top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Statistika nuda je, má však cenné (a ceněné) údaje



Když zapsal Tomáš Satoranský 12. ledna 2019 proti Milwaukee svůj první a jediný triple-double, vzpomínal na to těmito slovy: „To je zásluha Bradleyho, který zahlásil tuhle akci." Triple-double v basketu je prý něco jako hattrick v hokeji. V NBA se už během utkání sleduje, kdo k němu má našlápnuto. Trenéři vědí, hlásí to hráčům, a pokud jde např. o formát Bradleyho Beala, dokáže hráč zareagovat tak, aby jeho spoluhráč dosáhl na ceněný dvojciferný zápis, který mu chybí. O Russellu Westbrookovi si můžete myslet, co chcete. Občas hází cihly, ale těch rekordních 198 triple-doublů mu nikdo nevezme. Z aktivních hráčů na něj dotírá nejvíce LeBron James. Má jich už 107…



Střih.


Welcome to the jungle. Pardon NBL.


Sledování ceněného dvojciferného zápisu v bodech, asistencích a doskocích also known as triple-double je tak trochu amerikanismus. Co si budem… V evropském pojetí basketbalu se toto až tak moc neřeší ani v Eurolize. Nebo víte někdo, kdo je evropský Westbrook? To ale neznamená, že bychom nesledovali statistiky. To zase prr.


Elektronický technický zápis se v NBL eviduje od sezóny 2001/2002. V podobě FIBA LiveStats, jak jej známe více méně dnes, vzniká od sezóny 2015/2016. Mělo to svůj vývoj, ale v sezóně 2023/2024 už by to mohlo sedět.


Jestliže Sršni Písek jsou svěžím větrem letošní sezóny NBL, je jejich rozehrávač Vojta Sýkora uragánem. Westbrookem letošní sezóny. Nebo minimálně na jejím začátku určitě.


Je sobota 21. října 2023.


Písek hraje pátý zápas NBL na půdě Děčína. Vojta Sýkora zapsal v předchozích čtyřech zápasech už dvakrát triple-double. Náhoda? Uvidíme. Třetí triple-double, to už by byla neúcta k soupeři. Něco jako Wembyho bloky ve čtyřech metrech. Bohužel zapsal 11 bodů, 12 doskoků a 7 asistencí. Takže byl od toho triple-double relativně daleko...



...AKORÁT ŽE VŮBEC!


1. nezapsaná asistence - na koš 36-32 v čase 1:04:20

2. asistence špatně zapsaná Englickému, ale je jasně jeho, na koš 38-37

3. asistence, zase nezapsaná, na koš 79-73, v čase 2:10:10

4. asistence, úplně křišťálově jasná, ale nezapsaná, na koš 83:79


Kdyby byl děčínský stolek pečlivější, zjistili bychom, že reálná Vojtova bilance byla 11-12-11 a měl tedy třetí triple-double v sezóně. Ale nemá.


(Zatím)


A KNBL se tím obírá o hezký příběh.


Reakcí byla celá řada. Jedni zpochybňovali asistence, druzí omlouvali nepozornost stolku, třetí to shazovali, že doteď to nikdo neřešil a pak tady byla reakce Kooperativa NBL.


„Situaci prověříme a případně statistiky upravíme stejně jako v řadě dalších případů, kdy jsou pochybnosti o jejich správnosti.“



Respekt. Díky. Těšíme se na závěry.


Pondělí 23. října 2023


Rozhodnuto, opraveno, spravedlnosti učiněno zadost. Nově 11 asistencí, třetí triple-double z pěti zápasů. Jak říkal Jirka Luňák z Houslic: „Ty vole, to je nelidský.“ Pokud nejsi Sýkora nebo Westbrook.


A není to jedno?


Možná si řeknete, že je to blbost, že o nic nejde. Není to pravda. Tyhle statistiky sledují hráči, trenéři, agenti, fanoušci, generální manažeři, reprezentační trenéři, basketové blogy. Navíc se bavíme opravdu o historických číslech. Není dobře, když o ně hráče připravujeme jen tím, že nedáváme pozor nebo nejsme dost pečliví.


Co je asistence?


Prý! „Vždyť byl bráněn, ještě si bouchl, přihrávku nedostal v bedně. To nejsou asistence.“ Ne, ne, nejsme na to experti, ale jiní jsou a FIBA asistence definuje a NBL je FIBA. Lukáš má 20 let zkušeností s technickými zápisy od NBL po Eurobasket: „Bouchnutí balonem nemá vůbec žádnou souvislost s připsáním/nepřipsáním asistence. Všechny čtyři situace podle výkladu FIBA Europe asistence jsou. Metodika FIBA ale není veřejně dostupná. FIBA si to dost hlídá.“


Amen. Konec diskuze. Konec spekulacím, co je asistence. Koneckonců Kooperativa NBL je taky uznala.



