top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Velmi předčasné dojmy z českých palubovek

Aktualizováno: 6. 10. 2018



Nejenom NBA živ je český basketbalový fanoušek. Naopak domácí zápolení je v době, kdy se místní košíkové poměrně daří, potřeba podporovat. Odložím si tady proto pár nesouvislých postřehů, z prvních dní české basketbalové sezony.


Začala domácí soutěž, pár týmů už vyzkoušelo i předkola evropských pohárů a protože je 21. století, tak se leccos z toho dá odsledovat docela slušně například na tvcom. Pokud nešel kameraman zrovna na párek, případně nekecá s vedle sedícími kumpány, pak zvládnete mít o hře docela slušný přehled. Kdyby se povedlo ještě nějakým způsobem zdokonalit ukazatel skóre času na obrazovce (nejsem zcela technický typ, což můžete poznat i z toho, že jsem doteď nebyl schopen přijít na to, jak změnit font písma na tomhle webu, aby zvládal nenásilně i háčky - děkuju některým za upozornění), bylo by to fajn. Nechápu například, proč v přenosu z Prostějova skóre a čas víceméně sedí, zatímco pokud se chce člověk dívat na přenos z nymburského Tyršáku, tak potřebuje minimálně kuličkové počítadlo a stopky, aby si udržel alespoň elementární přehled o vývoji hry. Jinak samozřejmě díkybohu za tvcom.cz, pro basketbalové junkies jako já k nezaplacení. Srovnávat to s kvalitou NBA League Pass by bylo nefér, protože tvcom je zadara, což je samozřejmě proti třem litrům za League Pass určité plus.


No, takže první kolo NBL (síla zvyku mě neustále nutí psát "Mattonky", pokud se to tu někdy objeví, sorry jako) jsem bohužel vizuálně ignoroval, ze středečních zápasů druhého kola jsem ale viděl podstatný kus zápasu Nymburka, televizní souboj Turů a Válečníků a zpětně jsem si pustil zápas v Prostějově, protože jsem se dočetl, že se tam odehrála jakási senzace.


První odvážná predikce po dvou odehraných kolech - ligu vyhraje Nymburk.


Tak to bychom měli z krku a teď vážně. Odhadovat výkonnost jakéhokoliv týmu před začátkem ligy je pro mě složité. Existují dvě výjimky: Nymburk a Opava. Nymbáč z očividných důvodů, dlouhé roky udržuje kvalitu a vyrovnanost kádru na takové úrovni, že se mu nikdo další v podstatě nemůže přiblížit. Otázka v jeho případě tak je pouze ta, jestli prohraje nějaký zápas a jestli se na jeho hru bude dát koukat (třeba loni to nebylo špatné, zhruba čtyři pět let zpátky - například když z nějakého důvodu podepsali Luboše Bartoně model 2K1x - to bylo utrpení). Úvahu o tom, proč Nymburk dlouhodobě nedovede svůj potenciál prodat v Evropě, si nechme na jindy. Druhou výjimkou je Opava, a to proto, že se chová koncepčně a sází důsledně na tuzemské hráče, což je jednak sympatické, druhak to znamená, že o těchto plejerech máme většinou dostatečné povědomí na to, abychom si dovedli udělat představu o jejich schopnostech.


V případě ostatních týmů je to složitější. Jednoduše proto, že prakticky všechny do určité míry sází na cizince, zhusta Američany, které by za oceánem nazvali jako "journeymen". Tedy ve zkratce - nejsou to žádné evropské hvězdy. Často o nich pro běžnou basketbalovou veřejnost existuje velmi málo informací, přicházejí třeba z nižších divizí NCAA nebo méně sledovaných evropských soutěží. Jejich fluktuace je navíc velká, takže se v lize točí jako na orloji, a člověk, kterého to neživí, to nemůže usledovat. Mě to neživí, den má 24 hodin, vedle pracovního života existuje také něco jako osobní život, probírat se všelikými databázemi a highlightovými videi na youtube prostě není kdy, tudíž jsem z těch, co tohle nemůžou usledovat a proto se do nějakých predikcí před soutěží nepouštím, protože by nebyly podložené dostatečnými znalostmi a tudíž kvalitní. A vzorek dvou odehraných kol je na to pořád dost malý.


