top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Bank Shot #4: Co trápí nejlepší basketbalový tým světa



Autor: Petr Koten


Ještě před týdnem bych je označil za takřka neporazitelné, hráčky Oregon Ducks v čele se Sabrinou Ionescu a Satou Sabally to ale viděly jinak. I přes sobotní porážku 86:93 na zalesněné palubovce (a ne?) v Eugene je americká ženská reprezentace ještě větším suverénem než nástupci Dream Teamu. V Tokiu na olympiádě i na dalších velkých šampionátech budou Američanky znovu za jasného favorita, hlavní boj o zlaté medaile se vede na trénincích před nominací. Ale čerstvé klopýtnutí Teamu USA ukazuje, že k pohodičce daleko. Potíží, které musí trenérka Dawn Staley akceptovat, je naopak docela dost.


Americká reprezentace z poslední dekády je možná tím nejlepším výběrem vůbec, ženským Dream Teamem. Ale nic netrvá věčně. Olympijské hry 2020 se jeví jako dokonalá tečka pro několik skvělých kariér.

Některé tahounky už nejsou nejmladší. A tím pádem ani nejzdravější. Sue Bird - už devětatřicetiletá - do letošního léta v WNBA vůbec nezasáhla, léčila koleno operované v květnu, trénovat začala v říjnu. V dalších měsících na ni čekají hlavně kanceláře Denver Nuggets, ve kterých funkcionaří.

Diana Taurasi - sedmatřicetiletá - letos v WNBA naskočila pouze do šesti utkání, trápila ji záda, pak měla potíže s hamstringem. Nicméně teď jsou obě celkem v pořádku a za rok by měly pátými zlatými medailemi z olympiád (od Atén po Tokio) zpečetit dráhy nejlepší rozehrávačky všech dob a nejlepší střelkyně všech dob.


Diana Taurasi a Sue Bird

Právě Bird a Taurasi přišly s námětem na nedávnou sérii čtyř zápasů proti univerzitním celkům - šlo o to, aby se vrátily do hry. A protože zapojení do evropské anebo čínské sezony není v případě amerických stars tak samozřejmé jako v minulých letech, postavit kolem nich solidní tým nebylo zas tak těžké.

Přidaly se křídelnice Seimone Augustus (36 let) a pivotka Sylvia Fowles (34), dvě hvězdy Minnesota Lynx. Obě mají doma tři olympijská zlata.

Zapojila se i rozehrávačka Skylar Diggins-Smith (29). Ta na šampionátech v pět na pět zatím šanci nedostala a v Evropě se neukazuje, zato v Americe je velmi populární. Zajímavé peníze dřív brala od Nike. Je první basketbalistkou, kterou zastupuje agentura Roc Nation, v jejímž čele stojí rapper Jay-Z. A také byla vůbec první hvězdou, se kterou po návratu do basketbalu podepsala smlouvu Puma. Až po ní se smlouvy dočkalo několik hráčů NBA, především mladíci. Letos Skydigg v WNBA scházela, v dubnu porodila prvního potomka a v následujících měsících ji trápily poporodní deprese.

Vrací se také další rozehrávačka Layshia Clarendon (28), která si v WNBA v červnu poranila kotník a od té doby ji v Connecticut Sun postrádali.


Layshia Clarendon

Na pozicích jedna a dva bude mezi Američankami velký boj, začalo se s ním už nyní. Chelsea Gray (27) chyběla na prvním z listopadových zápasů se Stanford Cardinal, to se zrovna vdávala, ale pak kvůli reprezentaci odkládala líbánky. U boje o místo rozehrávačky olympijského týmu nechtěly chybět ani dvě z mladších hráček - Kelsey Plum (24) a Allisha Gray (24).


Od trápení si do repre odskočila i Nneka Ogwumike (29). Ta neléčí ani tělo ani duši, zdravíčko slouží. Dvojnásobná mistryně světa má nyní jinou misi: coby prezidentka WNBPA zastupuje hráčky u vyjednávání nové kolektivní smlouvě s WNBA. Liga rozhodně nešlape jako hodinky a WNBPA od dosavadní dohody odstoupila o dva roky dřív, nespokojenost v řadách profesionálek zjevně panuje.

Do reprezentace se zapojily také A’ja Wilson (23) a Napheesa Collier (23), loňská a letošní vítězka nováčka roku v WNBA. Budoucnost národního týmu i profiligy. Wilson, 196 cm vysoká pivotka, už jedno zlato pobrala loni na mistrovství světa. Collier, 188 cm vysoké křídlo, se jeví jako vhodné doplnění pro Tokio. Někde ty zkušenosti musí nastupující generace získat…


A’ja Wilson

Z předchozích řádků je asi jasné, že nedávná porážka americké reprezentace s Oregonem rozhodně nebyla reprezentativní. Přinejmenším polovina hráček z ideální sestavy scházela - a ty, co nastoupily, zase nejsou v nejlepším rozpoložení. U týmu ostatně chyběla i hlavní trenérka Dawn Staley, jež má povinnosti u univerzitního celku South Carolina Gamecocks, zastupovala ji asistentka Cheryl Reeve, koučka od profesionálek Minnesota Lynx.

Kdo nebyl? S basketbalovými kariérami v posledních letech sekly stálice národního týmu Tamika Catchings (40), která působí v hráčském rozvoji v Indiana Pacers, i Lindsay Whalen (37), jež se stala se trenérkou univerzitních Minnesota Golden Gophers.

