top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Hudba budoucnosti #3: Nowitzki Way, nová disneyovka a Rudy 2.0



Autor: Petr Koten


A o čem se bude v basketbalovém světě hovořit v časech příštích? 


Sochy, muzeum, ulice. A příště?


Mít sochu? Dost dobré, ale tím už na párty basketbalových hvězd oslnit nelze. Vždyť jen před Staples Center je pět basketbalistů a tři další sportovci. Shaq O’Neal už dostal minimálně tři sochy. Halu? Nick Gallis má jednu v Aténách a jednu v Soluni. Muzeum? Tehdy se Stephon Marbury zásluhou Pekingu blýsknul, ale podobné pocty se v minulosti dostalo třeba Draženu Petrovičovi.


Dirk Nowitzki teď může před rivaly vytasit královskou kartu. Má vlastní ulici. Ne v rodném Würzburgu, ale v domovském Dallasu. Nowitzki Way je kousek od American Airlines Center - tak nějak mu to ostatně Mark Cuban, majitel Mavericks, dlouho sliboval. I když některým ani to nepřipadá dost dobré



Nowitzki se odměny za jednadvacet let v Dallasu, ozdobených titulem 2011 a cenami MVP za sezonu i za finálovou sérii, dočkal jen pár měsíců po ukončení kariéry. A při odhalování velké zelené cedule zase pobavil. “Po první sezoně by tu po mně nepojmenovali ani popelnici,” zabrumlal. Smál se Cuban, smáli se i trenéři Rick Carlisle, Avery Johnson a Don Nelson.


A proč právě Nowitzki Way, proč ne třeba Dirk Drive? “Tak zaprvé, jak víte, nikdy jsem moc nenajížděl,” vysypal další perlu. 


Víte o dalších poctách pro basketbalové hvězdy? Dejte o tom CrunchTimu vědět na facebooku. A ne, Institut Václava Klause nebereme.


Krásné razítko na slávu



Pro Janise Adetokunba (Giannise Antetokounmpa, chcete-li) se jiný způsob uznání už našel. V podobě hraného životopisného filmu. Ve 24 letech docela pěkné razítko na kariéru superhvězdy. Pod zcela očekávaným názvem Greek Freak bude časem k vidění na streamovací službě Disney+. A já bych nechtěl být tím castingovým režisérem, jenž dostane za úkol role Janise a jeho bratrů obsadit. Tahoun Milwaukee Bucks a úřadující nejužitečnější hráč NBA narostl na 211 cm a k tomu disponuje unikátním párem paží. Který herec může tohle alespoň předstírat? Nebo že by výzva pro trikaře?


Film se bude zabývat i těžkým obdobím, kdy se Janis se starším bratrem Thanasisem protloukali Aténami a turistům vnucovali brýle nebo paraplata. A jako happy end se nabízí třeba moment, kdy byli jen pár měsíců před draftem objeveni ve druhé řecké lize. 



Do jaké společnosti se Janis zařadí? Kteří další basketbalisté se dočkali filmové či televizní biografie? 


Michael Jordan (Michael Jordan: An American Hero, 1999). Dennis Rodman (Bad as I Wanna Be: The Dennis Rodman Story, 1998). Pete Maravich (The Pistol: The Birth of a Legend, 1991). 


V nabídce je však i pár jmen, která v Česku zapadnout ani nemohla, protože sem sotva doputovala. Eric “Hank” Gathers, univerzitní hráč, jenž v roce 1990 zemřel přímo na palubovce (Final Shot: The Hank Gathers Story, 1992). Earl Manigault, vyhlášený streetballista (Rebound: The Legend of Earl "The Goat" Manigault, 1996), dvojčata Heather a Heidi Burgeovy, které si zahrály v WNBA (Double Teamed, 2002). Ovšem vůbec nejstarším titulem z této řady je snímek Maurie, natočený v roce 1973. Vyprávěl o přátelství Jacka Twymana a Maurice Stokese; druhý z nich si z utkání NBA odnesl zranění hlavy, které vedlo k jeho ochrnutí a následně i k předčasnému úmrtí.


V 21. století se nad hranými filmy jednoznačně prosadil dokument, hlavní zásluhu na tom má televize ESPN a její série 30 for 30. Až Greek Freak má docela dlouhé čekání prolomit.


Další mistr Abeceda



Díky anglickému přepisu příjmení Antetokounmpo se Janisovi někdy přezdívá Human Alphabet. A my tu už teď nabízíme jednoho borce, který by mohl jeho nick převzít. Victor Wembanyama. 


Také Victorovy kořeny jsou africké, ale žije a reprezentuje v Evropě; nosí francouzský dres. Tenhle 218 cm vysoký tyčoid zaujal na letošním mistrovství Evropy do 16 let. Ač je o rok mladší než většina účastníků turnaje, nastřádal 9 bodů, 9,6 doskoku a 5,3 bloku na utkání.



Při pohledu na poslední číslo asi nepřekvapí, že bývá srovnáván s Rudym Gobertem. Ale pozor, Wembanyama je talentem typu Thona Makera nebo Bola Bola. Anebo právě Janise Adetokunba. Má neskutečné parametry, ale zároveň je šikovný. Pokud si pustite následující sestřih, zjistíte, že už nyní je jeho hra mnohem pestřejší nežli vzorec dunk blok-blok-dunk. 



S basketem Victor začínal ve Versailles (takže titulky jeho háelpé by se měly psát samy) po vzoru matky a starší sestry Eve - i ta reprezentuje v mládežnických kategoriích, ale vyrostla na “skromných” 185 cm. Do kádru ASVEL Feminin Lyon si ji už přidal klubový boss Tony Parker, jistě bez postranních úmyslů. Ovšem lámání samotného Victora pro ASVEL zatím nedopadlo. A neuspěla u něj ani FC Barcelona. Košem dostal také státní INSEP. Wembanyama zůstal v Nanterre 92 - a tu se rodí důvod, proč o něm psát právě nyní. 


Před týdnem vyběhl poprvé v jeho dresu mezi dospělými, při eurocupové porážce s Brescií se hřištěm mihl na 31 sekund. Ve věku 15 let, devět měsíců a 25 dnů se stal druhým nejmladším hráčem v historii tohoto evropského poháru, rekord si podržel švýcarský rozehrávač Stefan Petkovic, který debutoval v roce 2007.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page