Přesto tady můžu celkem bez výčitek napsat, že kdybych teď měl říct, kdo je momentálně nejlepší cizinec v české lize, napsal bych Lamb Autrey. Není tu nováčkem a letos jsou jeho statistiky zatím tak mimořádné, až nejsou udržitelné. Průměr 22,5 bodu na zápas, 12,5 doskoku, 4,5 asistence, jeden zisk a půl bloku, k tomu užitečnost 35,5!!! V posledních letech byl průměr nejužitečnějšího hráče soutěže nejvíc 27, daleko spíše se to ale pohybuje kolem 20. Sám Autrey byl v sezoně 2014/2015 nejužitečnějším hráčem soutěže s průměrem 21,65, o rok později dosáhl té samé mety s průměrem 20,82. Znovu - jsou to zatím pouze dva zápasy, ale takovýhle nástup naznačuje, že ten chlapec má formu. A to jsem zatím nezmínil, že střelbu za dva body má zatím skoro 78 procent, za tři 67 procent a ze šestek 87 procent. To pochopitelně nejde udržet. Na ten slavný klub 50-40-90 zřejmě nezautočí, mám-li vycházet z předchozích ročníků, protože za tři je dlouhodbě v české lize na 33 procentech a ze šestek na nijak slavných 79 procentech.



Tady výše je nějaké staré video Autreyho s půjčenou károu pro MVP za březen 2016. Lamb má určitě reálnou šanci získat i MVP za celý ročník 2018/2019. Vyčnívat bude, jelikož kolem sebe nějakou extra kvalitu nemá. Když jsem se díval na zápas Děčína ve Svitavách, nepřišel mi výkon Severočechů poznamenaný nějakou válečnickou mentalitou, nebylo tam ani moc stop po jakémsi systému. Řekl bych, že je Děčín trochu podměrečný. Jejich 208 centimetrů vysoký centr Grunt žádný dominátor podkošového prostoru není, proti Svitavám měl přesně nula doskoků, v prvním zápase proti Hradci dva. Něco mi říká, že to je u pivota handicap. Carlson vypadal o něco použitejněji, moderní typ pivota, který je nebezpečný i zvenku, ale tohle je přesně ten případ, kdy je pro nezasvěceného člověka ještě příliš brzo na hodnocení. Robert Landa je samozřejmě bojovník, ale jednak je už blíž čtyřicítce než třicítce, má "jen" rovné dva metry a není to z dálky žádný Hawkeye. A na to, co jsem proti Svitavám viděl od Jakuba Krakoviče bych rád zapomněl.


Obávám se, že Děčín letos své umístění z loňského roku nevylepší, nemá na to kvalitu. Lambovým případným ambicím by to ale nemuselo tolik vadit, protože v tomhle případě se úplně nehraje na to, že oceněný hráč musí být nutně z top týmu. Do play-off by se Děčín dostal mohl, spíše měl. A v nedávné minulosti už ocenění MVP dostal třeba Mitchell (6. místo Ústí), Šiřina (4. Opava) nebo Boči (4. USK).


Samotný zápas Svitavy - Děčín kvalitativně nějaká velká lahoda pro oči nebyla. Děčín mimo jiné velmi špatně střílel celkově, Svitavy byly alespoň zoufalé ze šestek, individuálně zaujal vedle Autreyho nějakým výjimečnějším výkonem snad jen O´Brien ze Svitav. Dobře ale hrál Matěj Svoboda, za což jsem rád, ačkoliv před několika lety si asi sám nepředstavoval, že v téhle etapě svojí kariéry bude ve Svitavách. Nevadí, pokud získá dostatečné sebevědomí a konečně taky pořádné zkušenosti z chlapského basketu, pak to nemusí být konečná štace. A zrovna tak se mi líbí chytrost a dravost Edy Kotáska, který mi přišel nadějný už jako junior v Nymburce. Deset minut v ostrém televizním zápase jsou pro takhle mladého hráče k nezaplacení. A ten nájezd zleva s akrobatickým revers layupem by byl hodně mazácký i pro zkušenou třicetiletou hvězdu, za to by taky měly být nějaké body do toho Kooperativa faktoru nebo jak se to jmenuje. Samozřejmě, nejhezčí akcí byla Markova zadovka, to byla lahoda, ale Marko je protřelý veterán, takže to člověka tolik nepřekvapí jako agresivní nebojácné mládí :-)


BTW, povedla se prezentace Zlatého podrazu, ačkoliv sám nevím, jestli bych v těch trenýrkách chtěl běhat po hřišti. Navíc před lidma. Navíc v televizi. Smekám před hráči pomyslný klobouk, ty se koneckonců po válce nosily ve velkém. Každopádně ten film má opravdu funkční kampaň, evidentně zasáhla i veřejnost basketbalem nepoznamenanou, což je dobře.



