top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Tak nám skončila základní část



Autor: Brněnská redakce CrunchTime


Co k tomu říct?


U Nymburka vše při starém. Z pohledu Ligy mistrů sice letos ústup ze slávy, ale v rámci NBL beze změn. Ano, ano, fanoušci Opavy se horlivě hlásí, ale jedna vlaštovka jaro nedělá, tím spíš, když vám po Vánocích uletí téměř všechny včely. Brno to po loňské bramboře evidentně myslí s útokem na medaili zcela vážně. Kolín po odchodu svých amerických es hlásí ústup do průměru a Pardubice po zajímavých změnách v kádru před sezónou konečně ke konci základní části hlásí postup do nadprůměru. USK dělí základní část na dobu s Kyzlinkem a bez Kyzlinka. Ostrava umí překvapit, ale jedno pozitivní překvapení je zpravidla vyváženo několika negativními. Naopak sokoli vyhráli, co vyhrát měli a vlastně relativně v klidu a nenápadně si došli do A1. Sluneta preferuje sestavu 4+1, kdy osamocený český player plní zejména administrativní roli, ale za to derby o všechno si pochvalu zaslouží. Děčín si stěžoval, že není kde brát, ale oproti sousedům ze severu drží válečnický prapor alespoň na poměrně pevných šiškovsko-pomikálkovsko-svodovských základech byť s podporou americkou nebo s přispěním hrajícího jazykolamu s nizozemským pasem. Abychom to měli kompletní, tak Olomoucko má hezké logo a červené dresy a americký trenér od Vajgaru si to určitě přestavoval jinak.


Koho zajímá přesné pořadí, poměr vítězství a porážek nebo skóre, ať se podívá do tabulky. My jsme si ze základní části vybrali konkrétní témata, která nás zajímají.


V Nymburce o nominaci


Soustřeďme se na Ligu mistrů, NBL pak stejně vyhrajem. Tak nějak vypadala základní část Nymburka. Liga mistrů nedopadla. Mezitím jedna porážka s Opavou. Tyhle zápasy se vždy nesou v duchu „významná výhra pro vítěze, nevýznamná porážka pro Nymburk.“ Když už teď mají kluci z Nymburka na starosti jenom soutěž o nejnevkusnější pohár široko daleko, bude každé zaváhání překvapením. Tím spíš, když se v dresu Nymburka hraje o nominaci na zářijový EuroBasket v Praze.


Jak je důležité míti Czudka


Všichni víme, že Opava má dva motory. Jeden Šiřina na hřišti, jeden Czudek na lavičce. V amerických filmech se běžně přistává s jedním motorem, ale když v lednu vypověděl motor „Czudek“, zadrhla se celá Opava. Mentální i herní odpočinek opavského týmu po novém roce je známá věc, ale čtyři porážky v řadě od tří králů do 13. ledna významně pozvedlo obočí nejednoho fanouška i odborníka. Řeklo by se, konec dobrý, všechno dobré, ale ta utrápená výhra proti Ostravě byla opravdu utrápená. Žlutomodré tribuny se určitě už těší na návrat uzdraveného kouče Czudka a ruku na srdce, zastupující lodivod týmu Kryštof Vlček si asi taky trochu oddechne.


Brno, chceš medaili?


Loňský kapitán Brna Jan Kozina se toužil rozloučit s brněnským týmem i kariérou medailí. Rozloučil se bramborovou. Když někteří hráči Brna (kteří už v Brně nejsou), psali na své sociální sítě, že za rok tu medaili urvou, člověk chápal, že emoce pracují. Klobouk dolů, Brno to má rozehráno výborně. Zcela jistě po lednovém představení Opavy pokukují i po druhé příčce před play-off. Všechno je možné, mají to ve svých rukách a ve svých hlavách. Malý je ten, kdo malé cíle má a izraelský spolumajitel Brna má zjevně ty největší, jak jsme si mohli přečíst.


Pardubice nejsou Beksa


Jedním z velkých ligových přestupů loňského léta bylo stěhování trenéra roku Dina Repeši z USK do Pardubic. Následovali ho Petr Šafarčík z Nymburka a David Pekárek z Kolína. V kombinaci s Tomášem Vyoralem, Kamilem Švrdlíkem nebo nějakým cizincem, který se v Pardubicích vždycky najde, to vypadalo na papíře velmi solidně. No, sedalo si to déle, než si asi hrdí fanoušci Beksy představovali. Ale sedlo si to. Pardubice nakonec urvaly 4. příčku a pod sebe se už určitě dívat nebudou. Uvidíme, kdo bude první čtyřku nejvíce kousat. A mimochodem, kdo to přehlédl, Beksa už se nejmenuje Beksa.


S „Kyzim“ a bez „Kyziho“


Ať už Tomáše Kyzlinka vedlo k návratu do KNBL cokoliv (spekulovalo se o porodu v ČR), od prvního zápasu dokazoval, že je mu tuzemská nejvyšší soutěž malá. Otázkou tak nebylo, jestli odejde, ale spíš kdy. Stalo se. Mezitím stihl vyniknout i v reprezentaci, kterou táhl zejména v zápase s Litvou. Z pohledu reprezentačního fanouška se tak nabízí otázka „Tomáši, kde jsi byl…?“, ale teď hodnotíme NBL. USK Praha v základní části střílelo z pole s úspěšností 44,35%. V zápasech s Kyzlinkem to bylo 44,86%. V zápasech po jeho odchodu do Německa to byla úspěšnost 42,06%. Sám střílel z pole s úspěšností 48,15%. Za dva body dokonce vynikajících 58,6%. Bez Kyzlinka zvítězilo USK jen v Ostravě. Doma podlehli Pardubicím i Olomoucku! Povinnou porážku v Nymburce absolvovaly všechny týmy. (Fanoušci Opavy nehlaste se. Prohra v prodloužení je pořád prohra).


