top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Sedmák o Autreym: Ten člověk u mě skončil, žije ve vlastním světě



Sledujete-li jen trochu Kooperativa NBL, nemohli jste si toho příběhu nevšimnout. Lamb Autrey – výrazná postava české nejvyšší soutěže - je momentálně bez práce. Trénuje na Folimance se skupinou Samby Samoury a čeká na telefon, který by pro něj znamenal další angažmá. Už čtvrté v letošní sezoně. Sportovní manažer Královských Sokolů Peter Sedmák ale nevěří, že Autreyho ještě někdo v Česku zaměstná. A ani by to nikomu nedoporučoval. „Ten člověk u mě skončil. Jako hráč je dobrý, ale žije si ve svém vlastním světě. Za ty problémy to nestojí,“ říká Sedmák v rozhovoru pro CrunchTime.


Ne, tohle opravdu nebyl přátelský rozchod. Každá z obou stran má teď na celou věc svůj pohled.


CrunchTime se ten Lambův snažil získat. V pátek 10. března jsme ho požádali o vyjádření, ale přestože před tím s námi několikrát komunikoval, tentokrát neodpověděl. Svou verzi pak řekl v pořadu Overseas Famous, který se na veřejnost dostal ve čtvrtek 16. března. Na tvrzení, která tam zazněla, jsme proto nechali reagovat zástupce Hradce.


Podle Lamba započal celý problém v lednu, kdy se staly dvě věci. Zranil si kotník v zápase s Nymburkem a v USA se mu objevily nějaké rodinné problémy. Sám je blíže nespecifikoval a popravdě to ani není důležité. Každopádně kvůli nim požádal Hradec o uvolnění, aby měl prostor je vyřešit. Odjet chtěl hned.


Hradec ale nesouhlasil s tím, aby Autrey odletěl hned v lednu a na dobu neurčitou. Výkonný výbor klubu rozhodl o tom, že mu umožní odcestovat zhruba na dva týdny kolem reprezentační přestávky, která byla na konci února. Autrey to ale nerespektoval a odcestoval 19. ledna. V duchu hesla „family first“ to on sám považuje za pochopitelný krok.


Tady jedna vsuvka. V lednu se objevila informace, že do USA odletěl bez vědomí klubu. Nebyla to pravda. Na základě několika zdrojů z klubu jsme tuto informaci publikovali my, vzápětí jsme ji pak upřesnili. Autrey v Overseas Famous naznačuje, že nám původní mylnou informaci sdělil právě Sedmák. Rádi bychom na tomto místě zdůraznili, že to není pravda. Byl to naopak Peter Sedmák, který nás upozornil na to, že Lamba vezl na vlak do Pardubic, kterým pak odjel do Prahy a na letiště. Přestože k jeho odletu měl velké výhrady.


Dnes je vysvětlil detailněji.


„Podle mého názoru to všechno začalo už před Vánoci, kdy do USA odjela kvůli pracovním povinnostem jeho manželka. Lamb začal naznačovat, že mu nevyhovuje být tu sám. Poté se stalo to zranění. Moje domněnka je taková, že toho chtěl využít, aby mohl odletět. Povídal mi o tom, že má mít v USA soud, že mu mají zabrat dům. Ale nikdy mi k tomu neposlal jediný dokument. Něco, co by potvrzovalo, že skutečně nějaký soud proběhl nebo proběhnout měl. V dnešní době, kdy má každý foťák v mobilu, by to nemělo být nic těžkého,“ říká Sedmák.


Problémy byly podle něj také s pracovními vízy. „Neměl je vyřízená. My jsme se o to snažili. Nebylo to nic jednoduchého. Jeli jsme kvůli tomu například tři hodiny do Bratislavy. Tam pak úředníci zjistili, že Autrey nemá volné stránky v pase, což je v takovém případě problém. Museli jsme zase zpátky. Domluvili jsme mu i člověka, který pomáhal s vízy jeho manželce. Každopádně v době odletu neměl víza hotová. Říkali jsme mu, že riskuje to, že se nebude smět vrátit zpátky. Stačilo počkat pár dní, než budou víza připravená. Odletěl stejně, tak jak chtěl on.“


Jak už všichni víte, před několika dny se Lamb do Česka vrátil zpátky. „Není mi jasné, jak se mu to podařilo. Je tu nelegálně. Pracovní víza nemá,“ tvrdí Sedmák.


