top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Tipy na basketbalové dokumenty, které jsou na netu zdarma



Nastává období dlouhých zimních večerů a sladkého vánočního nicnedělání. Dá se to trávit různě. Pokud zvolíte pasivní zábavu, pak samozřejmě můžete popadesáté koukat na Mrazíka, historky Miroslava Donutila a televarieté z roku 1987. Anebo můžete potěšit své basketbalové srdce a k popíjení vánočního punče si pustit některý z mnoha basketbalových filmů či dokumentů. Ani v době Netflixu a HBO Go nemusíte za některé z nich zaplatit ani korunu. Po netu se válí zcela zdarma.


Tento "článek" (je to v uvozovkách, protože moc psaní se tady nekoná) nemá jinou ambici, než vás upozornit na deset zajímavých volně dostupných dokumentů. Jde ve všech případech o profesionální produkce, ačkoliv kvalita třeba nemusí být tak vysoká jako v případě The Last Dance.


Ale to, že jsou teď zdarma, nemusí platit věčně. Proto použiju oblíbené heslo vyznavačů alobalových čepiček a kloktání Sava - DÍVEJTE, NEŽ TO SMAŽOU!


P.S.: Seznam by pravděpodobně nevznikl, nebýt Miška Duchoviče. Ten člověk je obdobou policejního psa. Jakmile se někde na internetu povaluje nějaký basketbalový obsah, okamžitě ho vyčmuchá. Moc mu děkuju za pomoc.


1) ONE GIANT LEAP


Když už jsme tu zmínili dobře známý "The Last Dance", tak tohle je označováno za jeho chybějící část. Hlavním protagonistou je Luc Longley. Australský obr se nemalou měrou podílel na zlaté éře Chicaga Bulls, ale dokument Netflixu ho trestuhodně opomíjel. Australská ABC to napravila. A netroškařila. Oslovila dokonce i samotného Michaela Jordana.



2) THE WAITER


Bulls není nikdy dost. Tohle je navíc evropská stopa. Dokument přímo z produkce NBA se totiž věnuje dobře známému Tonimu Kukočovi.



3) THE DREAM TEAM


Olympijský Dream Team v roce 1992 byl událostí, která dalece přesahovala nejen svět basketbalu, ale rovnou svět sportu. Byl to start zcela nové éry. Tento dokument z produkce NBA se po internetu poflakuje už skoro deset let, takže je velká šance, že jste ho už viděli. Ale pokud ne, napravte to. Rozhovory se všemi aktéry, autentické záběry z tréninků i přípravných zápasů (včetně neslavné porážky od univerzitního výběru), spousta originálního materiálu. Klenot.



4) THE GOLDEN GENERATION


Basketbal ale nejsou jen Američané. Jsou to i jiné národy, třeba .... třeba .... třeba .... Argentinci.


Více než hodinový dokument z produkce olympijské Five Rings Films se věnuje tomu, že jak výjimečný argetinský tým vedený Manu Ginobilim v roce 2004 sesadil z trůnu reprezentaci USA a získal v Aténách zlato.


Mrknětě na něj na oficiálním olympijském webu TADY.


5) A COURTSHIP OF RIVALS


Larry Bird. Magic Johnson. Pokud tahle dvě jména neznáte, pak jste na těchto stránkách omylem. Dva velcí soupeři. Dva velcí přátelé. Dva lidé, kteří podle mnohých názorů v 80. letech zachránili NBA.


Produkce HBO se vám jejich svět pokouší velmi zdárně přiblížit.



6) ALWAYS BELIEVE


Muggsy Bogues byl nejmenším hráčem v historii NBA. Přesto v ní zanechal velkou stopu. Pokud se chcete dozvědět, jak to z Baltimoru dotáhl až ke 14 sezonám v nejlepší lize světa, pak si vyšetřete 70 minut a pusťte si výborný materiál z produkce NBA TV.




Zach Randoplh. Oldschoolový pivot se stal ikonou dříčů z Memphisu Grizziles. Není proto divu, že se mu tamní Grind City Media rozhodli pověnovat v dokumentu, který mapuje všechny důležité momenty jeho kariéry.



8) ALLEN IVERSON


V dlouhé historii NBA nebylo zase tak moc hráčů, kteří by měli zajímavější, pestřejší a především "filmovější" život než "The Answer". Produkce 214 Films ho zkusila zachytit a nutno říct, že to zvládla velmi se ctí.



9) PENNY


Nebýt zranění, byl by historický odkaz Anfernee "Penny" Hardawaye v úplně jiné sféře, než ve které nakonec skončil. Přestože jeho potenciál byl vyšší, patřil Penny ve své době mezi nejpopulárnější hráče NBA a jeho spolupráce s mladým Shaqem je do dnešních dní předmětem mýtických příběhů. Na zoubek se mu podívala produkce Facebook Watch.



10) THE DOCTOR


Na závěr trocha historie z dílny NBA Entertainment. Julius Erving známý pod přezdívkou Doctor J byl člověk, který přepisoval fyzikální zákony. Jeho divácky vděčná a zároveň velmi efektivní hra se stala jedním z hlavních důvodů, proč se NBA nakonec spojila s ABA, ve které Erving působil.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page