top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Bank Shot #3: Fall, Fall a Fall. Zrozeni k velkým věcem



Autor: Petr Koten


Že se nejvyšší muž NBA jmenuje Fall, to se asi všeobecně ví. Ovšem také nejvyšším mužem Euroligy je Fall. A v Lize mistrů? Je to tak, i tam letos kraluje Fall. Tato krásná shoda vyloženě vybízí k medailonkům tří mužů, kteří padají k zemi hodně dlouho.


Tacko Fall, nejvyšší muž NBA



Třiadvacetiletého rodáka ze senegalského Dakaru je nutno představovat méně a méně. Díky svým centimetrům - zdroje udávají od 226 až po 230 - se právě zařadil mezi nejvyšší muže v historii NBA. Vyšší hráč se v americké lize (pravděpodobně) objevil naposledy v roce 2011. Tehdy se s kariérou loučil Jao Ming.


Ve světě basketbalu je Tacko už pár let nesmírně oblíbený, to je patrné z reakcí fandů v hledišti i množství článků a příspěvků na sociálních sítích, které glosují jeho starty v dresu Boston Celtics. V šestnácti odešel na střední do Houstonu a už tehdy začal sbírat fanoušky. Miláčkem Ameriky se stal při působení v NCAA, na University of Central Florida. Před čtyřmi lety byl ostře sledovaný jeho duel s krajanem Mamadou N'Diayem, který narostl na 229 cm. 


Fantastické procento z pole (74 procent během 115 kariérních zápasů), ale zároveň zoufalé šestky (43,2 procent). Vynikající na bloku (2,4 na utkání), ale se snadno zkritizovatelným pohybem po hřišti. Tacko na univerzitě do puntíku naplňoval očekávání spjatá s extrémně vysokými centry.


Jeho přednosti ho letos dostaly na NBA Draft Combine, jeho slabiny mu uškodily při draftu samotném. Ale přesto to s ním v Bostonu zkusili; už jen za tu fanouškovskou pozornost jim to stálo. Tacko je nekonečným zdrojem historek - jako když si teď na prahu sezony rozbil hlavu o strop, na jeho výšku zapomněl při mytí rukou. Každému jeho dotyku s míčem se dostává pozornosti. Všichni přece vědí, že na jeho NBA debut došlo proti NY Knicks v Madison Square Garden a první body si zapsal smečí…



O Tackovi toho bude bezpochyby napsáno ještě hodně. Nyní aspoň jeden další fun fact: volba čísla 99 jeho na dresu napadla coby odkaz na jiného sportovce. A nemá být ani protikladem ke všem 0, 00 a 1, jimiž se to v NBA hemží. Fall tu odkazuje na 99 jmen Božích (rozuměj Alláhových). 


Další pořadí: 224 cm - Boban Marjanovič (Dallas Mavericks/Srbsko), 221 cm - Kristaps Porzingis (Dallas Mavericks/Lotyšsko)


Youssoupha Fall, nejvyšší muž Euroligy



Také Youssoupha Fall se narodil v roce 1995 v Dakaru, je však o jedenáct měsíců starší než Tacko. Na svých 221 až 223 centimetrů vyrůstal v Seeds Academy v Thiès, jež se před několika lety transformovala v NBA Academy Africa. U toho však Youssoupha už chyběl, jako sedmnáctiletého si ho vytáhli Francouzi, konkrétně klub Le Mans Sarthe.


Před třemi lety pokoušel draft NBA, ale nakonec své jméno ze seznamu kandidátů stáhl. A snaží se prosadit na nejvyšší evropské úrovni. 


Laso, které mu loni v lednu hodila euroligová Baskonia, je velkým oceněním Fallova potenciálu. Protože skauting baskického celku po léta patří mezi ty nejlepší v Evropě, pro posily si do Vitorie jezdívají Real Madrid i FC Barcelona, ruské i turecké kluby.



Minulou sezonu ještě tento podkošový hráč strávil v SIG Štrasburk, ale teď už se rve mezi evropskou elitou. A rozkoukal se vcelku rychle, ve čtvrtém kole proti Olympiakosu Pireus zaujal osmi body a 16 doskoky, v tom pátém proti známému soupeři ASVEL Lyon-Villeurbanne zapsal 11 bodů a sedm doskoků. V ACB mu nejvíc vyšel duel s Barcelonou, kdy zvládl 12 bodů a 12 doskoků.


