top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Streetball v Prostějově



Letos jsem ještě ani jednou neviděl hrát USK, proto mě potěšila Česká televize, když si v sobotu vybrala právě duel Vysokoškoláků v Prostějově, pardon, v Olomoucku. Byla to jediná šance, jak nějaký basket zkouknout, protože na tvcom tentokrát nebyl čas.


USK je tým, k němuž člověk přející českým hráčům nemůže mít zásadnější averzi. Chápu ale, že někteří aktivní hráči to mohou vidět jinak. Ne snad kvůli personálnímu osazení USK, ale zejména kvůli Folimance, která je opravdu specifickou halou a ne každý se tam cítí komfortně. Ovšem tohle se hrálo v Prostějově, takže k magii Folimanky se dostaneme třeba někdy jindy.


Sovy zatím letos zrovna nezáří, zvládly těsně porazit jenom nováčka z Hradce, takže tam byl před zápasem příslib zvýšené motivace. To samé ale platilo pro domácí. Oba celky měly zápornou bilanci 1-2.


Už v předzápasovém rozhovoru si mě získal nový trenér Pražanů Repeša, který to celé kočíruje ve 25 letech. Jeho interview v angličtině při kteréžto příležitosti zněl jako balkánský mafián, co si v Londýně objednává falafel, mi připomnělo Johna Malkoviche v Rounders:



Takže jsme se dozvěděli, že nebezpečný je určitě "Palica" a k mikrofonu přišel Benaček, což je taky při rozhovorech divákův sen. Jeho kadence je už roky neměnná, zhruba 17 slov za dvě vteřiny, ale pokud je to v češtině, tak se to ještě dá. Pokud mluví ke svým svěřencům o timeoutech v angličtině, tak by to neinformovanému divákovi mohlo znít jako docela obstojný chopper rapper. Každopádně tady mluvil česky, takže se dalo celkem snadno odposlechnout, že obrana vyhrává zápasy a je potřeba dostat maximálně 75 bodů.


Tenhle cíl se zpočátku ukazoval jako dost smělý, protože USK v prvním poločase nastřílelo bodů 48. Výrazně se na tom podílel zejména výtečný Appleby, který měl na druhé straně svou téměř identickou kopii (jak vizáží, tak herním stylem i momentální formou) v Dunansovi. Chvíli to vypadalo jako nějaký klasický streetballový souboj v Rucker Parku, ale vzhledem k tomu, že oba hráči bylo opravdu efektivní, tak to rozhodně mělo své opodstatnění a těžko jim něco vyčítat.


Appleby i Dunans jsou nebezpeční několika způsoby. Mají agresivní nájezd a nebojí se fyzického kontaktu při zakončení, velmi dobře střílí (alespoň v tomto zápase) a celkově mají takovou správnou "fuck you" mentalitu. Vzhledem k tomu, že podle všeho je Appleby v USK pouze jako záskok za někoho jiného (ale detaily neznám), tak se mi zdá, že se docela povedl.


Hodně byl vidět taky centr USK Vukosavljevic, který snad původně za Vysokoškoláky vůbec neměl hrát a přijel jenom jako garde Valériane Ayayi, hráčky ZVVZ. Nevím, jak se to stane, že najednou hraje v 35 letech v české lize, ale rád bych podotknul, že vypadá jako velice platný.


Zpolknu poznámku na téma, co to může vypovídat o české lize, když dva z nejlepších hráčů týmu jsou záskok a turista ...


Vukosavljevic vypadal jako takový typ klasického méně atletického dlouhého. Většinu útoků začíná dole zády ke koši, hodně používá otočku za levou rukou (paradoxně ne do středu bedny), která mu docela vycházela a ještě na konci zápasu mu to jeho obránce žral. Poctivě chodil nahoru hrát pick-n-roll a asi dvakrát úspěšně střílel ze střední vzdálenosti. Jak říkám - na člověka, který do Prahy přijel doprvodit svoji babu, hraje tenhle týpek s vizáží recidivisty po sedmi letech pobytu v nápravném zářízení s ostrahou velmi užitečnou roli.


Bohužel jsem si v prvním poločase nějak nemohl všimnout českých hráčů. Lukáš Palyza utkání dobře začal, ale pak se vytratil, na straně USK jsem více vnímal jenom Tůmu, který byl relativně nebezpečný. Celé to ovšem bylo především o souboji Dunans - Appleby, který mě bavil.


Po poločase to začalo být trochu o něčem jiném, především tedy Olomoucko začalo bránit. Oba hlavní amíci se postupně spadli do problémů s fauly, takže se dostalo i na nějaké světlé chvilky u Mareše se Sehnalem, nebo na straně domácích u Pelka.


Nijak pěkný basket to nebyl, to si přiznejme, ačkoliv alley-op Dunans na Douglase byl tedy spektakulární, abych tak řekl. Dostali jsme se tak do vyrovnané koncovky, kde se trochu kupily chyby, ať už herní nebo taktické.


To máme třeba dvě Marešovi nedané šestky, Tůmova ztráta minutu před koncem (ačkoliv jako trenér bych za tohle asi seřval Applebyho, protože ten si měl ten míč vzít a nepůjčit) nebo Benačkova technická v závěru.


A teď by mě zajímalo - je to o dva body pro domácí, "Palica" hází ještě jednu šestku, do konce jsou necelé tři vteřiny. Já vím, že existuje určitá možnost, že se to při nedané šestce odrazí k někomu, kdo trefí nějakou hail marry přes celé hřiště v poslední vteřině, ale šance je sakra malá. Když ale tu šestku dá, bude to o tři a hosté po timu vyhazují z útočné poloviny. V tu chvíli jsou tři vteřiny docela dlouhá doba. Je to tedy takticky správně dát nebo nedat? Já bych rozhodně řekl nedat, ačkoliv by jistě někdo mohl říct, že je to nečestné a nesportovní, ale podle mě mi to v tu chvíli v podstatě zaručuje výhru.


Nakonec - Appleby trojku skutečně dal, jenže kvůli chytrému faulu domácích neplatila. Takže Olomoucko vyhrálo.


Viděl jsem zápas, který mi v paměti nijak dlouho nezůstane. Oba týmy mají vynikající individuality. Olomoucko už jsem viděl tedy v domácím zápase proti Brnu, kde mi přišli vyloženě jako pytel blech, teď už se na to dalo dívat. Ale nevím, jestli by to platilo i bez Dunanse.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Z dalších zápasů jsem neviděl nic. Tak je jeden výstřel naslepo - Děčín letos bude ještě horší, než jsem se obával posledně.


A Radek Farský je očividně "Real Deal".

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page