top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Z NBL do NBA a naopak

Aktualizováno: 27. 9. 2022



Skončila NBA Summer League.

Upřímně, nic, bez čeho bychom nemohli trávit léto.


Cest do NBA je více, žádná z nich není snadná, ale ta ze Summer League je obzvláště nejistá. Dobré výkony nemusí vůbec nic znamenat, pokud jde o snahu získat prestižní flek na soupisce kteréhokoliv týmu NBA. To, v jakém hrajete dresu, pak také není předpoklad prakticky ničeho. Tahle elitní liga je svět sám pro sebe a v žádném případě neplatí „dáváš hodně bodů v Summer League, bereme tě". Hrají nováčci po draftu, hrají hráči, které čeká druhá sezóna, obecně hrají hráči, kteří normálně moc nehrají, objevují se hráči z G League, někdo se rozehrává po zranění a někdo „hledá práci“. Největší jistotou Summer League je to, kdo ji nehraje. Hvězdy NBA.


Z pohledu malého českého basketbalového rybníčku byla dokonce vidět i NBL. Ale přiznejme si, kromě tří hráčů Nymburka a Vítka Krejčího o ní ostatní zúčastnění nejspíš nikdy neslyšeli. Zatímco Vítek testoval zejména koleno po drobném plánovaném zákroku, Colbey Ross, Jerrick Harding a Zach Hankins by rádi našli práci v NBA. A to ideálně na hráčské soupisce. Přestože z pohledu NBA bude NBL asi bohem zapomenutá soutěž, můžeme se pochválit, respektive Nymburk se může pochválit, že jako rozehrávka na NBA Summer League to u nás není špatné. Vítek se rozběhal, rozehrál a v srpnu a září jej čekají důležitější záležitosti než letní liga za OKC. Nejvyšší státní zájmy na poli košíkové si nemusíme připomínat.


Mrkněme na Rosse a Hardinga a zavzpomínejme, kdo, jestli vůbec někdo, dokázal přepsat písmenko v „sívíčku“ a povýšit NBL sestavu na NBA roster.


Harding nastupoval v dresu Dallasu, Ross za Portland.


Jerrick Harding se rozhodně v Letní lize neztratil. Rval se o každý míč, bodově svůj tým táhl, běžně byl druhý nebo i nejlepší střelec Mavericks a i +/- statistika byla na jeho straně. Colbey Ross s Blazers dokonce slaví titul z NBA Summer League. K tomu si jistě zaslouží gratulace, ale vzhledem k charakteru, nebo chcete-li účelu, celé této ligy, je asi důležitější ukázat sebe. Z tohoto pohledu si troufáme říct, že se o něco lépe prodal Harding. Resp. se ukáže, jak dobře se prodá.


A jak to šlo tedy v minulosti?


Už se to (samozřejmě) podařilo. Vždyť to zní podobně - NBL a NBA. Překvapivě to bylo pokaždé z nymburského angažmá.


CHASSON RANDLE



Nejaktuálnější případ je tenhle rozehrávač, který od roku 2016 průběžně vandruje po soupiskách NBA. Vyzkoušeli ho postupně ve Philadelphii, New Yorku, Washingtonu, Golden State a Orlandu. Podařilo se mu zatím nastoupit do 119 zápasů, v nichž nasbíral v průměru 5,7 bodu a 1,7 asistence.

V GSW byl v roce 2020, takže prstýnek mu do kapsy při kočování náhodou nespadl. Na druhou stranu má ve svém CV titul z ACB s Realem a to se taky počítá.


