top of page
  • Obrázek autoracrunchtime3

FIBA World Cup preview (2.) - nadstavba



Varování. V prvním díle preview, které jsem věnoval základním skupinám, to dopadlo následovně:


Správně odhadnutých postupujících - 11

Špatně odhadnutých postupujících - 5


Zdánlivě docela dobrá bilance, ovšem všichni ti postupující byli - snad až na Polsko - naprosto jasní. Pokud už někde byla vyrovnaná situace na druhém místě, pak jsem ve většině případů mířil vedle. K tomu jen dodávám, že v nadstavbě je na druhých místech situace víceméně vyrovnaná ve všech ohledech.


Také byl následující text spíchlý horkou jehlou, protože jsem dal přednost dojímání se nad postupem našich. A program MS je neúprosný, nemyslí na chorobné grafomany, kteří se chtějí vyjadřovat ke všemu a tak nadstavba začíná už dnes dopoledne.


Teď, když jsem následující řádky dostatečně pohaněl a znevěrohodnil, si je klidně přečtěte.


SKUPINA I


Íčko je mixem skupiny smrti (Argentina, Rusko, Nigérie) a skupiny z Růžové zahrady. Domácí Číňané nedokázali postoupit z konkurence, která byla sestavená doslova jako na zakázku a být to geograficky o kousek vedle, poslal bych je spáchat rituální harakiri. Lehčí by to měli snad už pouze v případě volného postupu do dalšího kola, ale mám obavu, že s jejich současnou formou by do něj stejně netrefili.


Jinými slovy chci říct, že Polsko a Venezuela prolezly do nadstavby sice zaslouženě, ale z velmi slabé konkurence. A jejich výhled dál není z nejoptimističtějších.


Polsko má sice dobrou startovní pozici s bilancí 3-0, ale jejich osud do velké míry určí hned dnešní souboj s Ruskem. Je to v podstatě zápas o postup a já nevidím moc cestiček, které vedou k polskému vítězství. Čert vem loňský vzájemný přátelák, který Rusko vyhrálo o 20 bodů. Podstatné pro mě je, jak hraje na tomhle mistrovství.


Fantastický obrat v klíčovém utkání proti Nigérii, spolehlivá výhra o třídu nad Koreou a do poslední chvíle vyrovnaný souboj s Argentinou. To se prostě nedá srovnat s Polskou výhrou nad Venezuelou o 11 bodů, porážkou sebedestruktivní Číny v prodloužení a výhrou nad Pobřežím slonoviny, které samo nejspíš neví, co tady vlastně dělá.


Rusko je lepší tým a postup je v jeho rukách. Tím je vlastně řečno vše podstatné. Rusko podle mého postoupí z druhého místa s bilancí 4-1. Argentina půjde dál z první místa buď bez porážky, nebo taky s bilancí 4-1, pokud k poslednímu zápasu s Poláky, v němž už o nic nepůjde, přistoupí čistě odpočinkově.


CrunchTime verdikt:

Argentina a Rusko.


SKUPINA J


Srbsko je v Číně dominantní. Průměr bodů na zápas 107 (první místo ze všech 32 týmů). Střelba z pole 62 procent (první místo). Trojky 53 procent (těsně druhé místo). Bogdanovic je zatím nejlepším hráčem mistrovství, Srbsko vzhledem k vysokým výhrám zatím dobře dělí minutáž, systém turnaje s jednodenními pauzami navíc zvyšuje prostor pro regeneraci, tady není žádný problém.


Srbsko dneska porazí Portoriko, které postoupilo po dramatu s Tuniskem. Sice píšu drama, což sedí, ale shodou okolností to taky byl jeden z nejhnusnějších basketbalových zápasů, který jsem kdy viděl. Když bych se podíval na jakékoliv seniorské mistrovství, byl by to s největší pravděpodobností rychlejší basket. Portoriko pochopitelně prohraje i s Itálií.


Už na první pohled je stěžejním utkáním skupiny dnešní střetnutí Španělska a Itálii. O Italech jsem si před mistrovstvím nemyslel nic hezkého a vlastně nemám výrazný důvod to měnit. Viděl jsem prvních 15 minut s Filipínama, kdy hráli prakticky proti kuželkám a kancelářským židlím, s radostí jsem vynechal jejich zápas s Angolou a podíval se na zápas se Srbskem. Ten byl docela zábavnej, Italové v něm docela dlouho zdánlivě byli, ale člověk se nemohl zbavit dojmu, že je to jen o tom, až budou Srbové chtít. A když v poslední čtvtině chtěli, tak rychle odskočili na 20 bodů.