Z basketbalového světa se loni vypařila Maya Moore (30), jež měla být nástupkyní Diany Taurasi a hráčkou, která pozvedne WNBA na nový level. Tradiční členka amerických výběrů už od Brna, Ostravy a Karlových Varů 2010 oznámila pauzu. Chce být ku pomoci rodinnému známému, který bojuje proti svému padesátiletému trestu odnětí svobody.


Candace Parker

Dalším specifickým případem je Candace Parker (34). Populární pivotka byla vynechána z nominace pro Rio, což nesla hodně nelibě, v Americe vyvolala slušný poprask. Výsledkem je, že Parker chybí i ve všech dalších nominacích (ale prý je tu vždycky možnost, že bude donominována) a věnuje se kariéře televizní analytičky.

Rozlámané superhvězdy



Jiné velké postavy jsou zraněné nebo mají klubové povinnosti. Elena Delle Donne (30) se sice v září vzepjala a Washington Mystics dovedla k titulu v WNBA, avšak maska přes obličej a mohutná ortéza na koleni dávaly na srozuměnou: jednu ze superhvězd své generace drtí zdravotní neduhy. Finále navíc dohrávala s vyhřeznutou ploténkou. Delle Donne se sice mimo Ameriku stejně nechce vydat z rodinných důvodů (zůstává nablízku zdravotně postižené sestře), avšak v poslední době musela být za krátké americké sezony a dlouhý odpočinek jedině ráda.


Elena Delle Donne

Breanna Stewart (25) stanula v minulých měsících na vrcholu ženského basketbalu. Se Seattle Storm loni vyhrála, co se dalo. O totéž se pak pokusila i s Dynamem Kursk - a byla blízko. Jenže v euroligovém finále si letos v dubnu přetrhla achillovku. A protože Američané nemají k dispozici stejnou péči jako Martin Kříž, zpátky ji lze očekávat na startu příští sezony WNBA.

Vyhlášená střelkyně Angel McCoughtry (33) si koleno poškodila loni v srpnu, ale do hry se stále ještě nevrátila.

Pivotmanské stálice Brittney Griner (29) a Tina Charles (30) patří mezi velkými hvězdami k výjimkám, pro dolary zamířily do světa. Griner ničí evropskou i ruskou konkurenci v UMMC Jekatěrinburg, Tina Charles si to udělala trochu jednodušší, hraje v Číně za Beijing Great Wall.


Brittney Griner

V záloze mají Američané ještě DeWannu Bonner (32) či Candice Dupree (35), ani jedna nehodlá zmizet z popředí statistik ve všech soutěžích, do kterých se zapojí a v repre by se neztratily. Omladit tým však bude nutnost, a tak se šance některých matadorek na Tokio snižuje.

Kdo na jejich místa

Najít reprezentační uchazečky není v USA kdovíjaký problém. Boj o pozici na rozehře - jak už naznačeno - je hodně pestrý. Sue Bird by mohly doplnit a následně nahradit nejen Diggins-Smith, Clarendon, Plum nebo Chelsea a Allisha Grayovy. V některé ze širších nominací se objevily i Odyssey Sims (27), Kayla McBride (27), Jewell Loyd (26), Kelsey Mitchell (24), Sydney Wiese (24), Jordin Canada (24), Asia Durr (22), Arike Ogunbowale (22), Jackie Young (22) - v zásadě všechny první rozehrávačky a několik náhradnic z WNBA. Výjimkou jsou jenom ty, které si k americkému pasu přidaly občanství další země (Courtney Vandersloot, Kristi Toliver).

Ale možná dostane šanci rovnou někdo z aktuálních univerzitních hvězd. Strůjkyně oregonského triumfu Sabrina Ionescu (21), obdivovaná za sběr triple doublů. Nebo vyhlášená střelkyně Chennedy Carter (21) z Texas A&M Aggies.


Seimone Augustus a Sabrina Ionescu

Sestava po tokijské olympiádě se začíná rýsovat i pro vyšší křídla a pivotky. Chiney Ogwumike (27) by ráda doplnila starší sestru Nneku nejen v LA Sparks, ale i v národním týmu. Na Morgan Tuck (25) se dostalo loni při mistrovství světa. Životní sezonu má za sebou Natasha Howard (28), která se nečekaně umístila v nejlepší pětce WNBA. Ale nebylo divu: do šestého místa se ve statistikách vešla v bodech, doskocích, blocích i ziscích. Diamond DeShields (24) dostala velkou roli na zářijovém AmeriCupu. Nakonec i Alyssa Thomas (27) ze ZVVZ USK Praha má coby jedna z nejefektivnějších Američanek v Eurolize a finalistka WNBA s Connecticut Sun naději na nominaci. Po skvělém play off by nebylo divu.


A třeba na olympiádě 2028 v Los Angeles by spolu s Ionescu, Wilson a Collier mohly domácí favoritky vést Katie Lou Samuelson (22), jež je coby křídlo vysoké 191 centimetrů vhodnou náhradou za Delle Donne či Stewart, nebo Teaira McCowan (23), která se díky svým 201 centimetrům pro změnu hlásí do role pokračovatelky Fowles a Griner.


Teaira McCowan na bloku

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page