top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Vítězové a poražení úvodu KNBL



Po dvou kolech Kooperativa NBL je samozřejmě na jakékoliv silné závěry ještě příliš brzo. Ti, co jsou teď na vlně, mohou být za pár týdnů na dně a naopak. Předpovědi tedy vynecháme, ať nám je v budoucnu někdo neomlátí o hlavu. Ale můžeme se podívat na to, co nám ten první týden přinesl. Protože toho zase tak málo nebylo.


VÍTĚZ: FANCLUB DEFENZIVNÍHO BASKETBALU


Pokud něco takového jako Klub přátel defenzivní košíkové existuje, pak musí být jeho členové po prvních dvou kolech KNBL v extázi. Tohle zatím vypadá jako jejich rok. Už letmý pohled na výsledky napoví, že se žádné střelecké orgasmy v prvních dvou kolech nekonaly. Nechme promluvit čísla.


Srovnáme-li letošní příděly s tím, co se dělo loni ve 2. a 3. kole (1. kolo bylo roztahané až někam do ledna), uvidíme to černé na bílém. Loni v úvodu ligy padalo v průměru 174 bodů na zápas, jeden tým tedy průměrně nastřílel 87 bodů. Letos to je zatím průměrně 153 bodů na zápas a 76,5 bodů na jeden tým.


Žádný nešťastník zatím neplatil pokutu za vstřelený stý bod. Jak by také mohl, když v 11 zápasech bylo pouze jednou (!) překonáno 90 bodů (Brno dalo doma proti Slavii 92 bodů). Loni fanoušci viděli na začátku ligy stovky tři a pokud jde o devadesátky, těch bylo v prvních dvou kompletních kolech sedm.


PORAŽENÍ: STŘELCI TRESTNÝCH HODŮ


Jedním z důvodů, proč zatím padá málo bodů je i to, že střelcům se moc nedaří proměňovat jednu z nejjednodušších situací v basketbalu – trestný hod. Ze 443 střílených jich košem propadlo jen 274, což je mizerných méně než 62 procent. Abychom si ukázali, jak moc špatné to je, podívejme se opět do minulé sezony. Najdeme pouze dva kluby, které měly celosezonní úspěšnost šestek pod 70 procent – Ostrava a Děčín. V prvním případě to bylo 67,5 procenta, ve druhém případě 66,5 procenta.


Letos mají tedy střelci trestných hodů hodně "volšový" ruce a jsou výrazně pod dlouhodobým průměrem.


Chcete nějaké pěkné příklady? Není problém. Opava si zápas s Nymburkem odstřelila šestkami 29/14, Ústí bylo ze Severočeského derby tak nervózní, že to mělo z čáry trestného hodu 14/4 a Kolín odmítl odstartovat sezonu bilancí 2-0 mimo jiné tím, že proti Opavě házel šestky 25/13. A to podotýkám, že všechny tyhle tragédie se odehrály v domácích halách!


VÍTĚZOVÉ: POKLADNÍ V OPAVĚ A ÚSTÍ


Tisíc diváku na české lize je pořád ještě hezkou výjimkou. Hned v prvním kole se tahle výjimka stala rovnou dvakrát. Do Opavy se na šlágr proti Nymburku přišlo podívat 1973 lidí, na Severočeské derby dorazilo v Ústí 1391 nadšenců.


Moc pěkné návštěvy, i když oba zápasy skončily porážkou domácích.


PORAŽENÍ: BK KVIS PARDUBICE


Je to už taková jistota: každým rokem mají Pardubice na papíře silný tým, patří mezi širší okruh favoritů, mají smělé ambice, a nakonec to mnohdy skončí neslavně.


Jak to skončí letos, to je ještě brzo soudit. Rozhodně to ale neslavně začalo. Přičtěme jim k dobru snad to, že začaly dvakrát venku. Nicméně v obou případech byly favoritem. V Ostravě ale Pardubice za celý zápas vedly přesně 12 vteřin, nakonec z toho byla dvouciferná prohra. V Děčíně totálně vybouchly ve druhém poločase a zejména v poslední čtvrtině (8:24), takže z to nakonec skončilo prohrou o 23 bodů, což je mimochodem dosud nejvyšší rozdíl letošního – zatím krátkého – ročníku.


VÍTĚZ: BK DĚČÍN



Kdyby platily papírové předpoklady, mají to Válečníci po dvou zápasech 0-2. Neplatí, Válečníci to mají 2-0, v čemž je cenné vítězství z derby v Ústí a výše zmíněné domácí ztrestání Pardubic. Kdyby se navíc teď bůhvíproč hlasovalo o MVP soutěže, byl by Tomáš Pomikálek horkým kandidátem.


Jak dlouho to takhle hezké vydrží, toť samozřejmě otázka. V sobotu dorazí do Maroldovky Nymburk.


PORAŽENÍ: MILOVNÍCI TĚSNÝCH ZÁVĚRŮ


Zatím pouze v jednom zápase se rozhodovalo v poslední minutě. Opava v Kolíně překlopila těsně před koncem zápasu vedení na svou stranu. Ve zbylých deseti zápasech to byla maximálně nějaká zoufalá snaha prohrávajícího družstva o zvrat, ale změnu skóre v poslední minutě jsme už nezažili žádnou.


Snad bude líp. Dramata jsou kořením sportu.


VÍTĚZ: JAKUB ŠIŘINA



Opava – jeden z nejvíc největších favoritů na medaili - to úplně klidně mohla mít 0-2, ale proti byl její kapitán.


Kolín ještě 65 vteřin před koncem vedl 75:73. Prohrál 75:80. Všech posledních sedm bodů dal právě Šířa. Zvlášť po té chladnokrevné trojce z transition 36 vteřin do konce klidně mohl předvést nějakou velkolepou oslavu, dejme tomu „big balls celebration“, což ale bohužel není jeho styl. Škoda, mohla být legrace.



PORAŽENÍ: VELKÉ INDIVIDUÁLNÍ STATISTICKÉ ZÁPISY


Zatím máme jen jednoho 30tibodového střelce a pouze jednoho dvouciferného asistenta. Ale to se asi obloukem vracíme k začátku tohoto článku.


VÍTĚZ: SLAVIA PRAHA



Nováček odvalil první velký kámen hned ve svém premiérovém domácím zápase, když zapsal svou první výhru a přesvědčivě porazil Olomoucko.

Snad na něj začne postupně chodit víc než těch ušmudlaných sto lidí.


VÍTĚZ: USK PRAHA


Bilance 2-0 je super, ale uvědomte si, že je los KNBL nechal na úvod hrát na Folimance a na Tatranu! To je brutální dvojboj. Za to si USK zaslouží nějaký speciální titul. Mohl by se jmenovat třeba „Dungeon Masters“ nebo „Tomb Raiders“.


-----------

Text: OM

Foto: FB KNBL

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page