top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

V sobotu se to málem stalo


Zdroj: FB Český basketbal

Autor: Jan Russnák (www.janrussnak.cz)


Nechoďme okolo horké kaše a hromadně se přiznejme. Kdo jsme se v sobotu dívali na basketbalové finále Českého poháru mužů, muselo nás to napadnout. Co chybělo, aby se po poměrně dlouhé době musel Nymburk sklonit před jiným českým týmem? Co chybělo, aby Nymburk nevyhrál na českých palubovkách zlato, byť „jen“ v Českém poháru? Tak např. tomu chyběla jedna proměněná šestka na straně USK.



Ano, samozřejmě mluvit o jedné šestce je hodně zjednodušená a zkreslená představa, ty útoky by se odehrály jinak, ale jak je vidět na obrázcích níže, ve všech střeleckých statistikách byli Pražané úspěšnější. Trojky, střední vzdálenost i vnitřek šestky opanovali přesnější střelbou.




Nabízí se tak možná otázka, proč tým, který střílí lépe, nezvítězil? Protože měl těch střeleckých pokusů méně. Nymburk měl více doskoků a lepší úspěšnost při exekuci trestných hodů. Díky většímu počtu obraných doskoků, měl Nymburk nepatrně více střeleckých pokusů, ze kterých dal o pár bodů více, přestože střílel s horší úspěšností. USK pak mělo při 18 proměněných trestných hodech úspěšnost 66%, Nymburk nastřílel při úspěšnosti 75% ze šestek 28 bodů.


Přestože si pohár nakonec odnesli hráči Nymburka, přestože hodinky pro nejlepšího hráče si odnesl Jaromír Bohačík, byl asi nejvíce nepřehlédnutelným mužem na palubovce bez ohledu na účes Raheem Appleby. Jak už to tak bývá, hráč utkání se ale zpravidla volí z vítězného týmu. Jeho 36 bodů za 3 trojky, 10 dvojek a 7 proměněných trestných hodů jsou skvělá čísla. Byl lídrem svého týmu, zkoušel možné i nemožné, bylo vidět, jak ho mrzí neproměněné šestky. Otázkou jen zůstává, jestli se poslední útok základní hrací doby nedal vyřešit jinak, protože v prodloužení už USK tahalo za trošku kratší konec. Bohužel z pohledu všech senzacechtivých nezaujatých fanoušků basketbalu.



Co říci závěrem. Sportovci rádi říkají tu větu o tom, že silnějšího soupeře nelze porážet, ale lze ho porazit. A to se v sobotu málem stalo. Nechť je tento zápas motivací pro všechny týmy NBL, že to jde a budiž tento zápas důkazem, že i NBL nabízí skvělou basketbalovou podívanou.


Zdroj:

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page