikavteřinová tisková "konference" právě po zápase s LA.


Vousáč prohlásil, že Houston není dost dobrý, nemá dostatek kvality, že to město miluje, udělal všechno, co se dalo, ale už se to nedá spravit. A poděkoval. Jak by řekl klasik: "Sice to řekl docela diplomaticky, ale já tam slyším takové to píčo".



Bylo vymalováno. Po tomhle už se to skutečně nedalo spravit. Své si k tomu řekli mimo jiné i John Wall a DeMarcus Cousins. Pak už i management Rockets konečně ztratil poslední iluze o tom, že by snad svého kluka z plakátu mohl udržet. Hardena bafuňáři nepustili na středeční trénink a začali urychleně pracovat na tom, aby za něj co nejrychleji dostali co nejvíc. James Harden dosáhl svého, svým přístupem posunul limity toho, co si zhýčkaná hvězda může vůči svému zaměstnavateli dovolit, a vytrucoval si trejd.


Šlo jen o to, kam to bude.


V tu chvíli to začalo být zajímavé. V roce 2021 už dávno nemusíme spoléhat na to, že se možná druhý den probudíme a někde se dočteme, jestli se už něco upeklo a jak to případně vypadá. Už dávno žijeme ve světě, kdy můžeme všechno sledovat prakticky v reálném čase. Člověk by skoro získal pocit, že v té zasedačce sedí s nimi a účastní se vyjednávání.


Celý basketbalový Twitter byl ve středu večer středoevropského času na nohou. Největší zvěstovatelé bleskových zpráv Woj, Shams nebo Stein pravděpodobně viseli na několika telefonech najednou, aby byli první s každou další nabídkou, která mezi Houstonem a Brooklynem, případně mezi Houstonem a Philadelphií proletěla.


Takže jsme v průběhu minut věděli, že Rockets preferují výměnu s Philadelphií, protože chtějí Bena Simmonse, ale k tomu chtějí přibalit mimo jiné taky Matisse Thybulla. A pak že by taky rádi nováčka Tyrese Maxeyeho. Vzápětí ale, že to se Phille moc nelíbí a snaží se Maxeyeho schovat ve sklepě za pytle brambor. Potom zase, že do hry agresivně vstupuje Brooklyn, protože tam jsou v extrémním "buď-vyhrajeme-teď-nebo-je-nám-už-všechno-jedno" módu a jsou ochotní za Hardena dát kohokoliv, kdo nemá iniciály KD. Pak jsme se dozvěděli, že do výměny bude pravděpodobně zapojeno víc týmů a mohli jsme nadšeně začít špekulovat, které a co budou nabízet.



Bylo to zkrátka strhující, ačkoliv jsme byli účastníky celého procesu jen prostřednictvím kratičkých příspěvků lidí, které jsme v životě neviděli. Vítejte v roce 2021. I tohle je byznys jménem NBA. Už dávno to není jenom o těch 48 minutách na hřišti.


Nakonec to celé bouchlo ještě před půlnocí a dopadlo to takhle:


Nets - James Harden

Rockets - Victor Oladipo, Dante Exum, Rodion Kurucs, tři nechráněné picky v prvních kolech draftů v letech 2022, 2024, 2026, výměna picků s Nets v letech 2021, 2023, 2025 a 2027 a další první kolo v roce 2022 (od Clevelandu)

Cavaliers - Jarrett Allen, Taurean Prince

Pacers - Caris LeVert a druhé kolo draftu v roce 2023


Brooklyn tak očividně obětoval podstatnou část svojí budoucnosti za šanci sestavit supertrojku a zaútočit s ní na titul. Není to ale tak jednoduché. Durant, Harden i Irving jsou sice superhvězdy, ale taky supersložité osobnosti. V posledních třech letech každý z nich dovedl svým způsobem výrazně rozložit tým, ve kterém působil. Durantův poslední rok ve Warriors byl v podstatě odevzdaným čekáním na jeho odchod, fanoušci Celtics by se Kyriemu bývali ochotně složili nejen na letenku kamkoliv pryč, ale i na taxíka na letiště, no a Hardenovo floutkovství máme všichni v čerstvé paměti.


