top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Vítězové a poražení začátku roku 2020


Zdroj: FB Basketball Nymburk

Nový rok dnes trvá přesně dva týdny, což se jeví jako dobrá příležitost zhodnotit, kdo do něj vstoupil pravou nohou a kdo naopak stále trpí novoroční kocovinkou. Basketbalově to začalo docela zhurta, odehrála se dvě kompletní kola ligy a přituhlo rovněž v poháru. Je z čeho vybírat.


Vítězové: GEOSAN Kolín, speciálně David Machač a bonusově také kolínský skauting


Zdroj: Geosan Kolín

Kolínští mají trochu nenápadně v novém roce kladnou bilanci 2-1. Je v tom cenná výhra v osmifinále poháru proti Děčínu, za kterou Medvědi vděčí především útočně dokonalé první polovině zápasu. Náskok 23 bodů před poslední čtvrtinou sice málem stihli ještě spolehlivě odstřelit, ale k jejich štěstí to bylo nakonec opravdu jen málem.


Zdánlivě málo významné utkání nakonec nabídlo jeden výjimečný výkon. Zasloužilý basketbalový všeumělec David Machač totiž zápas skončil s bilancí 9/9 za dva body, 2/2 z trojek a 4/4 z čáry trestného hodu. Sám to označil za střelecky nejdokonalejší zápas své kariéry a když vezmeme, že ta kariéra už bezpečně zasahuje do třech různých desetiletí, tak to je co říct.


A ještě jedna věc byla v poháru pro Kolín důležitá. Poprvé v jejich dresu nastoupil Anthony Durham druhý, kterého Středočeši vyštrachali v kyperské lize. Proti Děčínu to bylo ještě seznamování se s prostředím, ale v sobotu v lize proti Hradci už nastřílel 20 bodů, přidal k tomu šest doskoků, čtyři asistence, čtyři získané míče a jen jednu ztrátu a vůbec byl celkově hodně aktivní a jevil se užitečně. Tím spíš, že Kolín důležitý zápas proti Hradci vyhrál a neztrácí tak z dohledu předkolové pozice pro play-off.


Poražení: Opavská pohoda


Zdroj: FB BK Opava

Opavská pohoda z prvních dvou měsíců ligy je poražená, protože momentálně neexistuje. Opava to sice má v novém roce 2:2, ale komfortní pohárová výhra nad SA komfort Brno ani utrpěné domácí vítězství proti Ostravě momentálně nikoho nedojmou. Zato třicetibodový výprask na Folče, to pozornost upoutá.


Petr Czudek to, myslím, po výhře nad Ostravou zhodnotil docela dobře: "Pro nás další vykřičník ... Neorganizujeme, jako kdybychom hráli bez rozehrávačů. Sám jsem z toho úplně v šoku ... To se nenaučíme ani playstationu, to se naučíme na tréninku a holt budeme muset přidat tréninky a poctivě se dostat tam, kde jsme byli na podzim ... Teď nejsme schopni dát z trojky, nejsme schopni dát zpod koše, poprvé, podruhé, potřetí, počtvrté ... S takovou hrou nemáme šanci porazit nikoho v první šestce."


V Opavě se tedy bude hodně trénovat. Jen na to pánové nebudou mít zase tolik času. Ve středu je čeká těžký zápas v Pardubicích a - pozor - přijede televize. To fakt nechceš udělat ostudu.


Vítěz: Malik Morgan


Zdroj: FB BK Olomoucko

Loni diktoval KNBL Javonte Douglas, letos to zatím trochu vypadá, že je v Olomoucku nový šerif.


Ve dvou vítězných ligových lednových utkáních dal Morgan 57 bodů, z toho 11 trojek při extra efektivní střelbě a především jeho výkon v Děčíně byl důvodem k uznalému pozvednutí obočí - 36 bodů (za dva 12/6, z trojky 9/6, ze šestek 7/6), šest asistencí a užitečnost 38.


A navíc byl opravdu "clutch". V poslední čtvrtině, kdy Olomoucko na Maroldovce otočilo zápas, dal Morgan 12 bodů při stroprocentní střelbě z pole a přidal 4 asistence, zisk a tři získané fauly.


Poražený: Hradecká koncentrace na pohár


Zdroj: FB Kingspan Královští Sokoli

Sorry jako, ale když přijedeš hrát pohár na USK a v poločase tečeš 51:22, přičemž v lize patří tvůj útok mezi ty lepší, není to dobrá vizitka. Chápu, že ne pro každého je pohár prioritou, nicméně finální prohra o 54, s bilancí 25 ztracených míčů a sedmi asistencí říká především to, že to všichni chtěli mít hlavně rychle za sebou.


Takový Tresač na ten zápas asi doslova nemohl dospat.


Hradec má na víc.


Vítěz: Jakub Nečas


Zdroj: FB Basketball Nymburk

Proč označit za vítěze hráče, který v zápase nedal bod a měl užitečnost minus sedm? Protože je mu 15 let, je to jedna z našich největších nadějí, zahrál si přes 33 minut proti nejlepšímu týmu široko daleko a tyhle zkušenosti se mu ještě mnohokrát vyplatí. Jen to může ze začátku někdy trochu bolet.


Poražený: Ústecká střelba



V případě Slunety je odpověď na otázku z úvodního odstavce jednoznačná: do nového roku vykročila vším možným, jen ne pravou nohou. Spíš tak trochu prdelí napřed, zdá se.


Prohrát dva důležité domácí zápasy s Pardubicemi a Svitavami v případě tak ambiciozního týmu bolí.


Pro příčiny netřeba chodit daleko. Proti Pardubicím měla pandí skvadra trojky 20/3, ale ještě aspoň udržela padesátiprocentní dvojky a jakž-takž slušné šestky. Proti Svitavám to ale už byla klinika, nicméně ani tak střelecká, ale spíš ortopedicko-traumatická. Domácí sice "vylepšili" trojky na 20/6, ale za dva stříleli 42/19 a ze šestek 26/13(!!!).


Někdy jsou složité analýzy zbytečné. S takovou střelbou se prostě nevyhrává. (a trochu širší rotace by asi taky nebyla na škodu ...)


Vítěz: Napětí v souboji o MVP



Šiřina?

Vyoral?

Douglas nebo Morgan?

Obrien?

Možná Houška?

Chystá si velkolepou nadstavbu Autrey?

Může to být třeba Igrutinovič?


Vítězové: Fanoušci



Nymburk vyhraje, s tím jsme všichni už snad dostatečně smíření. Ale pod ním je liga úžasně vyrovnaná a nevyzpytatelná. Dobře nám tak.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page