Ve čtyřiadvaceti je Youssoupha stále ještě pivotem ve vývinu a díky své pohyblivosti možná ještě nedošel na konec své cesty.



Tacko i Youssoupha Fallové se letos objevili v širší nominaci Senegalu na mistrovství světa, do Číny ale ani jeden nezamířil. První se chystal na angažmá v NBA, druhý pozvánku odmítl. Před dvěma lety totiž Youssoupha získal i francouzský pas a jednou by svou novou zemi také rád reprezentoval - přestože má se Senegalem zlato z afrického šampionátu do 18 let. Mezi oběma národními federacemi teď o Falla probíhá pře.


Další pořadí: 221 - Tibor Pleiss (Anadolu Efes Istanbul/Německo), 220 - Edy Tavares (Real Madrid/Kapverdské ostrovy), Andrej Desjatnikov (BC Chimki/Rusko), Jorgos Papajanis (Panathinaikos Atény/Řecko)


Moustapha Fall, nejvyšší muž Ligy mistrů



Je symbolické, že Moustapha Fall, nejvyšší muž Ligy mistrů, měří “jen” 218 cm. Hierarchie soutěží nám tím pádem krásně sedí.


Pařížský rodák (samozřejmě se senegalskými kořeny) dnes hraje za Türk Telekom Ankara. Je to jeho třetí rok v cizině, před dvěma lety působil v tureckém Sakarya BB, loni hrál za ruský Lokomotiv Kubáň Krasnodar. 


Sedmadvacetiletý centr načal tradici pravidelného letního stěhování už před pěti let, z Poitiers se tehdy stěhoval do AS Monako, kterému pomohl do nejvyšší soutěže. Pak přišla sezona v Antibes Sharks a poté rok v Élanu Chalon, se kterým slavil zisk francouzského titulu a podíval se do finále FIBA Europe Cupu. 



Jestliže se o Youssouphu ještě Francie se Senegalem přetahují, Moustapha francouzský dres obléká. Ve světové kvalifikaci se objevil šestkrát, Belgii pokořil dokonce 23 body, s Ruskem se prosadil k 16 bodům. V obou zápasech proti českému výběru však scházel. 

I nejstarší z našeho tria Fallů je specialistou na bloky a dunky. Se svou dominantní postavou si umí zjednat respekt pod oběma koši. 


Léto 2016 si vylepšil odíváním do slavného dresu LA Lakers, bohužel pro něj se to stalo - a zůstalo - v Las Vegas. Role journeymana po evropských klubech “podeuroligové” úrovně je mu asi už souzena - možná přidá nějakou Čínu a v závěru kariéry se třeba podívá do arabského světa. 



Celek z Ankary sbírá v Lize mistrů jen výhry a Moustapha je v jeho hře hodně cítit, 13 bodů stihl proti Hapoelu Holon, 10 bodů a devět doskoků proti Dinamu Sassari a 15 bodů proti Lietkabelisu Panevéžys. Za dva v LM zakončuje se 63procentní úspěšností. V turecké lize se prosadil dokonce při 22 z 28 pokusů z pole (parádních a dlouhodobě neudržitelných 78,6 procenta).


Další pořadí: 216 cm - Jorgos Tsalmpuris (AEK Atény), Giorgi Šermadini (Iberostar Tenerife/Gruzie), Mirza Begič (Mornar Bar/Slovinsko), Alec Brown (Nižnij Novgorod/USA)


Že to takhle pěkně vyšlo a tři basketbaloví obři nosí stejné příjmení, samozřejmě není úplná náhoda. Fall je jedním z typických jmen pro členy západoafrického kmene Wolofů, jehož mužští příslušníci se v průměru dorůstají ke dvěma metrům. Alespoň to tvrdí Masai Ujiri.  A Masai Ujiri o tom něco vědět musí.


Jiná hojně rozšířená wolofská příjmení jsou Ndiaye, Diop, Diagne, Dièye, Guèye, Mbaye, Mbengue, Thiam, Dieng, Seck, Mbacké, Beye, Mbow, Lo, Samb, Boye, Ndaw, Wade, Ndiouck, Mbodj, Leye, Diaw, Niang, Niasse, Pene, Kasse, Mboup či Gaye. Některá z nich určitě budou znít povědomě. 

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page