top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Srandamače v NBA skončily, jsme na ostrém startu



V NBA přihořívá. Letošní zkrácená preseason utekla jako voda, týmy odehrály maximálně pět zápasů. Na jejich výsledcích pochopitelně vůbec nezáleží. Koučové mají minuty pro hráče své základní rotace rozepsány dopředu, na vývoj skóre tedy absolutně nereagují a proto ani nemůžeme nic vyčíst z toho, jaké sestavy plánují stavět v závěru vyrovnaných utkání. Ze stejného důvodu tak nebudeme nijak přeceňovat například to, že Utah všech svých pět zápasů vyhrál, zatímco Golden State vyhrálo jen jednou. Ani v nejmenším to pochopitelně neznamená, že by Warriors měli o něco menší šanci na obhajobu titulu. Klíčové v přípravě je především zjistit, jak si na hřišti rozumí hráči, zejména ti noví. A tady je pár postřehů z pohledu fanouška zpoza oceánu.


Nás pochopitelně nejvíc zajímají Wizards, protože Saty. To klíčové už jsem tu psal po prvním zápase a víceméně nemám důvod cokoliv měnit ani teď. Tomáš je prvním střídajícím za Walla. To může znít lépe, než to ve skutečnosti je. Pokud budu brát typický Brooksův postup, tak Tomáš bude chodit na hřiště někdy dvě minuty před koncem první čtvrtiny, z něj zhruba v polovině druhé. Ve druhém poločase bude v lepším případě střídat znovu v závěru třetí čtvrtiny, v tom horším půjde až na začátek poslední. Ze hřiště pak zmizí dříve než ve druhé čtvrtině, zhruba po čtyřech/pěti minutách. To je dohromady přibližně 13 až 15 minut, což není moc.


Samozřejmě, je to několik proměnných, které mohou hrací čas výrazně ovlivnit. Především je to notoricky známé Wallovo zdraví, které není z nejpevnějších a nedá se předpokládat, že by letos odehrál všechno. Lépe řečeno - dá se předpokládat, že všechno neodehraje, protože Wizards jsou v jeho případě extrémně opatrní. Potom samozřejmě Satyho čas skokově poroste. Další věcí jsou extrémně nízké sestavy, ale řekl bych, že tam bude mít nad Satym navrch Rivers, protože je to zkrátka mnohem čistokrevnější střelec, takže perimetr Wall, Beal, Rivers, třeba s Porterem dává větší smysl, než jakákoliv varianta se Satym, který je v tvorbě vlastní střely pořád slabší, i když na tom prý přes léto pracoval. Navíc je tady z lavičky taky studna Oubre, kterého Wizards potřebují hrát.


Když tedy pomineme případný garbage time, tak tam pro Satyho moc příležitostí na nějaké výrazné zvýšení výskytu na hřišti nevidím. Je to takové malé štěstí v neštěstí. Má rozhodně jistotu, že se každý zápas na palubovku dostane, což nebývalo v minulosti pravidlem. Bude jistě členem základní rotace zhruba devíti hráčů. Na druhou stranu si dovedu představit, že Tomáš (ostatně jako každý) má pocit, že by mohl a měl být vytěžovanější ještě víc. Otázka je, co pro to může sám udělat, protože NBA funguje trochu jinak než evropské soutěže. A zvlášť NBA v hlavě Brooksově, který v zápasech střídá očividně podle rozpisu v notýsku a váš osud jako hráče v tom konkrétním utkání je tak do určité míry determinován už před jeho začátkem. Zní to trochu jako začarovaný kruh.


Saty navíc nebyl v přípravě nijak dominantní. Trochu jsem čekal, že bude agresivnější, zkusí si víc věřit, předvede, že na střelbě po driblingu zapracoval. Jenže v průměru bodů na zápas skončil Saty s pěti body v celém týmu až 17. z 19 hráčů, kteří nastoupili. V počtu střeleckých pokusů byl na 16. místě. To prostě o agresivitě nesvědčí. Ano, v asistencích je Tomáš třetí, ale to dojem nezachrání. Nutno podotknout, že týmové pořadí poměrně pokřivil poslední zápas přípravy s čínským týmem, kde Brooks nechal hrát členy základní rotace jen v první čtvrtině a pak už hráli většinou jen hráči, kteří se z lavičky příliš zvedat nebudou, nebo se vůbec nebudou převlékat do dresu. Wall s Bealem navíc nehráli vůbec, Howard neodehrál v preseason ani jeden zápas.