Pro ty, kteří by snad chtěli argumentovat tím, že teď všichni mají to, co chtěli, a konečně se dají dohromady, bych rád připomněl, že Kyrie Irving už skoro týden nehraje z "osobních důvodů" a nikdo pořádně neví, kdy se vrátí a co se děje. "Prostě se mi nechtělo hrát," bylo poslední Irvingovo vyjádření pro média. Ven pak prosakují informace o tom, jak je Kyrie nespokojen s tím, že s ním vedení Nets dostatečně neprobralo angažmá trenéra Steva Nashe, nebo že aktuálně nemá moc blízko k Durantovi.


Takže tak. Hodně štěstí. Talentu je tam spousta, otazníků ještě víc. Z pohledu nezaujatého diváka to ale bude požehnání, protože buď uvidí skvělý basket, nebo neopakovatelnou komedii v přímém přenosu.


S obětováním budoucnosti mají Nets zkušenosti. Na počátku uplynulého desetiletí dali všechno možné za Garnetta s Piercem, kteří ovšem už byli malininko za zenitem, takže to nedopadlo. Možná teď opakují stejnou chybu. Ale ono to s těmi picky taky nemusí být tak horké. Například vzhledem k předpokládané výkonnosti případná výměna výběru v letošním draftu nic neřeší. Pokud by si to sedlo, pak ani příští rok nebude mít jejich pick velkou cenu (připomínám, že čím je tým lepší, tím horší má pořadí v draftu) a koukat se někam do roku 2025 nebo snad 2027, to je vyloženě věštění. Možná to všechno za ten risk stojí.


Pokud jde o Rockets, nejsem si jistý, že se dá prostě říct: "jsou spokojení". Přišli o hráče, který od příchodu do jejich týmu dal tolik bodů, že kdyby vynechal celou jednu sezonu, pořád by za to období byl nejlepším střelcem NBA! (tato věta je pravdivá, sami zvažte, o čem to v éře Jamese, Duranta nebo Curryho svědčí) Nicméně jeho odchod byl neodvratný a Rockets v rámci možností neostrouhali. Mají teď docela slušnou základní sestavu, v létě trefili jackpot s příchodem Christiana Wooda, který se profiluje jako jeden z nejlepších pivotů NBA, a navíc mají picků na rozdávání. Ačkoliv - jak jsem zmínil výše - ty picky nemusí mít velkou cenu, pořád se s nimi dá alespoň obchodovat.


Velkým vítězem je Caris LeVert. Velmi schopný hráč, na kterého by v Brooklynu nezbyl balon. Do Indiany ale sedne jako prdel na hrnec, hrát s Brogdonem a Sabonisem pro něj bude za odměnu a čekejme od něj velké věci. Pacers navíc jsou jasný play-off tým a nebylo by zase až tak moc překvapivé, kdyby nakonec skončili lépe než Brooklyn.


Cavaliers se do tohoto trejdu připletli tak trochu náhodou, ale jako slepí k houslím přišli k Jarrettu Allenovi, atletickému pivotovi typu "samá ruka, samá noha", který by v Brooklynu byl možná poněkud upozaděn kvůli fosílii DeAndre Jordana. Cavs sice mají Drummonda a McGeeho, ale oba půjdou po sezoně pravděpodobně do řiti. Cavaliers by byli hloupí, kdyby nepostavili svoji podkošovou budoucnost právě na Allenovi. Minimálně stějně hloupí jako Pistons, kteří nechali bůhvíproč odejít Wooda.


A někde ve slunné Kalifornii se usmívá LeBron James s vědomím, že ti hráči, kteří sami sebe považují za nejlepší, opět formují supertým, ale pro jistotu znovu v jiné konferenci, než se nachází on sám.


NBA se zkrátka v noci na dnešek stala zase o něco zajímavější a nevyzpytatelnější. Teď nezbývá než čekat na to, která další hvězda si začne myslet, že jinde mají trávu zelenější a ve striptýzových klubech tam jsou možná hezčí holky.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page