top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Supi krouží


Nejlepší českou skórerkou s průměrem 10,7 bodu na zápas byla na uplynulém Eurobasketu pivotka brněnských Žabin Natálie Stoupalová. Současně patří mezi českými hráčkami mezi nejlepší trojku i v doskocích a asistencích. To vše dohromady dává jasně nejvyšší užitečnost z celého týmu. Pokud by existovalo něco jako MPV týmu, patřila by určitě k nejžhavějším kandidátkám.


Troufale jsme se tedy zeptali na Natálii generálního manažera brněnského celku Radka Šíra.


Nekrouží náhodou okolo Natálie Stoupalovéeuroligoví supi“?


Zájem určitě evidujeme. Nedokážu říct, jaká část jsou týmy z Euroligy, ale zájem o Natálii je a byl už dříve. Konkrétně můžu říct, že již loni byl zájem např. z francouzského Montpellier. S těmi jsme loni prohráli doma v Eurocupu až po druhém prodloužení a shodou okolností tam působí dvě novopečené mistryně Evropy Kyara Linskens a rozehrávačka Julie Vanloo byla dokonce vyhlášena do nejlepší pětky Eurobasketu.


Když už jsme u Belgičanek a nejlepší pětky šampionátu, vy jste loni hráli i proti druhé belgické rozehrávačce, taky v top pětce, a to Julii Allemand.


Je to tak. Loni nám los přál konfrontaci s oběma belgickými Juliemi, které patří k nejlepším evropským rozehrávačkám. Lyon vedený Julií Allemand pak loni celý Eurocup vyhrál.


To bylo, jak přijely i s majitelem Tonym Parkerem…


Přesně tak.


Zpátky od Julie k Natálii. Jak dlouho ji dokážete udržet?


Smlouvu má ještě na rok.


Asi je to ještě daleko, ale nabídnete jí prodloužení? Nemůže ji někdo vykoupit?


Žádná výstupní klauzule nebo výkupní částka není. Museli bychom ji stanovit a nebylo by to málo. Byl by hřích jí novou smlouvu nenabídnout. Není v našem zájmu, aby hráčky odcházely. Uvidíme, až si na to sedneme s Natálií i agentem. Hrajeme druhou nejlepší soutěž v Evropě EuroCup Women, kde nastupují top hráčky, viz zmiňované Belgičanky. Našim cílem je EuroLeague Women. Samozřejmě je ale pravda, že konfrontace v domácí soutěži nemá vždy kvalitu jako ve Španělsku nebo ve Francii. Podobné je to ale i v jiných zemích, kde jsou odskočeny jeden dva kluby jako u nás.


Žabiny dodaly reprezentaci 4 hráčky, nejvíce ze všech týmů.


Mám z toho radost. Navíc tyto hráčky jsou tahounkami reprezentace a naplňují tak naši vizi o zapojovaní mladých hráček nejen v ŽBL, ale i v evropských soutěžích. O Natálii Stoupalové se bavíme, Eliška Hamzová je první rozehrávačkou národního týmu. Osmnáctiletá Emma Čechová nastupovala v průměru na téměř 18 minut na zápas a byla druhá nejlepší v doskocích. Simona Sklenářová k nám přišla až po ligové sezóně před šampionátem.  


Co jako funkcionář říkáte na chybu rozhodčích ve čtvrtfinále Češek s Maďarskem a to dokonce po zhlédnutí videa ze všech možný kamer?


Na tom zápase jsem byl osobně. Seděl jsem v první řadě a rozhodčím jsem koukal přes rameno, když to video zkoumali. Ten záběr, který pak všichni sdíleli, tam neměli. Rozhodovali to podle jiného záběru, který nebyl tak průkazný. Ale nerozumím tomu, jak mohli na základě neprůkazného záběru změnit své rozhodnutí.



Takže přímo v hale se nevědělo, co se stalo?


Ne, na mě to začalo všechno na mobilu vyskakovat až cestou zpátky v autě.


Jak je možné, že ten nejprůkaznější záběr neměli?


To nevím.


Co tato zkušenost s holkami udělá?


Věřím, že je posílí. Ukázaly velký potenciál do budoucna. A to nebyly kompletní, když chyběla třeba Julia Reisingerová. Budou hladové.


Co říkáte na diváckou návštěvnost na šampionátu?  


Nechci hodnotit, jestli mohli organizátoři udělat něco jinak. My jako ženský basket, co se týká diváckého zájmu, za muži zaostáváme. Myslím si ale, že holky jasně ukázaly, že se je na co koukat i po basketbalové stránce.



----------

Text: JR

Foto: FIBA

1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page