Itálie má svůj strop docela nízko. Přesto bych řekl, že v souboji se Španěly není úplně bez šance. Dominance totiž vypadá jinak než to, co zatím předvádí Rubio a spol. S Tuniskem hráli vyrovnaný první poločas, s Portorikem celý zápas a s Íránem dokonce většinu zápasu prohrávali. Samozřejmě to může být způsobeno tím, že v takhle slabé skupině měli postup prakticky jistý a ta motivace nebyla z největších, ale dobrým signálem to není.


Itálie je taky lepší v úspěšnosti z pole, u trojek je rozdíl dokonce deset procent. Italské opory Gallinari, Bellineli, Datome nebo Hackett hrají slušné mistrovství, bolestí Itálie ale je slabší lavička. Španělé mají v tomhle lepší možnosti, považuju je taky za silnější pod košem. A narozdíl od Itálie se domnívám, že stále mohou zařadit na vyšší rychlost, což by nejpozději v tomhle zápase udělat měli.


Ale nebuďme překvapení, pokud dá Itálie Španělům pořádně zabrat. Historie posledních dvou vzájemných zápasů to naznačuje. Mistrovství Evropy 2015 - výhra Itálie. Mistrovství Evropy 2013 - výhra Itálie.


Pokud by Itálie vyhrála, pak by Srbsko před poslední zápasem se Španělskem mělo prakticky jistý postup i první místo. Ale reálně by pořád existovala šance, že by mohlo skončit třetí, proto si nemyslím, že by ten zápas vypustilo. Což by hrálo do karet Italům.


A víte co, já tady to překvapení cítím.


CrunchTime verdikt:

Srbsko a Itálie.


SKUPINA K


Vypadá to hezky, že?


Moje povinnost je našim nevěřit, protože to jim nosí štěstí. Takže podobně jako minule - myslím, že na Brazilce a Řeky stačit nebudeme. A opět budu velmi rád, když se budu plést. Stává se to hodně často, takže šance je.


No a tím je vlastně tak trochu určené všechno. Pokud se domnívám, že oba zápasy prohrajeme, pak to znamená bilanci 4-0 pro Brazilce a 3-1 pro Řeky. Brazilci mají s Řeky lepší vzájemný zápas, takže pokud by Řecko dokázalo porazit USA, stejně by to nic moc neřešilo, pokud by to samé nedokázali i Brazilci. A já - navzdory nepopiratelné zranitelnosti Američanů - si prostě neumím představit, že by prohráli oba zápasy v nadstavbové části.


A řekl bych, že se trošku opomíjí jedna věc. Sice se hodně a oprávněně mluví o nepřesvědčivých amerických výkonech, ale zároveň je poněkud přehlížen fakt, že samotné Řecko taky zatím nevypadá jako kandidát na medaili. Prohra s Brazilci a nepřesvědčivý výkon proti Zélandu jim nedává žádný důvod si myslet, že by proti USA měli nějakou obří šanci.


CrunchTime verdikt:

USA a Brazílie.


SKUPINA L


Také tady je situace velmi přehledná. Litva svůj klíčový zápas ztratila v závěru utkání proti Austrálii. Její naděje teď leží pouze v kolapsu Francouzů.


Trocha matematiky:


Austrálie v sobotu porazí Dominikánskou republiku a bude mít bilanci 4-0. Kdyby Litva překvapila Francouze, což se nedá jednoznačně vyloučit, budou oba týmy na bilanci 3-1 a vzhledem k vzájemnému souboji pak bude postupovat Litva.


Litevci pak zcela jistě porazí Dominikánskou republiku a budou to mít 4-1.


Francie tak bude hrát s Austrálií o postup. A bude to zajímavé, protože Australané mají ze souboje s Litvou skóre jen +5. Navíc se nedá čekat, že by Litevci porazili případně Francouze nějak zásadně vysokým rozdílem. Tudíž by bylo zaděláno na pěkné drama, které bych si jako neutrální fanoušek přál.


A protože přání je otcem myšlenky a já si opravdu myslím, že Litevci to překvapení v sobě mají, ale nakonec jim to nebude stačit, tak:


CrunchTime verdikt:

Austrálie a Francie postup na skóre z minitabulky. Litva smolně třetí.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page