top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

Česká cesta Lamba Autreyho



Obrátila se na nás věrná čtenářka, že už se v tom letošním dění okolo Lamba Autreyho začíná ztrácet, tak jestli bychom jí v tom neudělali trochu pořádek.


Ale prosím, beze všeho.


Lamb Autrey je kvalitní basketbalista, který má rád míč a hodně minut. V Kooperativa NBL nastupoval 8 sezón. To je na hráče s americkým pasem poměrně slušné číslo. Většina Američanů se u nás tak dlouho neohřeje. Občas zkusil štěstí někde jinde, ale nakonec vždy naznal, že lepší být hvězdou v Česku, než průměrem někde jinde. Naposledy udělal tento pokus letos v létě...


Jak šel čas s Lambem Autreym v KNBL

2014/2015 Jindřichův Hradec

2015/2016 Pardubice

2016/2017 Pardubice

2018/2019 Děčín

2019/2020 Děčín

2020/2021 Ústí nad Labem

2021/2022 Ústí nad Labem

2022/2023 Kolín, Hradec Králové



Sezóna 2021/2022 byla pro něj osobně i pro Slunetu skvělá. Sahali po bronzu, ale nakonec skončili čtvrtí. I tak to byl nejlepší výkon v historii ústeckého basketbalu. Lamb byl při této jízdě šoférem. Však ho taky náš blogísek označil za MVP loňské sezony a tento názor jsme podpořili oficiálním hlasem v rámci ankety Hvězdy Kooperativa NBL.


Fanoušci v Ústí ho milovali, dostal nabídku na prodloužení smlouvy, ale chtěl jít za lepším na Kypr. Vzpomeňme na jeho srdceryvné instagramové loučení s českou ligou. Fanoušci si občas zaspekulovali, jestli by po tolika sezónách nemohl hrát za českou repre. Lamb se sám vyjádřil, že rád. Leč na Kypru se neobjevil ani v jednom soutěžním utkání... Když jej krátce před sezónou představil Kolín jako posilu, mnozí se divili. Jednak, proč ne Ústí a hlavně, jak se podělí o minuty a míč tři milovníci minut a míče. Číž, Šiška a Autrey. Lamb tyto spekulace zaznamenal a odpovídal: "Team work, bro!" Filozofie "Team work, bro!" mu vydržela přesně 4 zápasy. Pak chtěl údajně odejít, protože nebyl spokojený s vytížením. Čti málo míče, málo minut.


Začaly se objevovat spekulace kam. Nabízela se Sluneta. Nabídku prý dostal. Fanoušci spekulovali o Nymburce. Když se objevil v teplákách na zápase Hradec Králové - Nymburk, měli fanoušci skoro jasno. Ale nakonec to bylo spíš oblačno. Údajně dostal nabídku z Brna. Nakonec skončil v Hradci Králové. Úkol zněl jasně, Hradec Králové nechce být poslední. V době, kdy už bylo jasné, že Hradec, stěžoval si, že ještě nemůže hrát, protože Kolín. To ostatně potvrdil i Hradec, že mu to nechtějí podepsat. Údajně dostával v Kolíně peníze na měsíc dopředu, běžní smrtelníci to znají obráceně, a když dostal výplatu dopředu a řekl, že končí, hrozně se divil, že mu nepomáhají kolínští balit. Nebyli jsme u toho, takhle jsme to slyšeli. Po nějaké době mu to tedy podepsali a Lamb Autrey oblékl dres již svého šestého zaměstnavatele NBL.


V týmu Sokolů měl průměrnou minutáž 36,6 minuty, nicméně taktika hero ball zdaleka neslavila úspěch jako loni v Ústí, ačkoliv videa z tréninků a posilovny ukazovala skvělou formu. Dva týdny zpátky si zranil kotník. Zápas v Kolíně strávil na lavičce, kde jej určitě moc rádi viděli, když jej přivítali ironickým vyvěšením jeho dresu na dveře kolínské šatny. Autrey si zase neodpustil video, jak rád (čti velmi nerad) vidí manažera medvědů Miroslava Sodomu.



Měla jej čekat měsíční rekonvalescence, což se Hradci moc nelíbilo. Přivedli dvě nové posily. Úkol zní jasně, Hradec Králové nechce být poslední. V sobotu Autrey zdravil své followers z letiště. Zpočátku to vypadalo - a takové informace kolovaly - že odjel narychlo, aniž by dal klubu vědět.


Edit: To ale popřel jak Hradec, tak sám Lamb. "Nikdy bych svůj tým neopustil, aniž bych mu to dal vědět a udělal to profesionálním způsobem. Před svým odchodem jsem mluvil se spoluhráči a trenéry. Také GM mě vzal na nádraží, aby mi pomohl naložit věci. Musel jsem odejít kvůli vážným rodinným problémům, ke kterým se připojilo ještě mé měsíční zranění," napsal CrunchTimu. Prý plánuje se vrátit a sezonu dokončit.


Otázka ale je, jestli k tomu bude mít příležitost. Podle vyjádření Hradce totiž Lambův agent nerespektoval písemné vyjádření týmu k uvolnění kvůli osobním problémům. Celá záležitost se tak dál řeší.


Je tam řada spekulací a neověřených informací, za což se omlouváme, klidně nás opravte nebo doplňte (tak jak to udělal Lamb), nicméně za nás, pokud se dá v kontextu NBL použít silné slovo odkaz, tak si ho Lamb v českém basketbalovém rybníčku za poslední čtyři měsíce poněkud pošlapal. Na českou repre to už nevidíme a je otázkou, do jaké míry je reálné další angažmá v NBL.


Z pohledu lidí, kteří se basketem a psaním o něm baví, je ale Lamb Autrey požehnáním. A taky ten basket docela dobře umí. Takže pokud u vás Lamb Autrey ještě nehrál, my se za něj přimlouváme.


Get well soon, bro!


-------

Text a foto: JR

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page