top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

FIBA World Cup Preview (4.) - závěr



Kdo má rád překvapení, ten si toto mistrovství náležitě užil.


Souboj USA - Srbsko, před turnajem nejčastěji očekávaný jako finálové utkání, se odehrál už mnohem dříve a hrálo se v něm o postup do boje o páté místo.


Mnohými podceňovaná Argentina může reálně pomýšlet na medaili. Stejně tak Španělé, o nichž řada lidí říkala, že jsou už za svým zenitem. Francie si užila sladkou výhru nad USA. Amerika skončí v celkovém pořadí za Českou republikou. Řecko se ani nepodívalo do play-off.


Bylo toho více než dost.


Takže se můžeme jenom těšit, co nám přinese úplný závěr mistrovství.


Španělsko - Austrálie



Španělé se od roku 2010 utkali s Austrálií šestkrát. Bilance je 6-0 pro ně. Ale tím bychom se neměli nechat zmást. Tady nás čeká nanejvýš vyrovnané klání dvou dosud neporažených týmů.


Australská ofenziva funguje bez větších problémů. Jejich 90 bodů na zápas je řadí na třetí místo na turnaji. Španělé jsou až na 15. místě s průměrem téměř o deset bodů menším. Ovšem Evropané se pro změnu prezentují vynikající defenzivou, jsou v tomto ukazateli třetí. Jde tedy svým způsobem o souboj dvou různých stylů.


Pod košem je to souboj veličin - Marc Gasol proti Bogutovi. Oba velmi zkušení a chytří pivoti a těžko předpokládát, že by jeden z týmů získal na tomto postu výraznou výhodu.


Španělé měli o jeden den volna navíc, ale vzhledem k tomu, že se dosud na turnaji hrálo v rytmu zápas-volno-zápas-volno, tak by je mohl rytmus zápas-volno-volno-zápas spíše rozhodit. Austrálie zůstala u osvědčeného dne volna a neviděl bych v tom větší problém.


Rozhodnutí v tomto zápase musí přijít "zhora", respektive od rozehrávačské lajny Australanů Mills - Ingles - Dellavedova a případně i Goulding. Patty Mills je zatím pravděpodobně nejžhavějším kandidátem na MVP a vypadá nebranitelně. Vynikající ofenziva by měla mít v tomto případě navrch nad výbornou obranou, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že Australané dovedou bránit také velmi dobře a chytře.


CrunchTime verdikt:

Austrálie


Argentina - Francie



Akcie Francie vystřelily po výhře nad USA hrozně vysoko, ale obávám se, že je to už trochu na hraně přecenění. Zapomíná se na to, že Argentinci pro změnu vyřadili Srby, kteří byli považováni za ještě lepší tým než USA.


Argentinská defenziva je spolu s USA nejlepším na tomhle turnaji. Proti Srbům ale vytáhli ale i své nejlepší útočné zbraně. Jejich arsenál není největší, ale Campazzo předvádí esenci těch nejlepších rozehrávačských kvalit a fosílie Louise Scoly pořád funguje spolehlivě v oblasti koše i daleko od něj, pokud se rozhodne zvednout trojku. Tyhle dva musí Francouzi eliminovat, chtějí-li mít šanci.


Pod košem by to mohl být zajímavý souboj s Rudym Gobertem, pravděpodobně nejlepším pivotem na tomhle mistrovství. Ale paradoxně bych řekl, že Scola by mu nemusel sedět. Chytrý zkušený a pořád ještě trochu pohyblivý centr, který navíc může operovat venku, není přesně to, co by měl Rudy rád.


Campazza si pravděpodobně vezme na starost Ntilikina, který je skvělý obránce, ale ve čtvrtfinále především v závěru střílel i důležité koše. Jestli se mu povede ukrotit mrštného Argentince, bude Francie jednou nohou ve finále. Campazzo ale jako jeden z nejlepších hráčů španělské ligy má dost zkušeností na to, aby se tímhle mladým klukem pochytat nenechal.


Francie má určitě výhodu v šíří kádru. Také výborně střílí. V úspěšnosti z pole jsou na druhém místě (Argentina na desátém), v trojkách dokonce vedou (Argentina jedenáctá).


Ale přes to všechno nevidím důvod, proč by měla být Argentina outsiderem. Má schopnost na to omezit Fourniera, pohlídat Goberta na doskoku a možná ho dostat do problémů v obraně a zároveň disponuje střelci, kteří mohou dostat body na tabuli.


CrunchTime verdikt:

Argentina


A dál?


Už jenom krátce:


4 - Francie

3 - Španělsko

2 - Argentina

1 - Austrálie

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page