top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

FIBA World Cup Preview (3.) - čtvrtfinále



Argentina (5-0) - Srbsko (4-1)



Dosavadní výsledky:

Argentina - Korea 95:69

Nigérie - Argentina 81:94

Rusko - Argentina 61:69

Argentina - Venezuela 87:67

Polsko - Argentina 65:91


Angola - Srbsko 59:105

Srbsko - Filipíny 126:67

Itálie - Srbsko 77:92

Srbsko - Portoriko 90:47

Španělsko - Srbsko 81:69


Jsem si jistý, že Argentinu překvapivý výsledek zápasu mezi Srbskem a Španělskem nepotěšil. Přisoudil jim totiž do čtvrtfinále Srbsko, které i přes překvapivou porážku zůstává pravděpodobně jedním ze dvou hlavních kandidátů na zlato.


Ale bylo by chybou Argentince podceňovat, což se tak trochu děje. Mluvíme tady o týmu, který přesvědčivě vyhrál základní (nelehkou) skupinu a v nadstavbové části si především odpočinul, protože jejich dva zápasy skončily rozdílem jedné až dvou tříd.


Vedení nesmrtelným Louisem Scolou (17 bodů, 8 doskoků na zápas) a výborným rozehrávačem Campazzem (13 bodů, 7 asistencí) hrají skvělé, i když zatím trochu nenápadné mistrovství.


V tomto tisíciletí se Argentina se Srbskem potkala na MS třikrát. V roce 2010 vyhráli Srbové o dva body, v roce 2006 Argentina o čtyři a v roce 2002 Srbsko po prodloužení. Byly to samozřejmě úplně jiné týmy, ale tyto dvě země spolu mají na tomto turnaji bohatou historii a vždycky šlo o vyrovnanou bitvu.


Srbové ale jsou opravněně favority. Mají neuvěřitelně vyrovnanou soupisku. Jednoznačné výsledky z prvních třech utkání jim dovolily nepřetěžovat opory. Každý hráč má dvouciferný průměr odehraných minut. Zároveň ale týmu dominují silné individuality. Bogdanovič se zatím profiluje dost možná jako nejlepší hráč MS, navíc s fantastickou trojkovou úspěšností 54,5 procenta při téměř sedmi pokusech na zápas. Jokic a Bjelica hrají své role taky dobře, Nikola z ní ale ukrutně vypadl proti Španělsku, kdy se nechal školácky během dvaceti vteřin vyloučit za kecy.


V zápase se Španělskem si Srbové výpadek teoreticky dovolit mohli, postup měli jistý a tak hrálo roli možná i nižší soustředění. Ve čtvrtfinále něco takového zřejmě nehrozí.


Jenže argentinská sedmičlenná rotace má všechny předpoklady, aby v tomhle zápase zůstala co nejdéle a dostala Srby pod tlak. Je dost možné, že nejvyrovnanější čtvrtfinále tak bude hned to první odehrané.


CrunchTime verdikt:

Srbsko v dramatické koncovce


USA (5-0) - Francie (4-1)



Dosavadní výsledky:

ČR - USA 67:88

USA - Turecko 93:92

USA - Japonsko 98:45

USA - Řecko 69:53

USA - Brazílie 89:73


Francie - Německo 78:74

Jordánsko - Francie 64:103

Dominikánská republika - Francie 56:90

Francie - Litva 78:75

Francie - Austrálie 98:100


Francie má za zatím za sebou zajímavé mistrovství. Po velmi kontroverzním závěru proti Litvě sehrála skvělé utkání s Austrálií. V závěru ale byla tím méně šťastným týmem. Takže místo Česka jde na USA. Nevím, jak tento rozdíl ve Francii vnímají ...


Pokud by Američanům nepadaly trojky, mohla být mít Francie možná větší šanci, než by se na první pohled zdálo. Prostor pod košem hlídá nejlepší obránce NBA Rudy Gobert a nemá tady špatnou formu. Na zápas 11 bodů, více než osm doskoků a přes dva bloky. S Turnerem to může být hodně zajímavý souboj, samozřejmě Mylesova výhoda na druhou stranu je, že si může Rudyho vytáhnout dál od koše a tím trochu vyčistit prostor pro ostatní.


Střelecky Francouze táhne Fournier a De Colo, naopak trochu za očekáváním zůstává Batum a Ntilikina. Američani spoléhají hodně na Walkera a Mitchella, ale přesvědčiví tady zatím celkově příliš nejsou.


Walker je jejich nejlepší rozehrávačská volba do útoku, ale v obraně je jalovej. To samé třeba Joe Harris, který ve FIBA basketu na útočné polovině nemá nejmenší problém, ale v obraně je to takové houpací křeslo. Pop asi bude hodně tlačit Middletona a už zmiňovaného Mitchella, obranné úkoly zastane slušně i Brown a Smart, ale tam je zase problém se střelbou.


Vzájemné zápasy na velkých akcí vycházejí pro Američany, ale ti nikdy v poslední době neměli takto slabý výběr. Ovšem ani francouzská rotace není bez problémů a kvalita jde při střídání přece jen dolů.


CrunchTime verdikt:

USA zhruba o deset bodů


Španělsko (5-0) - Polsko (4-1)



Dosavadní výsledky:

Španělsko - Tunisko 101:62

Portoriko - Španělsko 63:73

Španělsko - Írán 73:65

Španělsko - Itálie 67:60

Španělsko - Srbsko 81:69


Polsko - Venezuela 80:69

Čína - Polsko 76:79

Pobřeží Slonoviny - Polsko 63:80

Polsko - Rusko 79:74

Polsko - Argentina 65:91


Polsko je nejhorším účastníkem ve čtvrtfinále, zároveň nejčastnějším účastníkem. Nejprve prošli nejlehčí skupinou, pak zaskočili Rusy, když v tom utkání proměnili 35 šestek, aby vzápětí dostali bezplatnou lekci basketbalu od Argentiny.


Španělé jsou ve všech ohledech a na každém postu lepší. Jsou zkušenější, takové situace znají, hrají spolu roky, tady je nic nemůže překvapit. Výhrou nad Srbskem si zaslouženě zajistili volnou vstupenku do semifinále.


CrunchTime verdikt:

Španělsko v suchém triku


Austrálie (5-0) - ČR (3-2)



Dosavadní výsledky:

Kanada - Austrálie 92:108

Austrálie - Senegal 81:68

Litva - Austrálie 82:87

Austrálie - Dominikánská republika 82:76

Francie - Austrálie 98:100


ČR - USA 67:88

Japonsko - ČR 76:89

Turecko - ČR 76:91

Brazílie - ČR 71:93

ČR - Řecko 77:84


Já z povinnosti a pověrčivosti napíšu, že prohrajeme.


A pak už jen dodám, že historie basketbalu pamatuje daleko větší šoky, než by byla případná výhra Česka nad Austrálií ...


CrunchTime verdikt:

Čtyřicet minut zábavy

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page