top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Co všechno se stalo během trade deadline?



Takzvaná "trade deadline", tedy uzávěrka trejdů, je každoročně jedním z nejatraktivnějších dnů v NBA. Velká jména mění působiště, trochu se mění rozložení sil, manažeři dělají rozhodnutí, která ovlivní budoucnost jejich týmů na několik let dopředu. Často ale bývají očekávání větší, než jaká je potom realita. Ve spekulacích se hází spoustou jmen, podstatná část z nich ale bude na konci dne ve stejném týmu jako na jeho začátku.


Letošek nebyl výjimkou. Collins. Ball. Lowry. Nikdo z nich se nakonec nikam nestěhoval. Nás by pak mělo zajímat, že Saty zůstal Býkem. Jeho tým se ale dost výrazně proměnil a dovedl přivést jednoho z nejlepších pivotů v celé soutěži. Z Bulls by tak najednou měl být jednoznačně play-off tým, cokoliv dalšího bude zklamáním.


Tak se pojďme podívat na ty hlavní trejdy dnešního večera, které jsem se pokusil sepsat a okomentovat ihned potom, co se staly. Nutně tím tak musela utrpět kvalita textu. Je to tedy pravděpodobně ještě horší než obvykle.


JAVALE MCGEE



Denver: JaVale McGee

Cleveland: Isaiah Hartenstein, výběry v druhém kole draftu v letech 2023 a 2027


Večer odstartoval takovým malým předtančením v podobě trejdu McGeeho do jeho osmého týmu v NBA. Možná by se nad tím dalo mávnout rukou, protože McGeeho mnoho lidí vnímá jako svého druhu komickou figurku, kterou zpopularizoval především Shaq ve svém každotýdenním výběru nejblbějších a nejvtipnějších momentů ligy. JaVale je navždy v síni slávy tohoto pořadu, jelikož tam byl konstatně přítomen.


McGee určitě není - co se herního IQ týká - nejostřejší tužka v penále, ale je to zkušený veterán, který má na kontě tři tituly a ví, jaké to je vyhrávat. Letos v 15 minutách dával v průměru osm bodů a měl přes pět doskoků a Denver od něj nebude chtít nic jiného. Jeho role bude vyplnit drobný prostor za Nikolou Jokicem, kde doteď Nuggets spolehlivého pivota neměli, protože sázka na Bol Bola asi bude o něco delší (nebo vůbec nevyjde), Millsap a JaMychal Green nejsou klasičtí pivoti a Zeke Njani ... je Zeke Njani. Denver má titulové okno teď a sázka na McGeeho je pro ně vlastně nulový risk - Hartenstein je kluk, který díru do světa neudělá a druhá kola draftu jsou zajícové v pěkně hlubokém pytli. Zvlášť, když se bavíme o draftu za šest let.


NIKOLA VUCEVIC



Chicago: Nikola Vucevic, Al-Farouq Aminu

Orlando: Wendell Carter, Otto Porter, letošní první kolo (top 4 protected), první kolo 2023


Orlando to dneska vzalo od podlahy a začalo svou největší hvězdou. Vučevič zažívá životní sezonu (24,5 bodu, 11 doskoků) a zejména na útočné polovině je to jednoznačně jeden ze tří nejlepších pivotů v lize. V obraně je to teda poněkud horší, což může případně v play-off bolet (soupeři si ho jistě rádi budou vodit do pick-n-rollů, protože Nikola to na nohou zkrátka nedává), ale v útoku nabízí široké menu. S úspěšností trojek nad 40 procent si jeho obránce nemůže dovolit zůstat dole, což otvírá prostor k nájezdům a to Zach LaVine i Coby White jistě přivítají. Vučevič umí střílet odevšad, včetně šestek (83%) a kromě toho má velmi dobrý cit na doskok, ačkoliv v jeho případě je ten "skok" spíš v uvozovkách. Ale co, je to čtvrtý nejlepší doskakovač NBA.