Zápas s "Číňany" je navíc dost specifický v tom, že nějakou blbou obranou se tam nikdo moc nezabývá. Výsledky z Číny bývají někdy dost divoké, jedním z nejlepších hráčů tamní ligy je Jimmer Fredette, který v NBA hrubě pohořel, ale teď dal například Houstonu 41 bodů. Washingtonu dal zase 41 bodů Speights. Je to svým způsobem bizár. Kdyby hrál v Číně takový Oubre, tak byl měl asi 51 bodů na zápas při střelbě 19/47 a 0,8 asistence na zápas. Takže asi tak.



Tomáš je teď tedy ve Washingtonu v dost zvláštní pozici a nemá moc způsobů jak si z ní sám pomoci. Jako českého fanouška by mě tedy vůbec nevadil nějaký trejd do vhodného týmů. A když o tom mluvíme ...


PROBLÉMY SPURS


Ostruhy měly v přípravě docela pech. Jejich první rozehrávač Dejounte Murray si přetrhl přední křížový vaz v koleni, takže se v sezoně 2018/2019 bude na basket dívat jenom z gauče. Náhradou má být Derrick White, shoot first guard, který si ale pro změnu natrhl šlachu v chodidle a hrát začne nejdříve někdy v polovině listopadu. Spurs tak zbývá Patty Mills, který je ale typický střídající a i sám říká, že raději chodí z lavičky. Pak už je to jen poměrně extrémní improvizace s Forbsem, ale Spurs by možná třeba rádi pro někoho šáhli prostřednictvím trejdu ....


Já vím, že se v posledních měsících objevuje v diskusích takový názor, že by bylo dobře, kdyby Saty hrál za Spurs. A nepochybně to tak je. Trenér jako Pop by pro něj byl požehnáním, navíc v té jejich momentální sestavě prostě existuje cesta k více minutám a zásadnější herní roli. Jenže je to reálné? Nemyslím si.


Především nesmíme být naivní a myslet si, že se Spurs v momentě, kdy nemají s kým hrát, sejdou u kulatého stolu a řeknou si "Jsme v prdeli, zachránit nás může jenom Satoranský". Tak to určitě nebude. Kdybych byl GM Spurs (sebekriticky dodávám, že jistě existuje dobrý důvod, proč nejsem GM nikde, dost pravděpodobně ani ve vlastní domácnosti), tak bych chtěl sehnat buď nějaký provizorní záskok, který bude ale použitelný následně celou sezonu, ideálně nějakého veterána. Anebo bych prostě řekl, půjdeme do toho po hlavě a zkusíme přivést někoho, na kom tu rozehru postavíme do budoucna.


V prvním případě by to třeba mohl být někdo jako Teodošič, kterého Clippers nemají důvod nějak extra pevně držet. V druhém případě by to mohl být třeba Terry Rozier, který akorát nepodepsal extension s Celtics a zřejmě po sezoně zamíří z Bostonu někam pryč, protože bude chtít 20 mega a hrát v základu. Nechci teď řešit, jestli by Spurs vůbec měli co nabídnout, nebo jestli by takový trejd byl reálný. Podstatné je, že ani jednomu typu posily Saty neodpovídá a Spurs nemají důvod se o něj nějak snažit. Spíš jsou to všechno jen vlhké sny nás, českých fanoušků. Tomáš je pravděpodobně odkázán na libovůli Brookse a na vlastní kůži zjišťuje, že NBA je tvrdý byznys. Nám nezbývá než mu fandit, aby se na něj v letošní "kontraktové" sezoně usmálo štěstí (a aby ta příští smlouva byla - PROBOHA - lepší a výhodnější)


PROBLÉMY TIMBERBULLS


V přípravném období se většinou nedějí věci, které z velké míry rozhodují o úspěchu v následné sezoně. Existují ale výjimky. Letos to byli již zmínění Spurs a také Minnesota. Vlci ale ze zcela jiného důvodu a to jest nevyzpytatelné myšlení velkých hvězd, v tomto případě Jimmyho Butlera.


Tenhle vynikající obránce a schopný ofenzivní hráč, který nepochybně patří mezi TOP 20 ligy, se rozhodl, že už v Minnesotě nechce být. Rád by prý do Knicks, Nets nebo Clippers, později se k této (z pohledu titulových ambicí) bizarní trojce razantně přiřadili ještě Heat, a to prý velmi razantně. Jenže manažer Timberwolves, kteří jsou kvůli jeho zálibě v hráčích z jeho dřívějšího Chicaga často překřtěni na Timberbulls, je evidentně ještě nevyzpytatelnější povaha.