DARIUS WASHINGTON



Pamětníci možná ještě vědí, o koho jde, ti mladší nechť se ráčí podívat na přiloženou fotografii. Šikovný dynamický chlapík působil v Nymburce v sezoně 06/07. Následující rok mu pak dalo šanci San Antonio Spurs. Pod Popovichem nastoupil do 18 zápasů. Zapsal v průměru necelé tři body a to bylo z jeho strany v NBA všechno. Po téhle zkušenosti se zase do Nymburka vrátil. Pravda, vzal to „malým“ obloukem. Ten postupně obsahoval zastávky v:


07/08 Aris Thessaloniki

08/09 Ural Great Perm

09/10 Galatasaray

10/11 Lottomatica Roma

2011 Piratas de Quebradillas

11/12 Türk Telekom

2012 Piratas de Quebradillas

12/13 Hapoel Eilat

2013 Le Mans Sarthe

13/14 Olin Edirne


Darius Washington se v zeměpise určitě orientuje.


GUILLERMO DIAZ



Pravděpodobně nejbizarnější případ. Do české ligy přišel tenhle Portorikánec už jako draftovaný hráč, což bylo v médiích dostatečně prodáno. V některých zápasech české ligy skutečně působil jako atletický úkaz tehdy málo vídaných parametrů. Bohužel se po Vánocích 2006 jaksi zapomněl vrátit do Česka, odmítl komunikovat a jeho tuzemská kariéra tak skončila neslavně. Zůstalo po něm pár highlightů a jeden rozhovor, ve kterém prohlásil, že si svoje basketbalové boty bere do postele.


Přestože to byl evidentně svéráz, v roce 2008 mu dali šanci Clippers, kteří ho draftovali. Jednalo se o vyloženě epizodní roli, nakoukl do šesti zápasů v průměru na tři minuty a svou kariéru v NBA zakončil s průměrem 0,8 bodu.


DIONTE CHRISTMAS



Rodák z Philadelphie nebyl v Česku dlouho. V Nymburce byl jen od února do dubna 2011. V sezoně 13/14 pak dostal příležitost na soupisce Phoenixu. Zahrál si ve 31 zápasech s průměry 2,3 bodu a 1,2 doskoku.


JAMAR SMITH



Tento hráč sem úplně nepatří. Natahoval se sice po klice od dveří NBA, ale dveře zůstaly zavřené. Navíc nešel z Nymburka, ale Prostějova. Nicméně, jak již bylo řečeno - průkopníkem se nestal. Od Orlů zamířil k Celtics, nastupoval v Summer League, ale jak to s touto ligou bývá, už jsme si řekli… Čtyři zápasy v přípravě ještě dávaly naději, ale do základní části NBA nenastoupil. Hranice mezi snem s názvem NBA a balením kufru je někdy tenká. Do jaké míry byl Smith realista a třeba kufr pořádně ani nevybalil, se nám nepodařilo nic zjistit.

Je-li řeč o podobnost NBL a NBA, nabízí se otázka, jestli to vzal někdo opačným směrem.

Vzal.


STEPHEN ZIMMERMAN



Když tento hráč přicházel do Nymburka, měl v životopise 19 zápasů za Orlando v NBA. Vzhledem k tomu, že šel do NBL, si asi dokážete představit, že tam moc triple doublů nebylo… 107,8 minut a 23 bodů za 19 zápasů.


MARIO BENNETT



Během 68 zápasů za čtyři sezóny ve druhé polovině 90. let nastupoval za Phoenix, Lakers, Chicago a Clippers. Jeho NBA střelecký účet zůstal na čísle 269. Poté tradičně následovalo basketbalové kočování po světě, až v roce 2008 zavítal do Geofinu Nový Jičín. Zde byl jeho spoluhráčem mladý český talent Luděk Jurečka… Mimochodem všimněte si s jakým číslem Bennet v LAL hrál a kdo po něm to číslo zdědil…


BRIAN HOWARD



Brian Howard hrával NBA v době Československa, kdy řada čtenářů CrunchTime ještě nebyla ani na světě. V sezónách 91/92 a 92/93 odehrál za Dallas 95 utkání a nastřílel úctyhodných 570 bodů. Poté putoval po světě, až v roce 2004 přišel do Mlékárny Kunín, kde po sezóně ukončil kariéru.