Řešili bychom to, nebýt Vojty Sýkory?


Nejspíš ne. Sýkora na sebe upozornil předchozími výkony, a tak je prostě pod větším drobnohledem. Je to férové vůči ostatním hráčům, kterým v mnoha případech jistě v technickém zápise taky něco chybí? No, není, samozřejmě. Ale stejně tak to není férové ani vůči Vojtovi.


Není to sranda


Ruku na srdce, není to legrace. Chce to skills, chce to zkušenosti. Vstupuje do toho spousta věcí - člověk, který čte hru, může mít zakrytý výhled, stres, apod. Jsme lidi. Jste lidi. Ale ubrat 4 asistence za zápas není málo.


Na technický zápis se zpravidla vyžadují minimálně dvě osoby. V evropských pohárech jsou na to předpisy, někde je to dobrým zvykem. Zkušenosti říkají, že to je nejnižší počet, ve kterém se dá udržet základní kvalita. Jeden sleduje hru a v podstatě ji tlumočí, diktuje druhému, který kliká. Caller a operator. Ten když stíhá, může zvednout hlavu a sledovat sám. Mistrovství Evropy se dělá ve třech. Jeden sleduje a kliká, druhý sleduje a mluví, třetí je backup obojího. Buď jako rozšířená paměť, nebo může upravovat chyby, aby první dva mohli plynule fungovat dál.



FIBA zapisovatelé jsou proškolení a licencovaní. V České republice jich bude okolo dvaceti. V NBL se to obejde bez papíru, bez razítka, školení je jen výrazně doporučené, ale když vám pořadatel důvěřuje… Prý jsou odvážlivci (nebo spíš pošetilci), kteří to dělají i sami.


Školení se neplatí a asistence se tam řeší nejvíc. Je to nejspornější téma, které se v posledních pár letech měnilo. Např. v polské lize je předsezonní školení doplňováno i online semináři. Kdo nemá školení, nedělá v Polsku technický zápis. Tak prosté to je. Statistiky jsou dnes pro ligy povinností. FIBA by dokonce byla pro profesionalizaci statistiků. Je to o federacích, je to o klubech, je to o lidech. You know, bro! Statistiky nejsou nutné zlo.


NBL je profesionální soutěž. Statistiky hráčů mají přímý dopad na jejich budoucí kariéry. Chyby se stávají, ale je v zájmu všech, aby se minimalizovaly. Ve vzduchu visí otázka, za kolik. Skills a zkušenosti si nekoupíš. Zážitek, když ve vyprodané O2 aréně zapisuješ zápas Česká republika – Srbsko, je na celý život. V NBL jsme hloubkový finanční research nedělali. Záleží na klubu, ale abychom nemlžili, prý se to někde blíží k tisícovce za zápas. Spíš to asi budou vyšší stovky korun. Není to málo, není to moc. Nabídka – poptávka. Cena – výkon. Něco jako úvahy o zpoplatnění TVComu, ale o tom zase jindy.



NBL je profesionální soutěž, ale pak jsou tady soutěže, kde technický zápis rovněž vzniká, ale jeho kvalita nebo spíš přímo jeho existence, je možná kontraproduktivní. Jako např. extraliga U19, kde má tým za celý zápas 0 asistencí. I vy sólisti. 1 on 1 trénink? K čemu to je? Psali jste, že v 1. lize dost podobná situace. Musí být pro trenéry frustrující dostat takový techničák do ruky. Nebo skládat reprezentační výběr a chtít přihlédnout ke statistikám. To je ale spíš na filozofickou debatu, jestli to má smysl, co je předepsáno, kdo to kontroluje.


Závěrem zpátky Vojtovi.


Vojta Sýkora, je asi ten poslední, kdo to řeší, ale my už se těšíme na jeho další zápas a zápis. Liga baví. Tohle jsou třešničky do diskuzí po zaznění klaksonů. Díky za ně. Díky Kooperativa NBL, že využila opravné řešení, které je fér a ničemu nevadí. Jistě, něco takového se najde v každém zápase. Bohužel. Spousta přehmatů nejde vrátit, ale máme TVCom, máme IRS, máme možnosti, měli bychom je využívat.


Díky fanouškům, kteří nás na Vojtovy asistence upozornili. To oni mají zásluhy. My to jen zveřejnili. Je na zvážení těch nahoře, jestli se tu náhodou neukázalo na něco většího, než jsou čtyři opomenuté přihrávky…


Jak říká Jirka George Zídek, sportu zdar a basketbalu zvláště.


----------

Text: JR

Foto: Internet, archiv LH

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page