top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Sedm věcí, kterými zaujala základní část KNBL



Zrna od plev jsou oddělena. Každý tým české nejvyšší soutěže odehrál 22 zápasů (tedy skoro každý, viz bod sedm), v kterých měl dostatek prostoru ukázat svou sílu a zajistit si komfortnější pozici v horní osmičce. Možná bychom mohli hluboce rozebírat, kde byli zakopáni psi úspěchu či neúspěchu jednotlivých týmů, spekulovat, analyzovat, statisticky rozebírat všechno na atomy, ale liga neúprosně chvátá dál. Nadstavbová část se rozehraje už ve středu, a proto není čas ztrácet čas. Pojďme si tak základní část zpětně prosvištět v sedmi krátkých bodech.


1 – Ústup Nymburka


Téma je to už tisíckrát omleté a v posledních měsících kompletně vytěžené, ale je těžké začít jakýkoliv přehled bez něj. Zdánlivě nekonečně dlouho se zdálo že „NBL = vítězství Nymburka“. Jakákoliv jeho prohra byla považována za malý zázrak a tým, který ho dokázal porazit, měl malé posvícení bez ohledu na další výkony v sezoně.


To se letos změnilo. Totálně.


Nymburk prohrál sedmkrát. Prohrál třikrát doma. Prohrál s nováčkem. V Ústí prohrával rozdílem větším než 30 bodů. Měnil v sezoně trenérskou sestavu. Odcházeli od něj hráči. Několikrát doplňoval kádr.


Všechno tohle jsou pro Nymburk novinky. Nikterak příjemné. Zvlášť když kolem číhá tolik hladových vlků.


2 – Vyrovnanost soutěže



Však se na tu tabulku podívejte. No není to krása? Odpovím za vás – je to krása! Vždyť i o to osmé místo se bojovalo až do posledního kola.


Zatímco v předchozích letech reálně existoval jen jeden tým, který by mohl být opravdu zklamaný při nezískání titulu, letos vám na spočítání adeptů na vítězství nebude stačit jedna ruka.


Reálně to znamená, že v žádném ze středečních duelů nadstavby proti sobě nenastoupí soupeři, mezi nimiž by byl rozdíl vyšší než tři výhry.


Není potřeba čekat na play-off. O titul se bojuje už teď.


3 – Souboj o trenéra roku



Možná že při vyhlašování individuálních ocenění jsou trenéři trochu upozadění za hráči a je to tak pochopitelné. Ale letos bude tahle cena opravdu prestižní. Bude to Růžička, pod nímž se potenciál Brna konečně zhmotnil v první místo po základní části? Grepl, jehož Děčín před sezonou nikdy netipoval na TOP 4? (Nelžete, ani vy jste ho netipovali!) Nebo to bude Šotnar, za jehož vedení se na přelomu roku v Ústí vytvořila nezastavitelná mašina? Nebo po nadstavbě někdo jiný?


Hodně štěstí při volbě. A už teď velká gratulace vítězi. Letos to bude opravdu zasloužené.


4 – Série Ústí nad Labem


Nymburk, Kolín, Slavia, Hradec, Ostrava, USK, Brno, Olomoucko, Opava, Pardubice. Jediným týmem, který se do desetizápasové šňůry vítězství ústeckých nevešel, byl Děčín. Když k tomu připočteme ještě dvě výhry v poháru (+postup do FINAL 4), těžko před tím může někdo zavírat oči. I tenhle tým bude určitě chtít medaili.


Mimochodem, než Sluneta tuhle sérii začala, měla bilanci 4:8. To znamená, že do té doby vyhrála jen třetinu svých zápasů a vypadala na zklamání sezony.


5 – Ústup Čechů



Ten trend byl znát už loni, letos bohužel pokračuje. Mezi dvaceti nejužitečnějšími hráči ligy jsou pouze tři Češi, navíc nijak vysoko – sedmý Půlpán, osmnáctý Pecka, dvacátý Pomikálek.


Můžeme se třeba utěšovat tím, že několik českých hráčů odešlo v předchozích letech do zahraničí, můžeme to svádět na zranění. Jenže těch odchodů zase tak moc nebylo, těch zranění taky ne. Navíc je potřeba si přiznat, že mnoho cizinců, kteří sem přijdou, nejsou v evropském měřítku úplně ta nejvyšší liga, výjimkám čest. Zkrátka a dobře – Češi by měli být v domácí soutěži výraznější.


Smutná pravda je, že nejsou. Výjimkám čest.


Nevím, nezdá se mi to jako dobré znamení.


6 – Fluktuace cizinců



Je to jen můj mylný dojem, nebo je letos ten kolotoč s posilami roztočený opravdu do extrému? Klassen, Simmons, Mishula, Callahan, Haney, Jenkins, Ivanauskas, Körner, Autrey chvíli tady, pak tam, pak zase možná nikde … těch jmen je o dost víc, nechce se mi je všechny hledat. A ačkoliv jste možná o některých neslyšeli vůbec, o jiných třeba jen málo, tak vězte, že tu v této sezoně všichni hráli, ale už nehrají (kromě Lamba, tam člověk nikdy neví).


Pokud se z ligy stane průchoďák, nic dobrého to nepřinese.


Nevím, nezdá se mi to jako dobré znamení.


7 – Kontumace


V nejvyšší české basketbalové soutěži nebyl v roce 2022 dohrán zápas kvůli tomu, že nebyl čím změřit čas. To nezní dobře. Kontumace a pokuta pro Hradec byla bohužel jediným a možným řešením.


Budiž to poučením pro všechny do budoucna. KNBL je profesionální soutěž a tohle jejímu obrazu moc nepřidává

Ani tři poslední pesimistické body ale nic nemění na tom, že máme teď před sebou potenciálně nejzajímavější měsíce basketbalové ligy za bezmála 20 let. Přejme si co nejvíc dramatických sérií, co nejvíc velkých výkonů, co nejvíc televizních utkání, co nejvíc zajímavých příběhů, prostě co největší zábavu. Našlápnuto je skvěle.

A basketbal je krásný sport.

------


Text: OM

Foto: JR a KNBL

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page