Thibs údajně odmítl například nabídku Heat na výměnu za Joshe Richardsona + další zboží. To je dost odvážné, protože Jimmy chce rozhodně pryč a Richardson je nejlepší hráč Heat, navíc typově dost podobný jako Butler. Manažer Heat Pat Riley o Thibsovi pak řekl, že je "motherfucker". Ale vzhledem k tomu, že si Thibs původně prý zavolal do Philadelphie a za Jimmyho si řekl o Bena Simmonse, nelze se divit ničemu. Koneckonců u takového návrhu mě napadá jenom tohle:



ROOKIE OF THE YEAR


Nováčkem roku se podle všeho mohou stát jen dva mladíci. Buď jednička draftu DeAndre Ayton z Phoenixu, nebo trojka Luka Doncic z Dallasu. Ayton měl v přípavě průměr 18,2 bodu, 9,8 doskoku a dva bloky při střelbě 61 procent. Not bad. V sestavě nemá konkurenci a bude hrát velké minuty.



Doncic skončil preseason s průměrem 15 bodů, 5 doskoků, 3,5 asistence, 1,5 zisku a 1,2 bloku při střelbě 47 procent. Na 19 kluka z Evropy, který dostal klíče k ofenzivě týmu v NBA to taky není špatné. Doncic byl ostře sledovaný, hodně lidí mu nevěřilo a vidělo ho jako bust, ale tyhle hlasy asi rychle utichnou.


Luka sice opravdu nepůsobí atletickým dojmem ve srovnání s mnoha jinými hráči, ale jeho basketbalové IQ je nebývale vysoké a nevýbušnost dovede vyvážit jinými schopnostmi - v nájezdu umí výborně používat tělo, dovede dobře vyhodnotit situaci a až se ještě trochu otrká, tak bude nebezpečnější a spolehlivější. Průměr 3,2 ztrát na zápas zatím není něco, kvůli čemu by se měl věšet.



Nikdo další by toho souboje zasáhnout neměl. Trae Young sice bude v Atlantě hrát až nechutně moc, ale srážet ho bude úspěšnost střelby létající od podlahy ke stropu a zase zpátky několikrát do roka. I když potvrdil, že koš opravdu dovede dát odkudkoliv v hale:



Překvapením by mohl být Miles Bridges z Charlotte, který v přípravě hrál opravdu dobře, byl třetím nejlepším střelcem týmu, nejlepším doskakovačem a ukázal, že umí střílet dobře i za tři. Problémem ale pro něj je, že zatím není členem základu. Úplným šokem by pak mohl být úspěch Allonza Triera z Knicks, který nebyl ani draftovaný, ale Knicks mu hodně věří a do týmu se dostane. V přípravě byl třetím nejlepším střelcem týmu, je velmi silný ve hře 1 na 1, ale na druhou stranu nevypadá jako někdo, kdo by dělal hráče kolem sebe lepší.


PÁR DALŠÍCH HESLOVITÝCH POSTŘEHŮ

- Můj tip na letošní MVP: Anthony Davis (nebo Greek Freak)

- Hráč s nejlepším zlepšením: Ben Simmons (jehož sezonní průměr bude nápadně připomínat triple-double)

- Trenér roku: Brad Stevens (a to ještě před tím, než Celtics ve finále v šesti zápasech porazí Warriors :-) )

- Durant po sezoně odejde do Knicks

- LeBron dostane Lakers do prvního kola play-off, dál to ale nepůjde

- Drummond skončí sezonu s průměrem zhruba 20-17 (podobná čísla bude mít Kanter do doby, než se vrátí unicorn)

- Cedi Osman bude po sezoně velmi žádaným zbožím

- Dzanan Musa bude litovat, že nezůstal ještě rok nebo dva v Evropě

- ve finále západní konference budou s Warriors Jazz

- pro Jakoba Poeltla jsou Spurs požehnáním

- Hornets by si měli uvědomit, koho ve Willym Hernangomezovi mají

- rád bych poprosil Clippers alespoň o deset pravidelných minut pro Bobana (což by mu bohatě stačilo na deset bodů a osm doskoků)

- zlepšení Adebaya donutí Whitesidea předvádět výkony odpovídající jeho smlouvě

- jedním z nejzábavnějších týmů na sledovačku jsou Sixers


NBA ZAČÍNÁ UŽ V ÚTERÝ!


A tady na závěr něco pro pamětníky začátků NBA na českých televizích a DSF :-)






0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page