Bulls touto akvizicí ukázali, že do toho jdou teď vabank. Je jenom otázka, jestli je Vučevič odpovědí na většinu jejich otázek. Protože tyhle otazníky se budou řešit v play-off.


Bulls získali účastníka letošní All-star game a tak bylo jasné, že budou muset patřičně zaplatit. Carter byl ještě loni označován za to nejcennější, co do případného trejdu Býci mají, letos ale poněkud strádal. Magic nicméně dneškem ohlásili kompletní rebuild a tady získali cenově přijatelného mladého pivota, který se může vyprofilovat jako dobrý obránce a v Orlandu dostane dost příležitostí na to, aby ukázal, co v něm je.


U Portera bylo naprosto klíčové, že mu letos končí drahý kontrakt. S těmi penězi (28 milionů) by těžko byl součástí budoucnosti Magic.


Picky jsou vždycky trochu lotynka, ale první kola jsou cenná. Je velmi pravděpodobné, že ta letošní volba bude mimo lottery, ale pro tým, který vlastně začíná skládat svou budoucnost od začátku, je tohle cesta, jak položit nějaké základy. Zeptejte se v OKC.


EVAN FOURNIER



Boston: Evan Fournier

Orlando: dva výběry ve druhém kole draftu, (a pravděpodobně Jeff Teague)


Fournierovi letos končil kontrakt a pokud by ho Magic nevyměnili, odešel by zřejmě v létě zadarmo. To je celé řešení hádanky, která zní: "Proč stačí dát za hráče, který umí hrát s míčem, je to dobrý střelec i skórer s průměrem skoro 20 bodů na zápas, tak nízkou cenu?". Ono by to za jiných okolností pravděpodobně nestačilo, ale zase jsme u toho - tým, který staví znovu svoji budoucnost, bere výběry v draftu všemi deseti. A tohle je dost možná maximum toho, co mohl dostat. První kolo by za hráče, který v létě může odejít kamkoliv, zřejmě nikdo nedal.


Boston na Fourniera uplatnil podstatnou část trade exception, která jim zůstala po Haywardovi a za takhle kvalitního hráče jistě dvě druhá kola oželí. Sice se už nějakou dobu říká, že Celtics potřebují především kvalitního pivota, ale těch na trhu zase moc není (a jednoho dnes podepsalo Chicago), takže to berou oklikou přes velmi verzatilní křídlo, což je mimochodem pozice, kterou Boston příliš alternovanou neměl. S každým vystřídáním šla kvalita dolů.


Celtics rozhodně posílili a bylo to prakticky "zadarmo".


AARON GORDON



Denver: Aaron Gordon, Gary Clark

Orlando: Gary Harris, RJ Hampton, první kolo 2025


Do třetice Orlando a tentokrát hráč, který dával nejhlasitěji najevo, že chce pryč. Magic měli v tomto případě silnější vyjednávací pozici (ačkoliv právě hlasitá prosba o trejd zrovna moc nepomáhá), protože Gordonovi zbývá ještě další rok na smlouvě a tým, který pro něj trejduje, si ho tak "nepůjčuje" jen do konce této sezony. Máte ho minimálně na rok a půl, takže tady se dvěma druhými koly prostě nevystačíte.


Záměr Denveru je víc než zřejmý. Gordon je výborný obránce, kterého lze použít i proti těžkým vahám jako je LeBron nebo Kawhi. A jsme u toho znovu - v play-off se tyhle schopnosti násobí, tam se obrana platí zlatem. Nuggets nikoho podobně kvalitního v této činnosti nemají a Gordon tak pro ně byl jasná volba.


Aaron navíc není úplný dřevo ani v útoku. Dovede teda totálně vyhořet, jeho střelba není "natural", ale pokud ho necháte volného, tak vám tam tu trojku vykropí. V zakončení u koše je to slasher a pokud máte v týmu Nikolu Jokiče, tak si s těmi seběhy a náhozy do snadného zakončení můžete pěkně hrát.


Pokud Gordon vydrží zdravý, tak tady Nuggets rozhodně neudělali špatně.