K tomu "šoku na Hané" jen krátce. Oba týmy mají spoustu hráčů, kteří - jak už jsem vysvětloval výše - mi nic neříkají. Cizinci z Olomoucka evidentně hrají atraktivně, protože zaujímají první čtyři místa v Kooperativa faktoru. Proti Brnu jim to ale k ničemu nebylo a já, v podstatě jako neinformovaný divák, jsem na jedné straně viděl velmi organizovaný týmový výkon s obdivuhodně přesnou střelbou z pole, na straně druhé trochu paniku z vývoje zápasu. Jasně, třeba takový domácí Dunans hraje atraktivně, bude určitě platným hráčem a má plusové body za to, že dovede dělat jakýkoliv sport s takovým účesem.


Ale mě mnohem víc baví sledovat třeba hru Lukáše Stegbauera z Brna. Možná by se nabízelo srovnání s výše zmíněným Kotáskem, ale Štegy je přeci jen o mnoho zkušenější. Jeho výkon je přesně toho typu, který statistiky nepojmou - spousta černé práce, výborná obrana, neustálé povzbuzování a nabízí se to klišovité označení "srdcař". Když k tomu takový hráč navíc přidá 16 bodů, střelbu 6/5 (5/4 trojky), tak máte borce, který je neocenitelný ačkoliv o nějaký Kooperativa faktor nezavadí, jak je rok dlouhý. Fakt doufám, že podobných českých hráčů se bude objevovat víc a víc a budou dostávat zasloužené porce minut.


Jinak tedy bez diskuse nejlepší kousek v Prostějově předvedl ten týpek, co mezi 3. a 4. čtvrtinou vyhrál střelou ze středového kruhu kolo a nestyděl se svůj úspěch slavit (na videu zhruba v čase 1:13) rovnou na palubovce.


Zápas Nymburka s Opavou mě ukrutně nebavil, což už tak někdy u zápasů Nymburka je, a ne nutně jeho vinou. Snad bych jen řekl, že když už v Nymburce chcete střílet 20 procent z trojek, pak byste jich neměli vystřelit 39. O kvalitách Martina Kříže jsem se dostatečně rozepsal tady, netřeba to opakovat. Jednoznačný MVP zápasu, 12 bodů, 15 doskoků, dobrá obrana, dělám, co umím, nedělám, co neumím, rutina, nazdar.


Rád bych něco poznamenal i k vystoupení Svitav a Pardubic v předkolech pohárů, ale nemám co. Chtěl jsem se dívat včera na přenos na youtube, ale nejdřív to nešlo vůbec, pak to šlo blbě, pak už to šlo dobře, ale vůbec to nešlo Pardubicím, takže jsem dal přednost Slavii v Petrohradě. Jak pro Svitavy, tak Pardubice jsou takové zápasy samozřejmě cenná zkušenost, ale soupeři jsou zatím přece jen někde jinde. Buďme ale rádi za to, že se čím dál tím víc českých týmů dostává v soutěžních zápasech do kontaktu s Evropou, ono se to časem někde projeví.


To je vše přátelé, dneska v noci hrají Wizards další přípravu, tak snad se potvrdí, že se se Satym počítá.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


P.S. Malá poznámka na závěr. Já tyhle spisy tvořím hlavně proto, že mě to baví. Nicméně člověka to baví o to víc, pokud to někdo čte. A protože to občas někdo čte, tak bych tyto ctěné čtenáře poníženě požádal, aby v případě, že se jim něco bude líbit, neváhali sdílet odkaz třeba na svém Facebooku či jiné sociální síti, případně přidali komentář (klidně negativní, nesouhlasný, polemický, kritický) třeba na facebookový profil CrunchTimu. Diskusi, která navíc může přinést další podněty na vylepšení i obsah blogu, vítám s otevřenou náručí.


Uctivé díky všem!

CT





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page