top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Tipy na basketbalové dokumenty, které jsou na netu zdarma (II)



Udělali jsme to před rokem a děláme to letos zase. Děláme to pro všechny, co si chtějí o Vánocích rozředit tradiční televizní program něčím basketbalovým a nechtějí za to zaplatit ani floka. Pro ty všechny vznikl další přehled zajímavých dokumentů, které se na netu povalují zcela zdarma. Pokud vám to bude málo, můžete se klidně vrátit k těm, které jsme doporučovali už minulý rok.


Autorem obou výběrů je můj laskavý slovenský kolega Michal Duchovič. O audivizuální tvorbě s tématem oranžového míče má přehled jako málokdo. Tento výběr je tedy jeho.


Zároveň jde pro CrunchTime o jeden primát - je to první cizojazyčný článek v jeho historii.


Užijte si to a hlavně si užijte svátky.


1. The Derby: Crvena Zvezda vs Partizan Documentary


To, čo je pre futbal El Clásico (Barcelona vs. Real Madrid), alebo Superclásico (Boca Juniors vs. River Plate), je v basketbale rivala klubov z Belehradu – Crvenej Zvezdy a Partizanu. Obrovská nevraživosť, neuveriteľná atmosféra a bez ohľadu na výsledok, vždy parádne predstavenie pred košmi. Viac o tejto rivalite prináša dokument, ktorý mapuje tohtoročnú finálovú sériu v Jadranskej lige.



2. Belehradský bonus: 'We have that fire in our souls'


Fenomén súbojov Partizanu a Crvenej Zvezdy neunikol ani Eurolige, pretože, či už sa vám to chce veriť alebo nie, tak belehradské derby sa v najlepšej európskej súťaži udialo prvýkrát vo svojej histórii. Čím je tak výnimočné, prečo je tam taká skvelá atmosféra a ako to vyzerá v zákulisí? Aj to vám prináša tento bonus k rivalite v rámci hlavného mesta Srbska.



3. Land of MVPs


Zostaneme v Srbsku, pretože táto krajina pravidelne znáša z basketbalového Olympu superhviezdy. Vidieť sme to mohli aj nedávno v Prahe na majstrovstvách Európy, ale Srbom patria palubovky po celom svete. Pred rokom sa udiala neuveriteľná vec, tri najkvalitnejšie súťaže – Euroliga, Eurocup a NBA, ovládli hráči z tejto krajiny. Ako sa im podarilo vyprodukovať Nikolu Jokiča, Vasilijeho Miciča alebo Miloša Teodošiča? To sa snažili zistiť tvorcovia priamo v srdci samotnej krajiny.



4. The Ring of the Rowel: San Antonio Spurs


Výsledkovo to je pre fanúšikov Spurs momentálne náročné, ale od klubu aspoň dostali možnosť nahliadnuť do histórie jedného z najlepších klubov posledných troch dekád NBA. Celkovo prináša séria The Ring of the Rowel až 50! príbehov z kabín a palubovky San Antonia.


Celý seriál má deset epizod, my vám tu dáváme odkaz na první, další najdete hned vedle videa.



5. Motor City Madness - 1st Bad Boys 'Chip


„Bad Boys“, respektíve družstvo Detroitu Pistons patrilo na prelome 80. a 90. rokov k ultimátnym záporákom v NBA. Ich tvrdosť a bezcitnosť pocítilo napríklad Chicago Bulls, Michael Jordan do dnešného dňa nepôjde len tak na kávu s Isaiah Thomasom. Skvelá partia individualít to napokon dotiahla v roku 1989 k trofeji Larryho O'Briena. A práve tento dokument prináša pohľad na najúspešnejší rok Pistons.



6. Back to Back - Final 'Chip in Showtime Era


Lakers boli a vždy budú najhorúcejšou komoditou na poli seriálov, filmov a dokumentov. O vzniku Showtime éry je samostatný počin na HBO. Los Angeles si užívalo raketový vzostup na vrchol NBA, ale v roku 1988 vedelo, že sa to raz skončiť musí. Kareem Abdul-Jabbar mal 41 rokov, Magicovi Johnsonovi ťahalo na 30 a bola to „one last ride“, ktorú mapuje práve tento dokument.



7. Unstop-A-Bulls - The Return Of The King


Všetko to začalo faxom a palcovými titulkami „I'm back“. V baseballe nebol Michael Jordan práve doma a tak sa vrátil k tomu, v čom je najlepší. A opäť v Chicagu odštartoval mániu, ktorá vrcholila druhým three-patom Bulls (3 tituly v rade) v 90. rokoch. Toto je začiatok ságy, ktorá sa písala v rokoch 1996 – 1998.



8. Manute Bol, 7'7 Basketball Warrior


Bol „jednorožcom“ predtým, ako to bolo cool. Sudánec je do dnešného dňa s výškou 231 cm najvyšším hráčom histórie NBA. Zaujímavosťou je, že okrem 10-ročnej kariéry v NBA je jediný, kto má na konte viac blokov ako bodov. Jeho životný a basketbalový príbeh by ste rozhodne nemali minúť.



9. Wilt The Dominant Force


O Wiltovi Chamberlainovi by sa dalo napísať veľa. Stačí pri tom napísať, že je jediným hráčom, ktorý dokázal dať v jednom stretnutí cez 100 bodov. Už len toto by mala byť dostatočná pozvánka, aby ste si pozreli, prečo patrí k najlepším hráčom histórie tohto športu.



10. Pass the Rook


NBA začína patriť novej generácii ako Ja Morant, Zion Williamson alebo Luka Dončić. Práve na fenomén mladíkov sa rozhodlo pozrieť samotné vedenie súťaže a fanúšikom dať možnosť nazrieť do ich súkromia, fungovania a prečo sa dostali tam, kde sú.


Trailer:

ODKAZ na celou sérii, která se teprve rozjíždí


11. Gold Blooded


Historická jazda Golden State Warriors za ďalším majstrovským prsteňom je fascinujúca od samotného začiatku. Keďže je stále čerstvá, tak rozhodne sa oplatí pozrieť do zákulisia práce Steva Kerra a Stephena Curryho.


Trailer:

ODKAZ na celou sérii


P.S: Na tomto kanáli - https://www.youtube.com/@SQUADawkins/videos, nájdete množstvo ďalších basketbalových dokumentov. My sme pre vás vybrali tie najlepšie/najzaujímavejšie.


P.S.S.: Keby vám bol málo, tak oficiálna aplikácia NBA streamuje počas celej sezóny zadarmo všetky zápasy Victora Wembanyamu vo francúzskej lige. Keby ste toto meno počuli náhodou prvýkrát, tak je to budúcoročná jednotka draftu a generačný talent, ktorý by sa mal vo februári objaviť v Pardubiciach.


BONUS:


Pokud by vám přece jen bylo líto, že kvůli sledování basketbalových dokumentů přicházíte o hodnotný program televizí a k tomu vám za krkem hartusili caparti, protože se chtějí dívat na pohádky, můžete to všechno spojit. Pusťte jim na webu České televize pohádku v podání Vojtěcha Bernatského o tom Jak zvířátka vybojovala basketbal. A máte to.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page