Museli pustit Harrise, který je dobrý obránce na perimetru a dovede střílet, ale letos prakticky permanentně marodí. Kontrakt má taky ještě na rok a třeba ho Magic v létě zvládnou protočit v dalším trejdu na za něco výraznějšího. Hampton zatím není nic jiného než projekt, ale přesně to teď Magic jsou - jeden velký projekt. Vzít si mladého rozehrávače, který má friendly smlouvu ještě na tři roky, je přesně to, co by teď měli dělat.


Pick v roce 2025 je fakt takový výstřel do neznáma, ale proč ho nechtít?


NORMAN POWELL



Portland: Norman Powell

Toronto: Gary Trent, Rodney Hood


Nechme stranou Rodneyho Hooda (ačkoliv je to kvalitní hráč z lavičky), tohle je především Powell za Trenta. Křídlo za křídlo. Norman Powell zažívá nejlepší rok v kariéře (téměř 20 bodů na zápas, 44 % trojky), zatímco Trent je mírným zklamáním poté, co loni předváděl v bublinovém azylu. Ale jen mírným, to zdůrazňuju. V poslední době ho poněkud poznamenal návrat McColluma, což znamenalo ztrátu minut a přechod ze základu na lavičku.


Toronto by ho ale mohlo nakopnout, protože Raptors jsou v takové pseudopřestavbě a pokud by nakonec přece jen odešel Lowry (edit - nakonec neodešel), znamenalo by to pro Trenta prakticky jistotu základní sestavy. Což mu v Portlandu docela svědčilo. Pro Toronto navíc dává smysl, že je o šest let mladší než Powell.


Co se Blazers týká, před touto sezonou by asi nikdo moc netipoval, že budou trejdovat zrovna Trenta. V bublině byl opravdu skvělý a spíš byl spojený s budoucností Portlandu. Ale letošní mírná stagnace tohle rozhodnutí zřejmě uspíšila. Trent je navíc především střelec. Powell umí střílet také velmi dobře, ovšem v nájezdu je mnohem lepší než Trent. Z tohoto pohledu je to tedy určitý upgrade.


Nicméně tohle prostě není trejd, který by měl nějakým zásadním způsobem změnit budoucnost některého ze zúčastněných týmů.


DANIEL GAFFORD



Washington: Daniel Gafford, Chandler Hutchinson

Chicago: Troy Brown Jr., Moritz Wagner


My všichni, co sledujeme bedlivě zápasy Satyho, si dobře pamatujeme, že v loňském roce se ozývaly hlasy, aby Gafford hrál víc. Tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny a letos jeho minuty klesly na 12 na zápas. Příchod Vučeviče by mu rozhodně neprospěl, Bulls navíc v poslední době začali hrát s Youngem na pětce, takže by Gafford seděl na lavici pravděpodobně dál.


Wizards ho ale budou schopni využít, ty loby mu tam Westbrook bude schopný naházet, navíc má Gafford docela fajn smlouvu a Washington ho nemusí řešit teď hned v létě.


Pro Bulls je tohle především o Brownovi, který v minulosti ukázal záblesky schopnosti skórovat a mohl by to být pro Býky docela dobrý žolík z lavičky. Wagner si asi příliš pískat štěstním nebude, těch minut pro něj moc k dispozici není


Edit - Wagner byl hned protočen do Bostonu za Daniela Theise. Celtics tak ukazují, že věří v Roberta Williamse, na což já říkám: "Však už bylo - TY VOLE - na čase!"


NEMANJA BJELICA



Miami: Nemanja Bjelica

Sacramento: Maurice Harkless, Chris Silva


Bjelica zažívá hroznou sezonu, Sacramento vypadalo, jako že si s jeho pozicí neví moc rady a tímhle se to tak nějak vyřešilo k úlevě všech. Kings jsou rádi, že za něj dostali dva použitelné hráče, přičemž Silva se může klidně ukázat jako mnohem lepší akvizice, než by se podle jeho statistik mohlo zdát. Ačkoliv si nejsem příliš jistý, že zrovna Kings jsou extra super ve využívání skrytých talentů.