V Overseas Famous hovořil Autrey i o svém zranění kotníku. Doktor v Hradci mu do něj prý chtěl dát šrouby, což on důrazně odmítal. Druhé vyšetření pak ukázalo, že tak složitá procedura nebude potřeba. To v podstatě potvrzuje i Sedmák. „Ano, v Hradci nám nejprve řekli, že budou potřeba šrouby. Pak jsme ale jeli ke specialistovi do Chrudimi, ten udělal další rentgen a řekl, že nutné nejsou,“ podotkl. Tady ale shoda končí. Hradec prý vůbec netuší, jak Autrey dál kotník léčil a zda postupoval podle pokynů lékařů. V USA přitom byl více než měsíc a půl. „Do dnešního dne jsem od něj neviděl jedinou lékařskou zprávu,“ zdůrazňuje Sedmák.


A nejspíš už ani neuvidí, protože výše zmíněné okolnosti přispěly k tomu, že Hradec vypověděl Autreymu smlouvu. Ten z toho byl podle svých slov překvapený. Sedmák ale popírá, že by Hradec o svém rozhodnutí nedal hráči vědět. „Dva týdny před jeho návratem jsem jeho agentovi sdělil, že jsme smlouvu ukončili. Opravdu nemůžu za to, že spolu nekomunikují. Lamb se to dozvěděl v letadle cestou do Česka, ale rozhodně to nebylo naší vinou.“


Další vývoj kauzy už v médiích proběhl. Autrey napsal, že je připravený přijít na trénink, Sedmák odepsal, že už není součástí týmu. Oficiální stanovisko Hradce zní: „Nebylo by to fér vůči ostatním hráčům a jde o princip, neboť hráč si nemůže dělat, co chce a musí se držet pravidel smlouvy. Pokud bychom ho vrátili do týmu, dali bychom najevo dalším, že mohou odjet domů, když se blíží důležitá část sezony, a po měsíci a půl se mohou bez jakýchkoliv problémů vrátit a nic se neděje.“


Tady by mohl celý příběh skončit. Zatím ale nekončí. Kvůli penězům.


Hradec podle svých slov Autreymu nic nedluží. „Výplaty dostal všechny. Měl nějaké problémy s penězi, ale dali jsme mu i dvě výplaty dopředu,“ podotkl Sedmák. Po Autreym bude naopak vymáhat peníze klub. Mimo jiné za pojistku pro jeho ženu. „Před dvěma dny volal pán z pojišťovny, že to pan Autrey nijak neřeší a je potřeba to zaplatit. Tak jsme to zaplatili, ale budeme to samozřejmě chtít zpátky. Platit pojištění za manželku není povinnost klubu, ve smlouvě nic takového nebylo,“ říká sportovní manažer.


Nebyl to podle něj jediný problém s penězi. „Lamb například v Hradci naboural klubové auto. Spoluúčast tam byla přes 10.000 korun, takže další náklady. Dostal taky pokutu za jízdu jednosměrkou, ale zaplatil ji pozdě, takže se ta částka zvýšila o penále. Když k nám přicházel, tak jsem mu půjčil velké auto, aby si přestěhoval věci z Kolína. Auto si pak nechal, jezdil několikrát týdně do Prahy do Ikey, tankoval na klubovou kartu. Nic z toho nezaplatil. Do dnešního dne nám taky nevrátil klíče od bytu,“ Sedmák.


Není tajemstvím, že ani z Kolína Autrey neodcházel v dobrém. Stěžoval si přitom, že ho středočeský klub nenechal přestoupit okamžitě, musel několik týdnů stát a klub po něm také chtěl nějaké peníze. „Nedivím se jim. Podle mých informací si od nich jeho manažer vzal celou provizi, Autrey tam přitom odehrál zhruba měsíc,“ podotýká Sedmák.


Když Autrey proti vůli klubu odletěl do USA, konzultoval Sedmák celou situaci s Tomášem Hrubým, manažerem Ústí, kde Autrey odehrál loňskou sezonu. „Potvrdil mi to, co jsem si myslel. Hráč výborný, lidsky problémový. Říkal, že právě kvůli tomu ho nevzali, když odcházel z Kolína,“ říká Sedmák. „Pokud někdo za sezonu změní tři kluby a stále si myslí, že je problém jinde a ne v něm, tak by se pak ostatní měli zamyslet nad tím, co je to za člověka“.


Hradec po odchodu Autreyho herně strádal. Prohrál devět zápasů v řadě.


„Nepochybně nás to poškodilo. S ním jsme zápasy vyhrávali, bez něj to bylo složité. Ale ten člověk u mě už skončil. Sám mám svědomí čisté. Ovšem nenechám si skákat po hlavě a nemůžu dopustit, aby někdo poškozoval klub,“ dodává Sedmák.


Následující dny ukážou, jestli to s Lambem zkusí někdo další a my se tak dočkáme dalších skvělých basketbalových výkonů. A zajímavých lidských příhod.


----------

Text: OM

Foto: JR

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page