top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Čistá trefa – Minirecenze filmu Air: Zrození Legendy (2023)



Ísť na film s basketbalovou tematikou do tunajšieho kina sa rovná niečomu samo o sebe výnimočnému, pretože takáto udalosť sa tu nedeje ani na mesačnej, či ročnej báze. Naši českí bratia mali naposledy takúto možnosť v roku 2019, keď sa u nich premietal Zlatý podraz. Air: Zrodenie Legendy bola teda očakávanou udalosťou. Oplatí sa ju vidieť na veľkom plátne a vysoliť nejaké tie eurá, respektíve korunky?


Ak to chcete v skratke, tak tu sú kontrolné otázky a odpovede. Máte radi basketbal? Choďte na to! Nosíte Air Jordan alebo Nike? Choďte na to! Zaujíma vás podstatný míľnik športovej histórie? Choďte na to! Nevideli ste dlho dobrý feel good film? Choďte na to!


Veríme, že na úvod sme vám dostatočne nalákali, takže poďme k tomu podstatnému. Kto nevie, o čo ide, tak tu máme pre vás oficiálny obsah Air: Zrodenie Legendy:


„V hlavnej úlohe s Mattom Damonom v réžii Bena Afflecka, odhaľuje neuveriteľné spojenie, ktoré zmení budúcnosť jednej značky. A to všetko vďaka partnerstvu medzi vtedajším nováčikom a budúcou legendou Michaelom Jordanom a začínajúcou basketbalovou divíziou tenisiek Nike, ktoré so značkou Air Jordan spôsobilo revolúciu vo svete športu a súčasnej kultúry. Dojímavý príbeh nekonvenčného tímu o stávke na jednu kartu, ktorá môže buď všetko zničiť, alebo zmeniť športové dejiny, o nekompromisnej vízii matky, ktorá vie, aká je hodnota obrovského talentu jej syna, a o najväčšom basketbalovom fenoméne všetkých čias.“



Pre mnohých je tu hneď zásadná otázka? Je v tom Jeho Veličenstvo, Michael Jordan? Je a svojím spôsobom nie je, no pre celý film a jeho príbeh je to pozitívom. Samotný vznik Air Jordan 1 (áno, po projekcii bude rásť chuť kúpiť si ich, dobrý trik Nike) je vlastne len prostriedkom, ako rozvinúť príbeh ľudí, ktorí sa neváhali riskovať svoje kariéry pre niekoho, o kom netušili, či ich spoločnosť spasí alebo potopí. Výsledok už mnohí vedia, ale aj tak si tých 112 minút dokážu s úsmevom na tvári užiť.


Už samotný začiatok v podmanivej koláži so všetkým, čo k 80. rokom patrí, je skvelým flashbackom na všetky podstatné udalosti tohto obdobia, podčiarknutých skvelou hudobnou zložkou:



Znalosť basketbalu, respektíve popkultúry tohto obdobia dodáva divákovi extra náboj k filmu, ale užijú si ho aj tí, ktorí nevedia, kto je Magic Johnson, Larry Bird alebo Arthur Ashe. Pretože od prvej minúty je to o skvelej chémii medzi hercami vo svižných dialógoch, u ktorých je presne dávkovaný humor a tiež seriózna nota. Všetkému kraľujú ústredné tváre filmu, Ben Affleck a Matt Damon. V skutočnom živote priatelia, na plátne silná dvojka, ktorá dokáže utiahnuť aj slabší film, čo však nie je tento prípad.


Viacerí si môžu ťukať na čelo, čo je zaujímavé na filme o vzniku nejakej tenisky? No práve to, že z toho srší nadšenie, radosť a vlastne to, že si to všetci na pľaci užívali. K tomu si pridajte výborný výber muziky (dočkáme sa aj legendárneho intra Chicaga Bulls!!!), viaceré skvostné kamerové zábery, vysokú hereckú ligu, sympatické postavy a ako nepatrný bonus, zaujímavú prechádzku do športovej a basketbalovej minulosti.


V tejto nie ľahkej dobe ide o ideálny film na rozveselenie duše, pretože počas takmer 2 hodín sa často chytíte pri tom, že sa bude usmievať alebo smiať. A to presne Air: Zrodenie Legendy do bodky spĺňa.


Buďme za takýto film radi, pretože podľa pôvodných plánov by sme ho možno videli len na streamovacej platforme (Prime Video). Takto si ho môžete naplno užiť, na veľkom plátne.


Odporúča 5 z 5 basketbalových fanatikov.



----------

Autor: Michal Duchovič

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page