Heat získávají v Bjelicovi hráče, který - pokud si srovná ruku - dovede být velmi dobrým sniperem z dálky a zároveň umí hrát docela chytře z dolního postavení. Není to ale velký atlet. Bjelica je takovou náhradou za odcházejícího Kellyho Olynyka.


GEORGE HILL



Philadelphia: George Hill, Ignas Brazdeikis

OKC: Tony Bradley, Austin Rivers, druhé picky v letech 2025 a 2026

Knicks: Terrance Ferguson, Vincent Poirier, druhý pick letos


Naprosto neuvěřitelná věc - Oklahoma City má v příštích sedmi letech 34 výběrů v draftu. V prvním kole 17, ve druhém kole 17. Takhle vypadá přestavba týmu. Presti je takový Glum NBA a picky jsou jeho milášci.


Veterán Hill samozřejmě v OKC z pohledu budoucnosti vůbec nedával smysl. Oklahoma momentálně dost obehrává mladého Maledona, ale kdo ví, kdo nakonec bude jejich hráčem budoucnosti. Jejich horizont je mnohaletý a například příchod Riverse pravděpodobně taky nebude na dlouho. Ihned se začalo spekulovat, že to bude okamžitý buyout.


Nebylo žádným tajemstvím, že Philadelphia si myslela na Lowryho, tudíž Hill je svým způsobem taková cena útěchy. Ale ne špatná. Hill je zkušený veterán s přehledem, velmi dobrým nájezdem i střelou z dálky. Sixers se kvůli němu nemuseli vzdát ničeho cenného, což by se jim v případě Lowryho asi povedlo jen těžko. Hráči typu Hilla dovedou být dost v užiteční v případeném velkém tažená nástrahami play-off a přesně to si letos Sixers plánují.


LOU WILLIAMS



Atlanta: Lou Williams, dva picky ve druhém kole

LA Clippers: Rajon Rondo


Clippers tady evidentně sází na faktor "play-off Rondo", který už několikrát prokázal, že není pouhým mýtem. Rondo pravidelně ve vyřazovacích bojích našel switch, kterým přepínal na jiný level. Letos by ale tenhle čudlík musel být pořádně velký, protože jeho sezona je tragédií. Clippers ale už před začátkem ročníku po Rondovi pokukovali, takže je vidět, že ho opravdu chtějí.


Williams je jednoznačný skórer, který se naopak v play-off spolehlivě vypaří. Tenhle trejd tak byl z pohledu Clippers vedený s vidinou toho, co se bude dít, až skutečně o něco půjde. Loni totiž coby favoriti právě v tomto momentu vyhořeli. Asi i proto pustili do Atlanty dva picky, což nedává příliš smysl. Ale třeba opravdu existuje velká skupina lidí věřících, že veterán Rondo má cenu jednoho kvalitního hráče a dvou výběrů v draftu. Já to nejsem.


VICTOR OLADIPO



Miami: Victor Oladipo

Houston: Avery Bradley, Kelly Olynyk a výměna draftové pozice


K popisu situace si vypůjčím tweet Honzy Mouchy (sledujte ho!), protože je to přesně na komoru:


P.S.: Jen bych do záznamu prosil poznamenat, že já Miami nefandím. Nebo rozhodně ne strašně.


JJ REDICK



Dallas: JJ Redick, Nicolo Melli

New Orleans: James Johnson, Wes Iwundu, druhé kolo draftu


Redickovi je 36 let, potýká se se zraněním a o trejdu se v souvislosti s jeho jménem mluví od začátku sezony. Čekal se buyout, nakonec je to trejd. Redickovy schopnosti jsou všem dobře známé (král "off balance" střel), jeho limity také. Věk nezastavíš. Letos má nejhorší úspěšnost trojek v kariéře. JJ není někdo, kdo by měl Dallas protlačit ... řekněme třeba do finále konference.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page