DONALD WHITESIDE



Výše zmínění Bennett nebo Howard přišli do NBL více méně dohrát kariéru, v jejímž prime timu byla někde NBA. To Donald Whiteside zamířil v roce 1997 do BK Opava přímo po angažmá v Torontu Raptors a Atlantě Hawks. Za dohromady 30 zápasů v obou týmech stihl 61 bodů… Pro Opavu byla sezóna 97/98 titulová.


MIKE TAYLOR



I Mike Taylor, když to nedopadlo v NBA, tak si přijel pro titul NBL. Bylo to s Nymburkem v roce 2013. V roce 2008 si jej ve druhém kole draftu vybral Portland, ale jak už to tak s draftem bývá, za Blazers nikdy nenastoupil. V sezóně 08/09 nastoupil za Los Angeles Clippers na 770 minut do 51 utkání za něž nastřádal 289 bodů. Jeho bohatou kariéru trvající dodnes kromě české ligy zdobí i titul korejské ligy z roku 2017. Naposledy hrál v Egyptě.


LAVOR POSTELL



Dalším jménem, které potvrzuje, jak rádi měli v Novém Jičíne exNBA hráče, je Lavor Postell. Za Geofin Nový Jičín nastupoval v roce 2008. Před tím stihl za tři sezóny v New York Knicks mezi lety 2000 až 2003 nastoupit dohromady do 61 utkání s průměrem 7,3 minuty na zápas. Za tu dobu nastřádal v součtu 195 bodů. V roce 2013 se dal Postell na kariéru po kariéře, když nastoupil do americké armády. Docela by nás zajímalo, jestli Lavorovi čeští spoluhráči vysvětlili význam slov lavor a postel v češtině, ale bohužel se nám to nepodařilo zjistit. Snad by pro nás mohl zavzpomínat Luděk Jurečka, který v roce 2008 za Nový Jičín nastupoval.


CEZARY TRYBAŃSKI



Výjimečné postavení v našem seznamu má Cezary Trybański, neboť když nepočítáme níže zmíněné Čechy, je Cezary jediným neamerickým hráčem. Tento 218 cm vysoký rodák z Varšavy se stal v roce 2002 prvním NBA hráčem narozeným v Polsku, když podepsal na tři roky kontrakt s Memphisem Grizzlies. Dále v NBA nastoupil v dresech Phoenixu Suns a New Yorku Knicks. Papírově se mihnul i v Chicagu Bulls a Torontu Raptors, ale ani za jeden z těchto týmů nikdy nenastoupil. Suma sumárum se jeho kariéra zastavila na 22 odehraných zápasech, 101 minutách a 15 bodech. V roce 2010 podepsal na rok s NH Ostrava. Navzdory paběrkování v NBA to v NBL bylo rovnou na All Star Game.


Co na to Češi?



A nezapomeňme ani na české hráče, kteří zkusili NBL i NBA nebo NBA i NBL. První Čech v NBA Jiří Zídek dohrával kariéru v Nymburce, kde odehrál 66 zápasů. Jiří Welsch nastupoval v 18 letech v sezóně 98/99 za Spartu Praha a po dvou sezónách vyrazil do světa včetně NBA, kde se v šatně potkal s Paulem Piercem nebo mladým LeBronem. V sezóně 12/13 se vrátil do NBL do dresu Nymburka a kariéru ukončil v Pardubicích.


Kariéru Tomáše Satoranského v NBA netřeba připomínat. Možná ale všichni neví, že hrál dvě sezóny NBL za USK Praha. Bylo mu 16 a patří historicky k nejmladším hráčům, kteří v NBL nastupovali. Za dvě sezóny stihl 67 zápasů a dvě vítězství ve smečařské soutěži na All-Star Game NBL. Jan Veselý ani Vít Krejčí v NBL nikdy nenastoupili.


Děkujeme naší skvělé rešešistce i diskutérům na Facebooku.


A pokud jsme ještě na někoho zapomněli, můžete se na nás vytahovat a s gustem nám to omlátit o hlavu v komentářích na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page