top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Rychlé první dojmy z první přípravy NBA



NBA is back!

Zatím tedy jen preseason, ale na to ser* pes, uvidíme LeBrona ve žlutofialové, Kawhiho s raptořím pařátem na dresu, Dončice poprvé v ostré konkurenci nejlepších hráčů světa a taky nahlédnutí do temné mysli Scotta Brookse a snad zjistíme, co letos zamýšlí s nebohým Satym. Rozhodně ale víme, že Wizards letos nebudou na špici východu. Tam daleko nejpravděpodobněji uvidíme Celtics a Sixers. A protože oba týmy začaly přípravu už v pátek večer, tak tady pár rychlých postřehů.


- Philla začala proti Melbourne v sestavě Embiid, Saric, Simmons, Covington a Fultz. Brown

tedy zřejmě počítá s Fultzem do základu, což byl trošku otazníček. Nikde ale není psáno, že na konci vyrovnaných zápasů nebude hrát Reddick.

- Hra Sixers se Simmonsem a bez něj je zatím dost výrazně rozdílná. Ben důrazně dělá vše, co je jeho předností – rozehra s výborným citem pro přihrávku, agresivní nájezd na obě ruce s hlavou nahoře a doskok. Jestli se trochu naučil střílet nemůžeme říct, protože proti Melbourne nevystřelil ani jednou. Všechny jeho nedané střely jsou zblízka (včetně dvou zazděných smečí). Každopádně na první přípravu není statistika 8-8-14 a k tomu dva zisky a jeden blok při čtyřech ztrátách vůbec špatná a přesně to ilustruje, co je Simmons pro Phillu za diamant.

- Fultz byl v prvním poločase dost rezavý. Ze začátku zápasu vytěžil tři rychlé šoupáky ze Simmonsových asistencí, ale jinak se poměrně trápil. Pokud byl na hřišti se Simmonsem tak hrál bez míče a rozehrával Ben, s výjimkou posledního útoku první půlky, kdy si vzal Fultz míč, při nájezdu ho ztratil a Australané ještě stihli zazdít jasnou pozici. Navíc Fultzova body language opravdu nevypadala nijak povzbudivě, působí jako takovej malej spratek, kterýho to moc nebaví. Ve druhé půlce ale předvedl vynikající chasedown block (viz. níže), který ho dost nakopl a od té chvíli zaznamenal několik pěkných asistencí a dokonce za bouřlivého ohlasu ze zpola zaplněného hlediště proměnil i jeden jumper zhruba z hranice šestky. Jinak se mu ze střední vzdálenosti moc nedařilo, ale ta střelba vypadá po všech problémech relativně použitelně.



- Pokud by se ukázalo, že Fultz střílet neumí, mohl by to pro Phillu být docela problém, jak se ukázalo už v semifinále konference proti Celtics. Boston využil Simmonsovy dřevěné ruky a nutil ho do věcí, které nechce dělat, což se Sixers krutě vymstilo. Pokud by ty nejlepší obrany mohly podobně přistupovat i k Fultzovi, bude to od Browna vyžadovat poměrně dost kouzlení. Samozřejmě Reddick si umí ty clony oběhat a Simmons mu rozhodně dovede nahrát, nejde to ale dělat do nekonečna. Saric a Covington střílet umí, ale stavět hru na jejich střelbě zdálky taky nejde.

- Výhoda samozřejmě je, že roztáhnout obranu umí Embiid, který za tři vystřelí bez problémů a je schopný dát. Proti Melbourne tuhle spolupráci se Simmonsem předvedl, ale daleko víc se tlačil pod koš, kde na něj fyzicky má málokdo. Je silný, umí vystřelit, má poměrně pohyblivé nohy a při nejhorším se dovede naprdelit až pod koš, kde už je potřeba ho faulovat.

- Sixers v prvním zápase pochopitelně vypadali ještě v některých chvílích dost neučesaně (letos jsou přípravné kempy kvůli dřívější sezoně kratší, většina týmů začala oficiálně trénovat teprve v úterý), ale Simmons, Embiid a teoreticky i Fultz jsou při naplnění svého potenciálu taková síla, že cokoliv pod finále konference bude zklamání. Pokud by navíc Fultz zvládl střílet s relativně vyšší úspěšností a Simmons se spolehlivě naučil aspoň šestky, pak budou Celtics muset přemýšlet zase o něco víc než loni.

- Když jsme u Celtics – ti nastoupili proti Hornets v očekáváné sestavě Horford, Hayward, Brown, Tatum a Irving. Tady žádné překvapení. Na druhé straně se ale potvrdilo to, o čem se spekulovalo, tedy že v základu Hornets letos začne Lamb a MKG půjde z lavičky. Lamb toho v prvním přípravném zápase využil náramně, když se stal nejlepším střelcem týmu s 15 body a vypadal opravdu nebezpečně. MKG měl z lavičky double-double, takže by to třeba fungovat mohlo.


- Mimochodem, u Hornets si velkou pozornost hlavně v závěru vysloužil nováček Miles Bridges a to především za tyhle dva dunky.



- Tony Parker poprvé v jiném dresu než černostříbrném za devět minut bez bodu, jedna asistence a jeden doskok. Čas nezastavíš a u Tonyho už to asi zřejmě spíš bude hlavně o tom mentorování.

- U Celtics to bylo především o tom, aby se ukázalo, jestli Hayward a Irving jsou schopní se hýbat. Jsou. Dostali shodně po 22 minutách. Tady je to dlouhodobější proces a není potřeba to hned uspěchat. Navíc Rozier předvedl, že jarní play-off nebyla náhoda a může Kyriemu dost odlehčit.

Těšme se na další zápasy, dneska jsou na programu čtyři. Uvidíme Kawhiho v Torontu, Dončice nebo třeba trucujícího Butlera v T-Wolves.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page