top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Památné Dunk Contesty



Dnes v noci se navzdory všem komplikacím spojeným s koronavirou pandemií odehraje zhuštěný All-Star weekend, jehož součástí bude tradičně i soutěž směčařů, tedy Dunk Contest.


Nicméně letos je všechno trohu jinak. Zatímco dříve býval Dunk Contest vždy zlatým hřebem sobotního programu, tentokrát se musí smířit s prostorem v poločasové přestávce utkání hvězd. Zapojí se do něj jen tři borci, kterými jsou Anfernee Simmons, Obi Toppin a Cassius Stanley. To nejsou zrovna jména, která by lákala davy. Ačkoliv letos stejně žádné davy do sedaček nesmí. Možná kluci předvedou super triky, ale potenciál na nezapomenutelný zážitek tam takhle dopředu moc cítit není. Třeba nás vyvedou z omylu, ale kdybychom si náhodou opravdu potřebovali spravit chuť, pojďme si zavzpomínat na ta nejlepší (až na výjimky) smečařská klání historie All-Star weekendu.


10) 1976

Premiéra soutěže, ještě v rámci ABA. Dneska bychom většinu toho možná odzívali, ale tihle pánové byli průkopníci. Bez nich by nebylo to, co je dnes. A to rostoucí napětí v hale, když si Erving krokuje rozběh na dunk z free throw line, to přece musíte cítit i z toho nekvalitního záznamu, ne?



9) 2002

Poprvé se soutěž konala turnajovým způsobem. Později už k tomu pořadatelé nikdy nepřistoupili, takže to úspěch asi nebyl. Nicméně Jason Richardson to tehdy rozbil zcela právem, finální reverse windmill doprovázený "stříháním" nohou si pamatuje skoro každý.



8) 2008

Dwight Howard vyhrál, přestože při svém nejslavnějším "supermanském" dunku přecenil svoje síly, ale měl z prdele kliku, jelikož míč, který zezhora hodil směrem ke koši, proletěl obroučkou. Vyhrát měl Gerald Green.



7) 2009

Prcek Nate Robinson o rok později zjednal trochu nápravu, když získal titul tím, že Howarda v supermanské kápi přeskočil. Co na tom, že při tom Dunku málem zlomil Howardovi krk? Robinson navíc "ukradl" titul v roce 2006 Iguodalovi. Souboj v roce 2009 zkrátka neměl kladných hrdinů.



6) 2003

Jason Richardson obhájil svůj titul, když byl evidentně nejlepší po celou dobu soutěže a zakončil to peklem, při kterém si nahodil míč, odrazil se ze dvou nohou, prohodil si míč pod nohama zezadu dopředu a levou rukou přes hlavu zasměčoval. Celé to navíc zvládl perfektně čistě a napoprvé.



5) 1986

Jméno Spud Webb znáte, ne? Je to nejmenší vítěz soutěže ve smečování v historii.



4) 1985

Jordan vs. Wilkins poprvé.



3) 1988

Jordan vs. Wilkins podruhé. Absolutní klasika.



2) 2016

Když už to vypadalo, že Dunk Contest pomalu ale jistě chcípá, přišli Zach LaVine a Aaron Gordon a předvedli nejlepší show desetiletí. Můžeme se přít, jestli měl vyhrát ten nebo onen, jisté ale je, že v tomhle roce vyhráli diváci.



1) 2000

Nejlepší dunker všech dob během hodiny totálně změnil vnímání celé soutěže a posunul hranice možného. Nejhorší na tom bylo, že tehdy neexistovalo Youtube a internet byl pořád hlavně vytáčený, takže ty videa se nedalo sjíždět nonstop a ze všech myslitelných úhlů. Totální pecka.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page