SplashBrothers.cz


Kometa Kolín, která loni prozářila nebe NBL nám malinko pohasla. Medaile z poháru i ligy nebude snadné obhájit. Podívejte se ale, kde byl Kolín před dvěma, třemi lety. Top 6 je nádhera. Odešli Američané, české sniperské jádro zůstalo. Z Kolína se stala dobrá basketová adresa a žádný zápas nedají zadarmo.


Sokoli se uhnízdili


Hradec se potýkal s několika karanténami i zápasy bez nemocného hlavního kouče. Přesto si vlastně nenápadně ohlídali postup do A1 z krásného 7. místa. Jestliže zmiňujeme, kde byl Kolín před lety, musíme zmínit i sokoly. Ne, že před lety přiletěli do ligy. Oni se nám už tady uhnízdili a co se děje ve spodku tabulky, je vůbec nezajímá. Mimochodem, je zajímavé sledovat, jak ohledně cizinců některé týmy sází na americkou cestu, jiné na „jugoslávskou“. Sokoli se svou letkou z teplých krajin musí být po základní části spoko.


4+1 v Ústí


Ústí nad Labem ležící blízko státních hranic má zřejmě vřelejší vztah k zahraničním hráčům než jiné týmy. Historka o Svejcarově babičce je sice hezká, ale na věci to nic nemění. Je fér říct, že i v ostatních týmech jsou cizinci, ale té hrající sestavy 4+1 si zkrátka nejde nevšimnout. Lamb Autrey je kořením nejen Slunety, ale i ligy. Vše je dle pravidel a klubový basket není reprezentace, takže to s kritikou v tomto směru nepřehánějme. Nejeden fanoušek si určitě představoval více od Dalibora Faita, který se loni ocitl i na reprezentačním soustředění. Za postup do A1 si kluci ústečtí pochvalu a respekt zaslouží. Pár nešťastných zápasů zažili, ale derby o všechno zvládli. Uvidíme, na co to v horním patře bude stačit.


SrDCem Válečník


Tady byl naopak po severském derby smutek veliký. Jeden zápas ale základní část nedělá a v Děčíně to vědí. Stíhací jízdu za A1 začali prostě pozdě. Zápas v Brně byl ale poučný pro obě strany. Není konec, dokud není konec. Brno se chytlo za nos a Děčín to nakoplo. Postup do předkola by měl být formalitou, ale problém A2 je prostě v tom, že hrajete zápasy s týmy, které vás na to předkolo dobře nepřipraví.


eNHáčko klídeček


Ostrava vyhrála v Děčíně, Ostrava doma přejela Slunetu, Ostrava trápila Opavu v Opavě. K tomu sice dvě povinná vítězství s Olomouckem i Jindřicháčem, ale když chcete do A1, musíte občas něco uloupit i u týmu z horní části tabulky. Upřímně to moc nevypadalo, že by Ostrava chtěla do A1. Děčín honil, co se dalo. Ostrava spíš vypadá, že nechce spadnout. Což mají pod kontrolou, takže už tu sezonu nějak doklepou.


Olomoucko v novém, ale u dna


Olomoucko hrající (logicky) v Olomouci po delší době přivedlo ligový basketbal na staronovou adresu. Velkolepě tak představili novou halu, nové logo, tým, dresy, nového trenéra. Asi příliš mnoho nového, aby si to sedlo rychle. Trenér už je pryč a vedení si určitě nepředstavovalo předposlední příčku. Na papíře to vypadalo dobře už před sezónou. Mají kvalitní a zkušené hráče, ve hře předvádí dobré pasáže, na třetí Brno si téměř vyšlápli, ale pak to skončí školáckými chybami. Předkolo by bylo překvapením. Ti kluci potřebují hlavně hrát.


Otazníky u Vajgaru


Těžko říct, co očekávalo vedení Jindřichova Hradce, těžko říct, co očekávali odborníci, radost z návratu na palubovky NBL určitě měli fanoušci, kteří basket u Vajgaru rádi navštěvují. Spojení s GBA slibovalo spoustu talentu. Člověk by tomu projektu, který má v tuzemsku připravovat hráče z Evropy na špičkový basketbal, odpustil ty zástupy cizinců, kteří tam musí být z logiky věci, ale zkrátka je k diskuzi, kolik tam toho talentu je. Jsou mladí a nezkušení? Fanoušci Luky Dončiče nebo i Brna na tyto argumenty nemůžou slyšet. Tím spíš, když mají klub přijít zachraňovat ligoví zkrachovalci typu Ediho Sinadinoviče. Trochu se bojíme, aby se ligová bárka Jindřichova Hradce neponořila zpět do Vajgaru. Tím spíš když uvážíme, kolik supů letos krouží nad extraligovou licencí NBL. Možná kdyby přišel Felton…


Tak to byla základní část NBL 2021/2022


Zapněte si své chytré televize, díky TVCOMe, o víkendu začínáme nadstavbu.

  • GEOSAN Kolín - Královští sokoli

  • USK Praha - Basket Brno

  • BK Pardubice - SLUNETA Ústí nad Labem

  • NH Ostrava - GBA Fio banka J. Hradec

  • BK REDSTONE Olomoucko - BK ARMEX Děčín

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page