top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Od Iževsku po Barcelonu... Euro Superteam



Po roce se CrunchTime opět zúčastnil jedné přeshraniční spolupráce. Lukáš Kuba dal dohromady bývalého hráče a trenéra Michala Ježdíka, skvělého novináře Petra Kotena z iDnesu, renomovaného amerického žurnalistu (skoro 40 let psal pro Sport Illustrated) a autora několika knih Alexandera Wolffa a zřejmě zcela omylem i moji maličkost.


V této sestavě jsme vytvořili takzvaný Euro Superteam, tedy výběr nejlepších Evropanů, kteří kdy hráli v NBA.


Aniž bych nás chtěl nějak přehnaně poplácávat po rameni, tak bych si dovolil tvrdit, že je to poctivá práce plná zajímavých názorů, odlehčeného textu, statistických perliček a videí. Prostě kompletní package.


Bez dalšího prodlužování, tady je malá ukázka:


´95 DETLEF SCHREMPF


Rodičia: Otec Berthold pracoval ako cestár a stokár, mama Doris bola žena v domácnosti.


CrunchTime: Detlef patří mezi borce, kteří postupem času perfektně přijali svoji roli a na začátku 90. let v dresu Indiany bral 2x po sobě ocenění Sixth Man of the Year. My si ho ale asi nejvíc pamatujeme z časů v Seattlu, kdy byl velmi platným po boku Garyho Paytona a Shawna Kempa. A k tomu nosil super knírek, čímž dělal velkou čest německému pornoprůmyslu. Bill Simmons ho zmiňuje v souvislosti se zajímavým fenoménem, kdy evropští hráči v NBA postupem času přebírají zvyky svých spoluhráčů a začnou mluvit černošským slangem. Jenže jim zůstane jejich evropský přízvuk. Schrempf byl v tomhle prý ukázkovým příkladem, protože v pozdějších letech zněl jako 50 Cent z předměstí Mnichova.


Michal Ježdík: Detlef a Dražen, každý šel jinou cestou do NBA. Dražen „přes Evropu“, úspěšně. Detlef „přes Ameriku“, úspěšně. Studoval a hrál basketbal v USA na střední i vysoké škole. Uměl toho vždy více, než jeho pozice a role vyžadovaly. Byl více Američan než Evropan. To, co mu z evropského basketbalu zůstalo, bylo ale velmi důležité. Uměl spolupracovat se svými spoluhráči.



ZB proti Zídekovi: 2:1 / proti Petruškovi nehral


Celý zbytek opravdu dlooooooouhéééééého materiálu najdete na LUKÁŠOVĚ BLOGU.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page